Τετάρτη 01.04.2020
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση Novartis αναφορικά με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση Novartis αναφορικά με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων

Μόνο η Ελένη Τουλουπάκη μπορεί "να βγάλει τις κουκούλες" από τους μάρτυρες

Την πληροφορία ότι ούτε και η «Αικατερίνη Κελέση», η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας της υπόθεσης Novartis, δεν θα προσέλθει, σήμερα, στο κτήριο της ΓΑΔΑ, όπου θα την περιμένουν τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής μετέδωσε ο διευθυντής του ΘΕΜΑ 104,6, Γιάννης Μακρυγιάννης.

Να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί η απόφαση του «Μάξιμου Σαράφη» να «εξαφανιστεί» και να μην δώσει το «παρών» στην αντίστοιχη, χθεσινή διαδικασία, κίνηση που προκάλεσε και πολιτική θύελλα.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο βίαιης προσαγωγής τους προκειμένου να καταθέσουν, εξελίσσεται ένα θρίλερ, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτό δεν προβλέπεται από το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ένταλμα βίαιης προσαγωγής για τους μάρτυρες των οποίων προστατεύεται η ανωνυμία δεν συνεπάγεται σύλληψη, λένε οι πηγές.

Όπως ειπώθηκε στον ΘΕΜΑ 104,6 οι συγκεκριμένοι μάρτυρες έχουν πάρει ένα συγκεκριμένο καθεστώς προστασίας που το έχουν λάβει από μια συγκεκριμένη δικαστική λειτουργό, εν προκειμένω την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και πρέπει η συγκεκριμένη να άρει αυτό το καθεστώς. Από τη στιγμή που η Ελένη Τουλουπάκη δεν το κάνει, δεν μπορεί να την αναγκάσει ούτε και η ηγεσία του Αρείου Πάγου καθώς μόνο η ίδια μπορεί να άρει αυτό το καθεστώς

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν επιχειρήσει κάποιος να εκτελέσει εντολή βίαιης προσαγωγής παρά τις προβλέψεις του νόμου - δεδομένου ότι ορισμένοι μιλούν για νομικό κενό - μπορεί να κατηγορηθεί για παραβίαση του νόμου.

Σύμφωνα με τις πηγές, υπάρχουν σκέψεις να κληθεί για συμπληρωματική κατάθεση ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης στην προανακριτική όταν αυτή θα συνεδριάσει στη Βουλή.

Να αναφερθεί πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν διπλή ιδιότητα: την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος χρίστηκαν από την Ελένη Τουλουπάκη και η απόφασή της επικυρώθηκε από τον Δημήτριο Παπαγεωργίου, πρώην εποπτεύοντα της εισαγγελίας Διαφθοράς.

Την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα την απέδωσε ο εισαγγελέας Χρήστος Τζούρας.

Αρμόδιος για να δώσει εντολή για να βγουν οι "κουκούλες" είναι ο σημερινός εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Για να αρθεί η ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος πρέπει να συναινέσει η Ελένη Τουλουπάκη και ο εποπτεύων αυτήν εισαγγελέας Μπρακουμάτσος.

Σε κάθε περίπτωση, για να υπάρξει η εξέλιξη αυτή θα πρέπει τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής να υποβάλουν σχετικό αίτημα στους παραπάνω εισαγγελείς.

Πηγές από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ λένε για τους δύο  μάρτυρες ότι υπήρχε εισαγγελική διάταξη στην οποία προβλέπεται να εμφανίζονται στη δικογραφία με πλασματικό όνομα και οι καταθέσεις τους να γίνονται με αλλαγμένη τη φωνή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ούτε ο «Μάξιμος Σαράφης», αλλά ούτε και η «Αικατερίνη Κελέση» δεν είχαν αστυνομική προστασία, ενώ δεν είχαν αλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητας τους.

Μάλιστα, για τον «Σαράφη» διευκρινίζεται ότι τον αναζητούν αστυνομικοί από το τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ασφάλειας Αττικής, το οποίο λογοδοτεί στην κυρία Τολουπάκη.

Eισαγγελικές πήγες από τον Άρειο Πάγο υποστηρίζουν ότι η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θεωρείται νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες και δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.