Δευτέρα 13.07.2020
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Το ΚΚΕ επανακατέθεσε στη Βουλή πρόταση του 2016 για τις συλλογικές συμβάσεις

Το ΚΚΕ επανακατέθεσε στη Βουλή πρόταση του 2016 για τις συλλογικές συμβάσεις

Το ΚΚΕ επανακατέθεσε στη Βουλή την πρόταση νόμου, που είχε καταθέσει τον Οκτώβριο 2016 για τις συλλογικές συμβάσεις, η οποία υπογράφεται από 513 εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα

Στην πρόταση νόμου που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας μαζί με όλους τους βουλευτές του ΚΚΕ, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

Η κατάργηση όλων των διατάξεων των μνημονίων, που ψηφίστηκαν από όλες τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση.
Διασφαλίζονται πλήρως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Επανέρχεται η υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και η αρχή της ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τους εργαζόμενους.
Αποκαθίσταται ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ και καταργείται η διάκριση για τους νέους εργαζόμενους.
Αποκαθίστανται τα δώρα και τα επιδόματα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους
Οι όροι των κλαδικών συμβάσεων επανέρχονται στα επίπεδα πριν το 2012 ως βάση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Καταργούνται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.
ΚΚΕ: «Δεν θα συμβιβαστούμε με μισθούς των 400 ευρώ»
«Κάνουμε ξεκάθαρο σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τους μισθούς των 400 ευρώ, με την μισοδουλειά, την ανεργία, τη φτώχεια, τη ζωή-λάστιχο», τονίζει το ΚΚΕ στην αιτιολογική του έκθεση και προσθέτει:

«Διεκδικούμε την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, διατάξεων και νόμων από το 2010 ως σήμερα, την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και τα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση την εποχή μας, του 21ου αιώνα και τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Το ΚΚΕ κάνει ακόμα λόγο για «δραματική επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης και των όρων δουλειάς τα τελευταία χρόνια που δυναμώνει την τάση της σχετικής κι απόλυτης εξαθλίωσης», ενώ τονίζει ότι «ο μέσος μισθωτός, πριν την φορολογία εισοδήματος του, έχει χάσει το 25% της αγοραστικής του δύναμης των αποδοχών που είχε το 2009».

«Οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών γίνονται ακόμα μεγαλύτερες αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη φορολογική αφαίμαξη των τελευταίων χρόνων. Συνυπολογίζοντας όλους αυτούς τους παράγοντες, φαίνεται πως οι συνολικές απώλειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων φθάνουν ή και προσεγγίζουν το 50% την περίοδο της κρίσης», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Τέλος, υποστηρίζει ότι «οι περισσότερες νέες κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) που υπογράφηκαν μετά τη διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου περιέχουν σημαντικές μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους που φθάνουν: στα ξενοδοχεία(-15%), στο εμπόριο (-6.3%), στις τράπεζες (-6%), στις εργοληπτικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις (-18%), στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων(-10%), στα τρόφιμα και ποτά ο μέσος μισθός υποχώρησε κατά 11%, στον επισιτισμό - τουρισμό κατά 16%, στο λιανικό εμπόριο κατά 9%, στην εκπαίδευση κατά 7,7% και στην Υγεία κατά 11%».

 

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.