Σάββατο 18.01.2020
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Μενδώνη: Δεν δεχόμαστε βρετανική κυριότητα στα γλυπτά του Παρθενώνα

Μενδώνη: Δεν δεχόμαστε βρετανική κυριότητα στα γλυπτά του Παρθενώνα

Τυχόν δανεισμός των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους, ξεκαθάρισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η υπουργός Πολιτισμού.

Η Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για "απολύτως ψευδές επιχείρημα", τονίζοντας ότι την δεκαετία του 1980 η Μελίνα Μερκούρη χαρακτήρισε κλοπή την μεταφορά των μαρμάρων στο Λονδίνο και αυτή παραμένει πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.

"Από την στιγμή που έχουμε κλοπή, αυτομάτως αυτό δεν δημιουργεί δικαιώματα" κυριότητας, νομής, ή κατοχής, είπε η υπουργός. Διευκρίνισε εξάλλου ότι η πρόταση δανεισμού που θα καταθέσει η Αθήνα θα θέτει σαφές πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Σημείωσε μάλιστα ότι, σε περίπτωση το Βρετανικό Μουσείο δεχτεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για δανεισμό των γλυπτών, θα καταδείξει ότι η στάση του Λονδίνου "κάμπτεται", ενώ έως σήμερα είναι "απολύτως αρνητικοί".

Η ιδέα για δανεισμό των μαρμάρων τέθηκε από τον Πρωθυπουργό σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Observer", που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Το Βρετανικό Μουσείο απάντησε ότι κάθε αίτημα για ανταλλαγές ή δανεισμό γίνεται στο ίδιο και όχι στην βρετανική κυβέρνηση, όμως η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι αυτή είναι σταθερή θέση του Μουσείου και δεν ξάφνιασε την κυβέρνηση.

Όσον αφορά την έκβαση του όλου εγχειρήματος, είπε ότι "θα δούμε", καθώς όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.