Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για το Brexit

Γράφτηκε στις .

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί, σήμερα, ο νέος επικεφαλής διαπραγματευτής της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες με τη διαπραγματευτική ομάδα της Κομισιόν υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο, στόχος είναι να αρχίσει να μετουσιώνεται σε μια νέα συμφωνία για τους όρους εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ το θετικότερο του αναμενόμενου κλίμα που διαπιστώθηκε στις συναντήσεις και τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού Τζόνσον με τους Ευρωπαίους ηγέτες τις προηγούμενες ημέρες.

Μετά από την προθυμία που επέδειξαν η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος Μακρόν και ο Ντόναλντ Τουσκ να ακούσουν από τη βρετανική κυβέρνηση «ρεαλιστικές» και «άμεσα εφαρμόσιμες» εναλλακτικές του backstop μεθόδους αποφυγής συνόρων στην Ιρλανδία, ο κ. Τζόνσον είχε χθες επικοινωνία μεταξύ άλλων με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο της Κομισιόν ότι «δεν υπάρχει προοπτική συμφωνίας» αν δεν καταργηθεί το backstop που είχε συμφωνηθεί με την Τερέζα Μέι.

Ο κ. Γιούνκερ, στο ίδιο πνεύμα με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, είπε ότι θέλει να εργαστεί «εποικοδομητικά» με τη Βρετανία εκφράζοντας την πρόθεση «να δει συμπαγείς προτάσεις που θα μπορούσε να έχει ο κ. Τζόνσον, εφόσον συνάδουν με τη Συμφωνία Αποχώρησης». Παρόμοιο ήταν και το περιεχόμενο της συνομιλίας με τον Μαρκ Ρούτε.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, η κυβέρνηση Τζόνσον σκοπεύει να παρουσιάσει ιδέες για μια συμφωνία με διαφοροποιήσεις ανά τομέα δραστηριότητας στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Στο εσωτερικό της χώρας, ωστόσο, ο πρωθυπουργός Τζόνσον βρίσκεται σε εξίσου επισφαλή θέση. Ο Άντριου Μπρίτζεν από την άκρως ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, την ομάδα ERG, δηλώνει στην Daily Mail ότι η αφαίρεση του backstop από τη Συμφωνία Αποχώρησης δεν αποτελεί εγγύηση ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του θα υπερψήφιζαν μια νέα συμφωνία.

Το ίδιο δήλωσε χθες στην Telegraph και ο πρώην υπουργός Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, ο οποίος συγκαταλέγεται μάλιστα στην ομάδα συμβούλων του Μπόρις Τζόνσον.

Από το άλλο στρατόπεδο, των πολέμιων του σκληρού Brexit, εντείνεται η προσπάθεια αποτροπής του no deal με νομοθέτημα, μετά από τη χθεσινή σχετική απόφαση των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα αιτηθούν από τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου την προσεχή Τρίτη να επιτρέψει έκτακτη συζήτηση για το Brexit.

Όπως συνέβη και την άνοιξη, πιστεύεται ότι ο κ. Μπέρκοου θα επιτρέψει αυτή η συζήτηση να περιλαμβάνει ψηφοφορία για την ανάληψη του ελέγχου της κοινοβουλευτικής ατζέντας από την αντιπολίτευση για συγκεκριμένες ημέρες μέσα στο φθινόπωρο.

Οι βουλευτές ελπίζουν ότι όπως και τον Απρίλιο θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν αυτές τις ημέρες για να περάσουν νόμο που θα υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει από την ΕΕ νέα αναβολή του Brexit.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από βουλευτές της αντιπολίτευσης -και ενδεχομένως και από φιλοευρωπαίους Συντηρητικούς βουλευτές- για παράταση της διαδικασίας του Άρθρου 50 είναι ήδη σχεδόν έτοιμο.

Κρίσιμο θεωρείται από τους φιλοευρωπαίους βουλευτές να παραμείνει ανοιχτή η Βουλή των Κοινοτήτων και κατά τις τρεις εβδομάδες του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου που συνήθως κλείνει κάθε χρόνο για τα κομματικά συνέδρια.

Η προσπάθεια αυτή θα αποτελέσει μία παράλληλη κοινοβουλευτική μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης από την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και επιστρέφει το σώμα από τις θερινές διακοπές.