Τρίτη 25.02.2020
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: O N. Δένδιας ζήτησε την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: O N. Δένδιας ζήτησε την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας

«Η Ελλάδα έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερσπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα»

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε το μοντέλο της τουρκικής προκλητικότητας και ζήτησε σαφή καταδίκη, αλλά και δημιουργία πλαισίου κυρώσεων για τα δύο άκυρα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης - «Η Ελλάδα έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερσπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», δήλωσε - Συνεδριάζει αύριο το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Ευρύτατη στήριξη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα ζήτησε και έλαβε η Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε επί τάπητος τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα τα ζητήματα των δύο άκυρων μνημονίων που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης, που αποτελούν όπως τόνισε ο κ.Δένδιας παραβίαση της Συμφωνίας Skhirat και ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. «Ζήτησα σαφή καταδίκη και της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, παράλληλα με τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Λάβαμε ευρύτατη στήριξη, από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ολλανδία και μάλιστα ο κ.Ντι Μάιο με προσκάλεσε τη Ρώμη για να δούμε το ζήτημα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, ο κ.Δένδιας, αφού σημείωσε ότι από την πλευρά του ανέδειξε το μοντέλο της τουρκικής προκλητικότητας, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Σοβαρή ανησυχία» προκαλεί το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Τζουζέπ Μπορέλ εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» και τη «στήριξη» της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο, για τις οποίες η συμφωνία είναι «προβληματική» όσον αφορά στα χωρικά ύδατα.

«Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή ας στην Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Ο νέος ύπατος εκπρόσωπος επισήμανε ότι η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την «εξετάζουν». «Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε, προσθέτοντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».

O κ. Μπορέλ επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής ότι «όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.