Παρασκευή 29.05.2020
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Γεραπετρίτης προς FT: Απόλυτα παραπλανητικό το άρθρο για τον Ποινικό Κώδικα

Γεραπετρίτης προς FT: Απόλυτα παραπλανητικό το άρθρο για τον Ποινικό Κώδικα

Σε δημοσίευμα με αφορμή την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα, την περασμένη εβδομάδα, οι Financial Times εστίασαν σε μία συγκεκριμένη τροπολογία, αναφέροντας ότι είναι αντίθετη με τις διεθνείς πρακτικές για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος. Το δημοσίευμα αναφερόταν στην τροπολογία που προβλέπει ότι ξεπαγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των ύποπτων για εγκληματική απάτη και ξέπλυμα χρήματος, αν δεν δικαστούν εντός 18 μηνών.

Απαντώντας στο δημοσίευμα με επιστολή του, την οποία δημοσίευσαν οι Financial Times, o υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης υπογραμμίζει ότι η εν λόγω τροπολογία προστέθηκε προκειμένου ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας «να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Πριν από την τροπολογία, οποιοσδήποτε πολίτης μπορούσε να στερηθεί την περιουσία του για μια απροσδιόριστη χρονική περίοδο, χωρίς να έχουν ασκηθεί διώξεις, απλά με την απόφαση ενός εισαγγελέα».

O κ. Γεραπετρίτης τονίζει, αναφερόμενος στο τι ίσχυε πριν από τη συγκεκριμένη αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα: «Εξαιτίας δομικών ελλείψεων και μας αμυντικής προσέγγισης από την πλευρά των εισαγγελέων για να αποφευχθούν πιθανές κατηγορίες για απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων, ο προηγούμενος νόμος θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι πολίτες να υποφέρουν από υπερβολικούς περιουσιακούς περιορισμούς, χωρίς να ασκούνται διώξεις εναντίον τους, κάτι που θα ισοδυναμούσε με μια παραβίαση του κράτους δικαίου άγνωστη για τα ευρωπαϊκά νομικά συστήματα». Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο των FT είχε προκαλέσει την αντίδραση της κυβέρνησης.

«Επιπλέον, το άρθρο υποτιμά το βασικό γεγονός ότι ο νέος νόμος προβλέπει ότι εντός ενός χρονικού ορίου τριών μηνών από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή, ένα δικαστικό συμβούλιο αποτελούμενο από τρεις υψηλόβαθμους δικαστές θα αποφασίσει για τις εκκρεμείς υποθέσεις, για το αν θα ασκηθούν διώξεις και θα διατηρηθούν οι περιουσιακοί περιορισμοί ή αλλιώς θα απελευθερωθούν τα περιουσιακά στοιχεία από αχρείαστα κρατικά βάρη», καταλήγει ο κ. Γεραπετρίτης στην επιστολή του στους FT, για το δημοσίευμα που αφορούσε τον Ποινικό Κώδικα. Για το δημοσίευμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.