Δευτέρα 17.02.2020
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Άγκυρα σε Αθήνα: Μην ελπίζετε σε τρίτους - Πάμε στη Χάγη κι όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα!

Άγκυρα σε Αθήνα: Μην ελπίζετε σε τρίτους - Πάμε στη Χάγη κι όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα!

Έτοιμη για διάλογο ακόμα και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δηλώνει η Τουρκία

Έτοιμη για διάλογο με την Αθήνα, για τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει η Άγκυρα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Χαμί Ακσόι δηλώνει ότι η Τουρκία δεν αποκλείει ακόμα και την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα προβλήματα στο Αιγαίο και την αποστρατικοποίηση των νησιών του.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ο Τούρκος εκπρόσωπος σημείωσε ότι η παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα έχει ξεκινήσει από το 1960 και αυτό είναι μόνο ένα από τα αλληλένδετα ζητήματα στο Αιγαίο. «Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά στη συστηματική παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας, που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947 και, ως εκ τούτου, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου» συμπλήρωσε και υποστήριξε πως η Ελλάδα απέφυγε την αμφισβήτηση αυτής της διαφοράς.

«Επιθυμούμε το ζήτημα της παραβίασης του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, μαζί με άλλα προβλήματα του Αιγαίου, να επιλυθούν μέσω συνομιλιών. Κι όταν το δηλώνουμε, αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείουμε μεθόδους αμοιβαία ειρηνικής λύσης, τις οποίες θα συμφωνήσουμε, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Δικαστηρίου» σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Παράλληλα, εξήγησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τις διαπραγματεύσεις τους σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, να ανοίξει εκ νέου ο διάλογος και οι διερευνητικές επαφές ακόμα και για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Ελλάδα, όμως, αντί να ανταποκριθεί θετικά σε αυτή την πρόταση, αντί να καθήσει και να μιλήσει μαζί μας, με τον συνηθισμένο τρόπο, διαμαρτύρεται προς την ΕΕ, και ελπίζει σε βοήθεια άλλων. Αυτή η στάση δεν αρμόζει στην σοβαρότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας» τόνισε ο Χαμί Ακσόι, ανεβάζοντας τους τόνους της ρητορικής του.

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα κάνει μεγάλο λάθος, αν ελπίζει πως θα έχει αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας τρίτες χώρες, κάθε φορά που θα έχει στριμωχθεί».

 

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.