Σάββατο 25.01.2020
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Aυτοί υπογράφουν την κίνηση «Γέφυρα», για τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Aυτοί υπογράφουν την κίνηση «Γέφυρα», για τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Με υπογραφές από στελέχη της Κεντροαριστεράς δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο της πρωτοβουλίας «Γέφυρα». Στο κείμενο προτείνεται η συγκρότηση ενός νέου πόλου της Κεντροαριστεράς, υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπει τέλος στον νεοφιλελευθερισμό, όπως λένε οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας.

Η κίνηση, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι ηλικιωμένοι πρώην οπαδοί του Σημίτη -Νίκος Μπίστης αλλά και καθηγητές, όπως ο Νίκος Μουζέλης ή ο Αντώνης Λιάκος-, προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στο ΚΙΝΑΛ καθώς θεωρείται ότι συντονίζεται από τον Αλέξη Τσίπρα και μοναδικό σκοπό έχει τηλαφυραγώγηση των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση του κειμένου ο Γιώργος Παπανδρέου φρόντισε με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ να υψώσει τείχη ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και στον ΣΥΡΙΖΑ με μια δήλωση-φωτιά:

«Αυτοί που μας έλεγαν παλαιοτέρα γερμανοτσολιάδες και Πινοσέτ, τώρα μας θεωρούν πολύφερνες νύφες, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για τις ψήφους ενόψει εκλογών», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ενώ και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης φρόντισε να τονίσει με επιστολή του στο «Βήμα» ότι δεν προτείνει τη σύμπλευση ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον αυτόνομο ρόλο του Κινήματος Αλλαγής.

«Η Κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μετατρέπονται σε δεκανίκι και ουρά είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ», γράφει στην επιστολή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Το κείμενο της Γέφυρας για τη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ

Η εκδήλωση της «Γέφυρας» πραγματοποιείται το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Σε Ελλάδα και Ευρώπη, επείγει να διαμορφωθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος που θα φράξει το δρόμο στο Δεξιό/Ακροδεξιό μπλοκ και θα πραγματοποιήσει τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Επείγει οι προοδευτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το εναγκαλισμό με τη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό που κινδυνεύει να τις σβήσει από τον πολιτικό χάρτη. Επείγει να ξεπεράσουν την πολυδιάσπασή τους συγκλίνοντας σε μια τολμηρή αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική. Η Ισπανία και η Πορτογαλία δείχνουν το δρόμο σύγκλισης και συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς.

Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα απαλλαγμένο από την παράταιρη συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛΛ, να αναλάβει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για διάλογο και σύγκλιση με τους προοδευτικούς πολίτες και τις συλλογικότητες της Κεντροαριστεράς. Καλούμε επίσης το ΚΙΝ.ΑΛΛ και όσες δυνάμεις τοποθετούνται στο φιλοευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη πολιτική της μετωπικής αντιπαράθεσης και "στρατηγικής ήττας" του ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετάσχουν σε ένα διάλογο με βάση προγραμματικές θέσεις για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου με άξονα τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Καλούμε όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες να υπερβούν τις διαιρέσεις και τις πικρίες του παρελθόντος και να συμβάλουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός πόλου που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας και θα ενισχύσει τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο, στις επικείμενες κρίσιμες αναμετρήσεις. Για να παραμείνει η Ελλάδα στο προοδευτικό στρατόπεδο. Για να ολοκληρωθεί η επούλωση των πληγών από την κρίση. Αλλά και για να βγει η χώρα από το περιθώριο της στασιμότητας, να δημιουργήσει υποδοχείς της τεχνοεπιστημονικής καινοτομίας και της αειφόρου ανάπτυξης, συνδυασμένους με συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας και την κοινωνική αλληλεγγύη. Για να προχωρήσει η χώρα σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες που αυξήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, και να καταπολεμηθούν οι κάθε λογής διακρίσεις που τρέφουν τον φασισμό», αναφέρουν στο κείμενό τους.

Οι υπογραφές στο κείμενο της «Γέφυρας»

Πανεπιστημικοί: Κωστής Βαΐτσος, Νίκος Μουζέλης, Σωτήρης Βαλντέν, Θόδωρος Γεωργίου, Τάκης Καφετζής, Παντελής Λαζαρίδης. Αχιλλέας Μητσός, Μαρία Ρεπούση, Θόδωρος Σακελλαρόπουλος. 

Πολιτικοί: Σπύρος Δανέλλης, Νίκος Μπίστης.

Αυτοδιοίκηση: Γιάννης Μπουτάρης, Φώτης Προβατάς, Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, Γιώργος Μακρινός.

Απο Κινήσεις Δικαιωμάτων και Διπλωματίας: Κωστής Παπαϊωάννου, Ντόρα Προσομανίδου.

Επιστήμονες: Δημήτρης Φωτόπουλος, Άννα Χατζηγιαννάκη, Ζωή Ακριβούλη, Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου.

Συνδικαλισμός: Φωτεινή Σιάννου, Βασίλης Τσιούτρας.

Τέχνη: Κυριάκος Αγγελάκης, Μιχάλης Μητρούσης, Πάνος Χαράλαμπους. 

Δημοσιογράφοι: Παναγιώτης Παναγιώτου, Ελίζα Παπαδάκη.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.