Τετάρτη 15.07.2020

Τί θα διεκδικήσει ο Πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής

Μια δύσκολη διαπραγμάτευση ξεκινά σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών θα βρεθούν στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο να καταφέρουν έναν συμβιβασμό για τα χρήματα που θα λάβει η κάθε χώρα την επόμενη επταετία.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό είναι μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι αυξημένα και περισσότερο κρίσιμα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με στόχο να μην μειωθεί το συνολικό ποσό που θα κατευθυνθεί στη χώρα από τα κοινοτικά ταμεία και αφορά τους τομείς της πολιτικής συνοχής, της κοινής αγροτικής πολιτικής, του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για πολύ υψηλό στόχο αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι χώρες που συνεισφέρουν στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό δεν έχουν διάθεση να αυξήσουν τα ποσά που δίνουν, ενώ μόνο το Brexit συνεπάγεται ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Σε μια συζήτηση κατά την οποία κάθε μία από τις 27 χώρες θα προσπαθήσει να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσει η δυνατότητα πίεσης που έχουν, αλλά και οι συμμαχίες που μπορούν να οικοδομηθούν. Μια καθόλου εύκολη άσκηση καθώς χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα όσον αφορά το μεταναστευτικό και να επιθυμούν εξίσου την αύξηση των χρημάτων για την Frontex και την φιλοξενία των προσφύγων, αλλά ταυτόχρονα είναι ανταγωνιστικές στην διανομή των χρημάτων για τους αγρότες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις πηγές, θα προσέλθει στην συζήτηση με στόχο να εξασφαλίσει την κατανομή της συνολικής χρηματοδότησης για την Ελλάδα στο ίδιο ύψος με την προηγούμενη περίοδο θέτοντας επιτακτικά το θέμα του προσφυγικού, όπου η χώρα μας σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, δυσανάλογο των δυνατοτήτων της, ως το εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης προς ανατολάς. Επίσης αναμένεται να εστιάσει στην ενίσχυση των κονδυλίων για την πράσινη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή με δεδομένες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2030 σε αντίθεση με χώρες όπως η Πολωνία που έχουν θέσει ανάλογους στόχους για το 2050.

Είναι σαφές ότι και οι τέσσερις χρηματοδοτικοί άξονες είναι κρίσιμοι για την χώρα μας. Η δεκαετής κρίση που οδήγησε στην καθήλωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έπληξε όλες τις παραγωγικές δομές και αύξησε την υστέρηση σε σχέση με πολλά άλλα κράτη της Ένωσης. Τα κονδύλια για την κοινωνική συνοχή θεωρούνται κρίσιμα για την κάλυψη του χαμένου εδάφους και ιδιαίτερα για την ανασυγκρότηση που είναι απαραίτητη.

Σημαντικό θέμα είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Διαχρονικά η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα χρήματα της ΚΑΠ διότι έχουν άμεση επίδραση στο εισόδημα των αγροτών και δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλεια χρηματοδοτικών εργαλείων. Στα τέλη Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στις Βρυξέλλες και παρουσίασε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τις ελληνικές θέσεις. Ήταν, μάλιστα, ο πρώτος ηγέτης χώρας μέλους της Ε.Ε. που συναντήθηκε με τον κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα γίνει μια πρώτη, δύσκολη, συζήτηση και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα οπότε είναι πιθανή και μια νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.