Κυριακή 31.05.2020
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Χαρίτσης: Υποχρεωτική για τρεις μήνες η μείωση του βουλευτικού μισθού

Χαρίτσης: Υποχρεωτική για τρεις μήνες η μείωση του βουλευτικού μισθού

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Χαρίτσης,  σε ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης των πολιτικών συντακτών, υποστήριξε ότι ενάμιση μήνα μετά την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στην ανάγκη θωράκισης του εθνικού συστήματος υγείας

Ο Α. Χαρίτσης ανέφερε ότι «οι οικονομικές δυνατότητες υπάρχουν» καθώς η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της το «μαξιλαράκι ασφαλείας» ενώ έχει ανασταλεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και ζήτησε να εκπονηθεί ένα γενναίο πακέτο στήριξης της οικονομίας που θα περιλαμβάνει:

1. πλήρη καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα

2. άρση της αναστολής των εργασιακών συμβάσεων και να υπάρξει πλήρης απαγόρευση απολύσεων.

3. Στοπ στον «εμπαιγμό» των ελεύθερων επαγγελματιών και καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσου με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

4. Σχεδιασμός μεγάλου προγράμματος εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις, αντί του «απολύτως ανεπαρκούς» προγράμματος 1 δισ. (0,5% του ΑΕΠ).

5. Παράταση τώρα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Είναι αδιανόητο να λέμε "μένουμε σπίτι", και ορθώς το λέμε, και την ίδια ώρα η κυβέρνηση να ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί τα σπίτια δανειοληπτών και φυσικών προσώπων που χάνουν το εισόδημά τους λόγω της κρίσης», τόνισε.

6. Καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους.

«Η άρνηση της ΝΔ να στηρίξει ουσιαστικά εργαζόμενους, επιχειρήσεις και το σύνολο της οικονομίας με ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, είναι καθαρά πλέον ζήτημα πολιτικής βούλησης», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση του Πρωθυπουργού για καταβολή του μισού μισθού των βουλευτών στο ταμείο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊοϋ, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι αν και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη εμπεριέχει έναν ισχυρό συμβολισμό, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για την ενίσχυση και τη στήριξη του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας. Επεσήμανε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια δίνουν μέρος της αποζημίωσης σε δομές αλληλεγγύης. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι την ίδια ώρα προχωρά σε «δωράκια» σε κλινικάρχες και καναλάρχες και δήλωσε ότι η συγκεκριμένη κίνηση έχει και «ισχυρές δόσεις υποκρισίας».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση,  με επιστολή του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τη Βουλή την υποχρεωτική καταβολή του μισού μισθού των βουλευτών για τρεις μήνες και παράλληλα, προτείνει την επέκταση του μέτρου σε ευρωβουλευτές και γραμματείς υπουργείων αλλά και στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, οι οποίες, όπως ειπε, «διπλασίασαν τις αμοιβές των στελεχών τους μέσα στην κρίση». Κατηγόρησε, μάλιστα την κυβέρνηση ότι δεν έχει τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι η ήπειρος βιώνει την τρίτη δομική κρίση της δεκαετίας καθώς είχαν προηγηθεί η χρηματοπιστωτική και η προσφυγική. Τόνισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να απαντήσει στη κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού με τον ίδιο τρόπο που απάντησε στις προηγούμενες δύο σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχει υπαρξιακή διάσταση για την Ένωση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι αποφάσεις που χρειάζεται να ληφθούν είναι εκτός του συνηθισμένου πλαισίου. Ευρωομόλογο ιδιαίτερα σημαντικό προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς το ζητάμε εδώ και μια δεκαετία. Αλλιώς η Ευρώπη μπαίνει σε μια πολύ σκοτεινή περίοδο», τόνισε ο κ. Χαρίστης ενώ σε ερώτηση αν το κόμμα του θα ζητήσει από την κυβέρνηση να ασκήσει βέτο αν Ολλανδία και Γερμανία επιμείνουν στην άρνηση για έκδοση ευρωομολόγου τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «καλεί την κυβέρνηση να ασκήσει όλα τα μέσα για να πετύχουμε αυτό το στόχο».

Με πληροφορίες από το iefimerida.gr

 

 

 

 

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.