Δευτέρα 06.07.2020
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Βουλή: Πρόταση Κυρανάκη για να μπει τέλος στις άσχετες τροπολογίες

Βουλή: Πρόταση Κυρανάκη για να μπει τέλος στις άσχετες τροπολογίες

“Υπάρχει μια συνταγματική διάταξη, η οποία παραβιάζεται συνεχώς από όλες τις κυβερνήσεις. Στο άρθρο 74 παρ. 5 το Σύνταγμά μας λέει: «Νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου που περιέχει διατάξεις άσχετες με το κύριο αντικείμενό τους δεν εισάγεται για συζήτηση». Η ίδια απαγόρευση υπάρχει και στον Κανονισμό της Βουλής, τον οποίο επίσης παραβιάζουμε συνεχώς με ευθύνη όλων των κομμάτων”, υποστήριξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κυρανάκης, καταθέτοντας, στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, πρόταση για να μπει τέλος στο φαινόμενο άσχετων τροπολογιών.

 “Το Σύνταγμα επιτρέπει περιοριστικά στη Βουλή να νομοθετεί μόνο με σχέδια νόμου και προτάσεις νόμου. Οποιαδήποτε τροποποίηση ισχύοντος νόμου, πρέπει αναγκαστικά να μπει στο εκκρεμές νομοσχέδιο που συζητάμε και ψηφίζουμε κάθε φορά που έχουμε Ολομέλεια”, ανέφερε.

“Αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει σε ένα νομοθετικό χάος και κανένας πολίτης δεν μπορεί να βρει τελικά τι ισχύει σχετικά με τον νόμο που τον ενδιαφέρει”, τόνισε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος πρότεινε στην εξής προσθήκη στο Άρθρο 73 του Συντάγματος:

“Διατάξεις που τροποποιούν νόμους και οι οποίες δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν σε εκκρεμή νομοσχέδια λόγω έλλειψης συνάφειας, μπορούν να συζητούνται και να ψηφίζονται μεμονωμένα όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής”.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Νότιας Αθήνας, με την εφαρμογή της πρότασης η κάθε διάταξη θα μπαίνει απευθείας στο σωστό νόμο, και όχι οπουδήποτε αλλού. Όπως σημείωσε, με αυτό τον τρόπο θα διαφυλαχθεί κάθε προσπάθεια κωδικοποίησης, θα μειωθεί ο αριθμός των νόμων και θα γίνουν πολύ πιο απλά και κατανοητά τα νομοθετήματα που αφορούν και ενδιαφέρουν τους πολίτες.

“Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε τέλος στον παραλογισμό των άσχετων τροπολογιών και της πολυνομίας που παράγουμε όλα αυτά τα χρόνια. Όχι μόνο για λόγους διαδικαστικούς, αλλά διότι έτσι θα αναβαθμίσουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας μας”, σημείωσε.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.