Δευτέρα 06.07.2020

O Πρωθυπουργός στο συνέδριο της ΓΣΕΕ

Βίαια επεισόδια ακόμη και τραυματισμοί σημειώθηκαν και σε ξενοδοχείο της Ρόδου όπου θα διεξαγόταν το συνέδριο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την διεξαγωγή του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, με την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να κρίνεται ως δεδομένη

Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ απειλεί με νέα επεισόδια κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου με στόχο να εμποδίσει, όπως υποστηρίζει και αυτήν τη φορά, την διεξαγωγή του, ακολουθώντας την ίδια τακτική.

Υπενθυμίζεται ότι δύο φορές τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο σε Καλαμάτα και Ρόδο αντίστοιχα, το Συνέδριο ακυρώθηκε υπό των φόβο γενικευμένης σύγκρουσης μεταξύ των εργαζομένων λόγω τη εφόδου του ΠΑΜΕ.

Ο συνδικαλιστικός εμφύλιος ξεκίνησε όταν μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας και διέκοψαν την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Συνομοσπονδίας πριν καν ξεκινήσει το προγραμματισμένο Συνέδριο. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη ένταση την επόμενη ημέρα στο χώρο όπου θα διεξαγόταν το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Βίαια επεισόδια ακόμη και τραυματισμοί σημειώθηκαν και σε ξενοδοχείο της Ρόδου όπου θα διεξαγόταν το Συνέδριο. Την νύχτα της παραμονής της διεξαγωγής, μέλη της ΔΑΣ, της συνδικαλιστικής παράταξης που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, συνοδεία ατόμων που – σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ – λειτουργούσαν επί πληρωμή, εισέβαλαν στον χώρο από υπόγεια σήραγγα και απείλησαν τους συνέδρους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο η εισβολή έγινε «από 200 άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με το συνέδριο» και όπως κατήγγειλε τότε, έσπασαν πόρτες με λοστούς και κατέλαβαν το συνεδριακό Κέντρο.

Στελέχη του Κομματικού βραχίονα του ΚΚΕ έσπασαν με λοστούς την είσοδο και επιτέθηκαν φραστικά σε δημοσιογράφους και εργαζόμενους που βρίσκονταν στο χώρο.

Στις παραπάνω περιπτώσεις η στάση της αστυνομίας ήταν παθητική. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αντέδρασαν ποτέ στα επεισόδια ενώ ειδικά στην περίπτωση της Ρόδου, ο επικεφαλής ακούστηκε να λέει λέει στον εισαγγελέα ότι δεν μπορεί να παρέμβει αν δεν έχει εντολή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Αξιωματικοί της Αστυνομίας αναφέρουν ότι αυτή τη φορά θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή του Συνεδρίου. Άλλωστε η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά δεν αφήνει περιθώρια για επανάληψη των βιαιοτήτων.

Για την σημερινή κυβέρνηση, η διεξαγωγή του συνεδρίου της Τριτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης αποτελεί όπως τονίζουν στελέχη του Μαξίμου «ζήτημα Δημοκρατίας» και όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές την πραγματοποίησή του θα διασφαλιστεί. 

Πεδίο συνεννόησης της ηγεσίας της ΓΣΕΕ με το ΠΑΜΕ, πάντως,  δε φαίνεται να υπάρχει.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ κατηγορεί το ΠΑΜΕ ότι διαλύει τα συνέδρια γιατί χάνει δυνάμεις και το ΠΑΜΕ την ηγεσία της Συνομοσπονδίας για νοθείες με σκοπό την εκ νέου επικράτησή της. 

Την ίδια ώρα, συνδικαλιστικά στελέχη επισημαίνουν πόσο σημαντικό είναι να γίνει επιτέλους το Συνέδριο προκειμένου οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να εκπροσωπούνται μέσω των συλλογικών τους οργάνων τους.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η προσωρινή διοίκηση της ΓΣΕΕ με δικαστική απόφαση δεν έχει καν τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.