Τετάρτη 15.07.2020
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση εκτονώνει την κατάσταση στα νησιά

Μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση εκτονώνει την κατάσταση στα νησιά

Bίντεο με τον Κώστα Μουτζούρη να χυδαιολογεί κατά του Πρωθυπουργού και να αρνείται τον διάλογο για την εξομάλυνση της κατάστασης είδε το φως της δημοσιότητας, χθες το βράδυ

Στον αντίποδα τέτοιων των συμπεριφορών, η κυβέρνηση προχωρά στον σχεδιασμό της, όπως επιμένουν κυβερνητικά στελέχη και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις εργασίες για την δημιουργία των κλειστών κέντρων. «Είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών να συνεργαστούν. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», τονίζουν και καλούν να πέσουν οι τόνοι. Κατά την χθεσινή ημέρα τα τηλέφωνα είχαν ανάψει μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε Χίο και Λέσβο.
λεί υπουργικό -Το απόγευμα συναντά τους δημάρχους νησιών αν. Αιγαίου

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Μυτιλήνη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων αστυνομικών και ο εγκλωβισμός ανδρών των ΜΑΤ στο στρατόπεδο υπό βροχή μολότοφ προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία και εκνευρισμό στην κυβέρνηση. «Αν υπήρχε διαφορετική στάση από τους αστυνομικούς που δέχθηκαν επίθεση, θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Τα ΜΑΤ αποχωρούν σταδιακά από τις περιοχές καθώς οι εργασίες για την πρώτη φάση του σχεδίου δημιουργίας των κλειστών κέντρων ολοκληρώθηκε χθες -μετά από 48 ώρες στη Μυτιλήνη- και σήμερα θα ολοκληρωθεί στη Χίο. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν οι επιπλέον δυνάμεις στα νησιά. Πολύ πιθανό όμως να επιστρέψουν στις αρχές Μαρτίου, οπότε και θα έχουν δημοπρατηθεί τα έργα και θα ξεκινήσει η κατασκευή των κλειστών κέντρων οι εργολάβοι που θα τα αναλάβουν.

O Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλέσει στο γραφείο του στις πέντε σήμερα το απόγευμα τους αντιπεριφερειάρχες Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου – ο περιφερειάρχης έθεσε τον εαυτό του εκτός κάδρου μετά την χθεσινή ακραία και προσβλητική συμπεριφορά του- προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τους καλέσει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν έναντι των κατοίκων των νησιών και βάση του αξιώματος τους. «Είναι προς όφελος των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές, για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες», αναμένεται να τονίσει ο Πρωθυπουργός. Επίσης, θα ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού καθώς ούτε άλλη πρόταση υπάρχει στο τραπέζι ούτε υπάρχει άλλος δρόμος πέραν των κλειστών κέντρων.

Η κυβέρνηση περιλαμβάνει στα επιχειρήματα της την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία υπεγράφη επί ΣΥΡΙΖΑ. Η Άγκυρα θεωρεί ότι της επιτρέπεται να μην δέχεται επαναπροωθήσεις από την ενδοχώρα, αλλά μόνο από τα νησιά. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι νέες αφίξεις μεταφέροντανστην ενδοχώρα, η Τουρκία δεν θα δεχόταν καμία επιστροφή. Παράλληλα οι σημερινές άναρχες δομές φιλοξενούν 4πλάσσιο αριθμό μεταναστών και προσφύγων σε σχέση με τα νέα κέντρα που θα δημιουργηθούν.

Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση θα έχει συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με ρυθμίσεις για επιπλέον επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει την υποβολή του αιτήματος ασύλου την στιγμή της υπογραφής, την επιτάχυνση της διαδικασίας προσφυγών και θα παρέχει κίνητρα στους δικηγόρους για να εξετάζουν με μεγαλύτερη ταχύτητα τις σχετικές αιτήσεις.

 

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.