Δευτέρα 17.02.2020

Με απλή αναλογική οι επόμενες εκλογές

Ψηφίζεται απόψε, από την Ολομέλεια, η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής

Το εκλογικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση δεν θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες, από το Σύνταγμα, 200 ψήφους, προκειμένου να έχει άμεση εφαρμογή ο νέος εκλογικός νόμος.

Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν θα διενεργηθούν με την απλή αναλογική που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ση Βουλή βρίσκονται στο επίκεντρο όχι μόνο το μπόνους και η μεταχείριση των συνασπισμών των κομμάτων, αλλά και το ορατό ενδεχόμενο διενέργειας διπλών εκλογών.

Ο εισηγητής του νομοσχεδιου, βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης, μιλώντας αποκλειστικά στο meaculpa.gr, διαμήνυσε πως η Νέα Δημοκρατία έχει έναν σταθερό προσανατολισμό. "Πιστεύουμε πως η χώρα πρέπει πάντα να κυβερνάται. Κι αυτό επιδιώκουμε. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει και επιμένει, ανάλογα με την περίοδο και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Δεν ενοχλήθηκαν όταν κυβέρνησαν με το μπόνους των 50 εδρών, παρά προχώρησαν στην απλή αναλογική όταν το κόμμα τους άρχισε να καταρρέει. Εμείς ανήκουμε στην παράταξη που 46 χρόνια εγγυάται τη σταθερότητα της Ελλάδας και έχει πάρει μεγάλες αποφάσεις γι' αυτήν. Το ίδιο πράττουμε και τώρα. Με τον νέο, εκλογικό νόμο ευνοούμε την κυβερνησιμότητα της πατρίδας. Δεν ρισκάρουμε το μέλλον για ιδίον όφελος. Πρέπει να σας πω, παράλληλα, ότι η απαραίτητη διαβούλευση έχει ήδη συντελεστεί. Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση έναν εκλογικό νόμο που ενσωματώνει σημαντικά στοιχεία από προτάσεις άλλων κομμάτων, όπως το κλιμακωτό μπόνους" είπε. 

Demo 2 (column)

«Η κυβέρνηση βάζει από την πίσω πόρτα τη συζήτηση των διπλών εκλογών, επειδή δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα της», είπαν πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι στις επόμενες εκλογές θα έχει έρθει «η ώρα των ιστορικών αποφάσεων για το Κίνημα Αλλαγής» και πως με την απλή αναλογική «θα προκύψει κυβέρνηση κοινωνικής πλειοψηφίας και συνεπώς δεν θα καεί η απλή αναλογική αλλά η ΝΔ».

Το Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία πως «προϊδεάζει ότι ετοιμάζει καταστρατήγηση του Συντάγματος, διότι αρνείται, εκ των προτέρων, να συμμορφωθεί με το άρθρο 37 του Συντάγματος, που ωθεί τα κόμματα να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτήν τη δυνατότητα η ΝΔ την υπονομεύει από τώρα».

Η Ελληνική Λύση είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που θα ψηφίσει υπέρ του εκλογικού νόμου. Αυτό θα πράξει επειδή, όπως δηλώνει, «προτάσσει το εθνικό συμφέρον από το κομματικό». Δέχεται, όμως, σφοδρά πυρά, ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τονίζει ότι «με το σημερινό "ναι", ο κ. Βελόπουλος χαρίζει έδρες στη δεξιά πολυκατοικία και τα ανταλλάγματα θα φανούν στο μέλλον».

Το ΚΚΕ, από θέση αρχής, καταψηφίζει τον εκλογικό νόμο και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με τον εκβιασμό των διπλών εκλογών επαναφέρει το μπόνους». «Η κυβέρνηση εκβιάζει ότι δεν θα συγκροτήσει κυβέρνηση -ακόμη και αν μπορεί- με άλλο κόμμα, μόνο και μόνο για να επαναληφθούν οι εκλογές με τον δικό της πιο καλπονοθευτικό νόμο», καταγγέλλει το ΚΚΕ και κατηγορεί τη ΝΔ ότι «το μόνο που καταφέρνει είναι να δίνει πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ για να υψώνει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τα περί κυβέρνησης συνεργασίας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, νομίζοντας ότι κάποιοι θα τσιμπήσουν το δόλωμα».

«Και με απλή αναλογική μια χαρά θα μπορούσαν να συνεργαστούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί μοιάζουν», υπογραμμίζει το ΜέΡΑ25.

 

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.