Πέμπτη 02.04.2020
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Φίλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Φίλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

"Το χαρτί των πρόωρων εκλογών είναι πιθανόν να μείνει στο τραπέζι"

Την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ εξέφρασε ο Νίκος Φίλης.

Σε συνέντευξή του στην «Αυγή» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ορθώς το κόμμα του δεν υπερψήφισε τη συμφωνία υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι μπορούσε να προχωρήσει και στην καταψήφιση της συμφωνίας. «Υπάρχει συνεπώς θέμα απειλής για την ειρήνη. Το καλώς εννοούμενο εθνικό συμφέρον δεν εξυπηρετείται από την ακόμα πιο σφιχτή πρόσδεση της Ελλάδας στη στρατηγική Τραμπ. Ειδικά μάλιστα τα σχέδια του Αμερικανού Προέδρου για το Ισραήλ συναντούν μεγάλες αντιδράσεις και δοκιμάζουν την αντίληψη σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έπρεπε να έχει προνομιακή σχέση με το Ισραήλ ακόμα και στον στρατιωτικό τομέα. Ορθώς ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε από το αρχικό «Ναι». Πιστεύω ότι με την παραπάνω -ουσιαστικά νέα και απαλλαγμένη από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς- ανάλυση μπορούσε να προχωρήσει και στην καταψήφιση της συμφωνίας. Δεν είναι μια τοποθέτηση που εξυπηρετεί αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες, αλλά την ειρήνη και το εθνικό συμφέρον, σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Φίλης, τόνισε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την απαραίτητη υπευθυνότητα στα εθνικά θέματα αλλά ασκεί «έντονη και σκληρή αντιπολίτευση» στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα αλλά και τις «αντιδημοκρατικές εκτροπές της ΝΔ».

Κατηγόρησε, επίσης, τη Νέα Δημοκρατία για επιχείρηση εκμετάλλευσης της νεοσυντηρητικής ηγεμονίας που κυριαρχεί διεθνώς και υποστήριξε ότι η εφαρμογή αντιλαϊκών επιλογών, όπως η προσφυγοφοβία, η αστυνομοκρατία, το ξήλωμα του ασφαλιστικού, η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης «αντιμετωπίζεται μόνο με μια προγραμματική αντεπίθεση στη βάση καθαρού ιδεολογικού μηνύματος, δηλαδή με ενίσχυση των ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών της Αριστεράς».

Παράλληλα, ο Νίκος Φίλης εκτίμησε ότι το σενάριο για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι απομακρυσμένο καθώς «η Ιστορία έχει δείξει ότι το εκλογικό σώμα θυμώνει και αντιδρά όταν γίνονται εκλογικοί σχεδιασμοί στην πλάτη του με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου. Το σχέδιο λοιπόν της κυβέρνησης για διπλές εκλογές, με στόχο -όπως πιστεύει- να κερδίσει μια φρέσκια τετραετία, μπορεί να μείνει στο χαρτί». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μια ιδιόμορφη πολιτική πρωτοβουλία καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις για διαμόρφωση προγραμματικών συγκλίσεων με άλλα προοδευτικά κόμματα.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος και τις προσπάθειες διεύρυνσης και μετασχηματισμού, ο Νίκος Φίλης σημειώνει: «Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει άθροισμα προελεύσεων. Δεν πάμε να κάνουμε ένα κόμμα των πρώην: πρώην ΚΚΕ, πρώην ΚΚΕ Εσωτερικού, πρώην ΕΑΡ, πρώην ΠΑΣΟΚ, ακόμη και πρώην Ν.Δ. Πάμε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε την Αριστερά που έχει ανάγκη η χώρα, μια Αριστερά του 21ου αιώνα, που για ακόμη μια φορά στην ιστορία της θα είναι ο κορμός του συνασπισμού πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της προόδου που θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας».

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.