Σάββατο 22.02.2020
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οι 6 κινήσεις Σταϊκούρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Οι 6 κινήσεις Σταϊκούρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Επιστολή του υπουργού προς τις τράπεζες, ώστε να προχωρούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για υπερχρεωμένους δανειολήπτες

Σε προσπάθεια «αφοπλισμού» της μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής βόμβας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την οποία παρέλαβε έτοιμη να εκραγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται η κυβέρνηση. 

Από τους σχεδόν 20.000 πλειστηριασμούς που προκηρύχθηκαν το 2019, οι 6.000 δεν εκτελέστηκαν τελικώς λόγω… πληρωμής! Και αυτό δείχνει πόσοι κρύβονταν πίσω από τα μέτρα προστασίας αν και είχαν να πληρώσουν για τα δάνεια που πήραν.

Χωρίς πλειστηριασμούς, η εμπιστοσύνη και η οικονομία δεν ανακάμπτουν. Ειδικά όταν οι συνεπείς δανειολήπτες ή όσοι δεν πήραν ποτέ δάνειο πληρώνουν «τα σπασμένα».


Με 5 κινήσεις όμως από τότε που ανέλαβε μέχρι και χθες -και πριν καν νομοθετήσει για το τι θα ισχύσει από την 1η Μαΐου 2020- ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιχειρεί να διαχωρίσει την ήρα από το στάρι. Και αυτά, χωρίς ακόμα να νομοθετήσει η κυβέρνηση τα μέτρα που θα ισχύσουν από 1η Μαΐου. Συνολικά έως και σήμερα πάντως:

1. παρέτεινε μέχρι 30 Απριλίου την πλατφόρμα Προστασίας που από 1.1.2020 κανονικά θα ήταν πια παρελθόν, όπως είναι ήδη και ο νόμος Κατσέλη.

2. βελτίωσε την πλατφόρμα προστασίας και κάνει συνεχώς εκκλήσεις να μπουν όλο και περισσότεροι, χωρίς να περιμένουν παρατάσεις ή λύσεις στα δικαστήρια όπως γινόταν επί μια δεκαετία.

3. την περασμένη εβδομάδας το υπουργείου Οικονομικών και η ΕΓΔΙΧ έστειλαν 42.500 email σε όσους ξεκίνησαν να κάνουν αίτηση προστασίας αλλά την παράτησαν στη μέση. «Χρειάζεστε βοήθεια; Μιλήσατε με το Κέντρο Βοηθείας; Σας προέτρεψαν να μη μπείτε τελικά; Μήπως δεν ξέρει ή δεν θέλει ο σύζυγος ή άλλος συνυπόχρεος να ολοκληρωθεί η διαδικασία; Μήπως φταίει η τράπεζα;» είναι μερικές από τις ερωτήσεις για να βρει τι φταίει και να δώσει λύσεις, αν μπορεί, το υπουργείο Οικονομικών.


4. «στριμώχνει» τις τράπεζες με 2 επιστολές που έστειλε προς όλες και τους λέει ευθέως πως «δεν προσφέρετε ρυθμίσεις σε όσους τις δικαιούνται, αναγκάζετε τον κόσμο να στραφεί στα δικαστήρια, χάνετε -και χάνουμε όλοι- αν δεν κάνετε ρυθμίσεις γιατί δεν μειώνονται τα κόκκινα δάνεια, θέλω να μου στέλνετε κάθε εβδομάδα στοιχεία στο email μου να βλέπω τι ρυθμίσεις κάνετε».


5. Συγκάλεσε σύσκεψη το βράδυ της Παρασκευής με τους Διαχειριστές Δανείων (servicers επί το ελληνικότερον) για να προσφέρουν ρυθμίσεις σε δάνεια, είτε αυτά ανήκουν σε τράπεζες είτε σε funds. «Ανοίξτε πόρτες και παράθυρα για να έρθει ο κόσμος που ζητά ρυθμίσεις» ήταν το μήνυμα -όπερ έδει δείξαι αν θα συμβεί και πώς.

Τι απομένει στις προσεχείς 84 μέρες μέχρι να λήξει η διορία υπαγωγής στην πλατφόρμα προστασίας Α΄κατοικίας; Να αυξηθεί ο αριθμός των δανειοληπτών που βρήκαν καταφύγιο, από μόλις 16 που ήταν πριν δύο μήνες και 2.100 που είναι σήμερα, σε πάνω από τους μισούς εν δυνάμει δικαιούχους -που να είναι όμως οι πραγματικοί δικαιούχοι και μόνον αυτοί. Και αν δεν αρκούν αυτά, στην κυβέρνηση αναζητούν και σχεδιάζουν και άλλα στοχευμένα μέτρα.

Untitled-1

Untitled-12

Untitled-1123

Πηγή πληροφοριών: protothema.gr

 

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.