Τετάρτη 08.07.2020

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ προσπαθεί να θάψει το σκάνδαλο της Novartis

Για εκτροπή και απόπειρα μετατροπής της Προανακριτικής Επιτροπής σε παραθεσμικό εργαλείο συσκότισης, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ, με αφορμή τη σημερινή αποστολή έκθεσης ιδιώτη πραγματογνώμονα για την ηχογραφημένη συνομιλία Παππά  - Μιωνή στην Επιτροπή

Με ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Προανακριτική, καταγγέλλουν την πλειοψηφία για «πολιτικό κατήφορο» και «παρακρατικό βούρκο», επισημαίνοντας ότι αναμένεται επίσημη πραγματογνωμοσύνη για το επίμαχο ηχητικό από την ΕΛ.ΑΣ και είναι εν εξελίξει δικαστική έρευνα για το υλικό.

Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννη Μπούγα, ζητούν επίσημη μετάφραση του εξωδικαστικού συμβιβασμού της Novartis στις ΗΠΑ ώστε αυτή να ενταχθεί στο πόρισμα και σύγκληση της Επιτροπής με αντικείμενο συζήτησης το περιεχόμενό της, ενώ παράλληλα ζητούν να ερωτηθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο εάν νομίμως η Επιτροπή δέχεται υπομνήματα από μάρτυρες μετά την αναστολή λειτουργίας της, καθώς και αν μπορούν να παραδοθούν πορίσματα χωρίς την προηγούμενη μετάφραση του συμβιβασμού στην Αμερική.

Η δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική

Σήμερα,  ξεπέρασαν ακόμα και τον χειρότερο εαυτό τους.   Δυστυχώς για την Δημοκρατία ο πολιτικός τους κατήφορος δεν έχει τέλος.

Μετέτρεψαν την Προανακριτική Επιτροπή σε παιχνίδι στα χέρια ενός ιδιώτη που με τις παράνομες πρακτικές συμπαρασύρει τη ΝΔ και την κυβέρνηση σε έναν επικίνδυνο παρακρατικό βούρκο.

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για το παράνομα κτηθέν  υλικό που κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή ο επιχειρηματίας Σαμπι Μιωνής. Ενώ έχει ζητηθεί επίσημη πραγματογνωμοσύνη  από την ΕΛΑΣ και ενώ μόλις χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όρισε ως επόπτη στην έρευνα εισαγγελέα Εφετών,  Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ  ευτελίζουν για μια ακόμη φορά το Κοινοβούλιο επιχειρώντας να μετατρέψουν την Προανακριτική σε παραθεσμικό και αντιδημοκρατικό εργαλείο συσκότισης της αλήθεια και παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης. .

Ο κόσμος βοά από την κυνική ομολογία Novartis  ότι ακολουθούσε παράνομες και αθέμιτες πρακτικές  στην Ελλάδα και διέφθειρε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ωστόσο, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη επιχειρούν τον ύστατο αντιπερισπασμό. Προσπαθούν να θάψουν το σκάνδαλο ΝΟΒΑΡΤΙΣ και τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, όπως αυτές ξεκάθαρα περιγράφονται στο κείμενο συμβιβασμού της πολυεθνικής εταιρείας με το αμερικανικό δημόσιο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουμε στην Προανακριτική Επιτροπή, όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή, έτσι και τώρα βάζουμε ανάχωμα στην εκτροπή, με τα θεσμικά όπλα που προβλέπει το σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής. Και αυτή τη φορά θα τους ταράξουμε στην νομιμότητα, όπως συνέβη με τους προστατευόμενους μάρτυρες και την αποτροπή κλήσης ιδιωτών μαρτύρων ως υπόπτων.

Με αίτηση μας προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, ζητούμε αυτό που θα όφειλε να πράξει ο ίδιος: Να συγκληθεί εκ νεου η Επιτροπή προκείμενου να συζητήσει την απόφαση της Αμερικανικής Δικαιοσύνης για την Novartis καθώς το έγγραφο αυτό αποτελεί το πλέον αδιάσειστο  αποδεικτικό στοιχείο. Προηγουμένως ζητάται η επίσημη μετάφραση του κειμένου προκειμένου να περιληφθεί στο πόρισμα της Επιτροπής. 

Επίσης με την αίτηση μας υποβάλουμε τα κάτωθι ερωτήματα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

α) εάν νομίμως και προσηκόντως η Επιτροπή δια του προέδρου της δέχεται υπομνήματα και έγγραφα από μάρτυρες που ήδη έχουν εξεταστεί ενόρκως ενώπιόν  της, ιδίως δε έγγραφα και υπομνήματα μετά την αναστολή  λειτουργίας και συνεδριάσεων της  25η Ιουνίου 2020

β)εάν μπορεί να παραδοθούν οι πορισματικές εκθέσεις των ομάδων των κομμάτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή χωρίς να έχει προηγουμένως  μεταφραστεί αρμοδίως και επισήμως, χωρίς να καταστεί  νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο και χωρίς να σχολιαστεί από αυτές (ομάδες κομμάτων) το έγγραφο του προαναφερόμενου Συμβιβασμού Υπουργείου Δικαιοσύνης και Επιτροπής Κεφαλαιογαράς ΗΠΑ-Νovartis.

Πηγή: https://www.skai.gr/news/politics/syriza-gia-mioni-i-nd-metatrepei-tin-proanakritiki-se-ergaleio-syskotisis
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.