Δευτέρα 13.07.2020
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • ΣΥΡΙΖΑ: Έστω τώρα ο κ. Μητσοτάκης να αλλάξει ρότα στο προσφυγικό

ΣΥΡΙΖΑ: Έστω τώρα ο κ. Μητσοτάκης να αλλάξει ρότα στο προσφυγικό

Πολύωρη σύσκεψη με τομεάρχες και συνεργάτες του που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Συμμετείχαν, εκτός των άλλων, οι πρώην υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας και Γ. Μουζάλας, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Β. Αποστολάκης και η αντιστράτηγος ε.α. και επίτιμη γενική επιθεωρήτρια αστυνομίας αλλοδαπών και προστασίας συνόρων Ζ. Τσιριγώτη.

Αφού εκτιμήθηκαν τα τελευταία δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε, όπως αναφέρει, σε τρία βασικά συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, θεωρεί πως η έμπρακτη αμφισβήτηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας αφορά το σύνολο της Ευρώπης και γι' αυτό απαιτείται άμεσα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Γι' αυτόν τον λόγο καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η ΕΕ οφείλει να εγγυηθεί την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, καθώς και να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσής της, ενός σχεδίου που προφανώς πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή δραματική κατάσταση στα νησιά, «μετά από επτά μήνες παλινωδιών, είναι τεράστιες και δεδομένες. Εγκλωβισμένη σε λογικές μικροκομματικής σκοπιμότητας και για να μη δυσαρεστήσει τους δημάρχους και περιφερειάρχες της ΝΔ ανά την επικράτεια, εδώ και επτά μήνες δεν προχώρησε σε αποσυμφόρηση των νησιών και σε μεταφορά ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα».

Η Κουμουδούρου καλεί «έστω και τώρα» τον κ. Μητσοτάκη «να αλλάξει ρότα και να υλοποιήσει επιτέλους το σχέδιο που εφάρμοζε με αποτελεσματικότητα» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, προς όφελος και των νησιωτών και των αιτούντων ασύλου.

Σχολιάζει, επίσης, πως σε μία κρίσιμη συγκυρία, την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές της και χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μοχλό εκβιασμού, «η κυβέρνηση επέλεξε στάση εθνικής ανευθυνότητας. Επέλεξε δηλαδή να διχάσει τους πολίτες, να οδηγήσει σε πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη τα νησιά μας και να καλλιεργήσει συνθήκες εμφυλιοπολεμικής σύρραξης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει άμεσα τη λογική του αυταρχισμού, να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ από τα νησιά, να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη περιουσιών και να προχωρήσει σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

«Η οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα που δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση οφείλουν να εγκαταλείψουν άμεσα την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και να ασχοληθούν με την ουσία και την εξεύρεση λύσεων» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

 

 

 

 

 

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.