Τρίτη 02.06.2020
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Κουβέλης: Η επιλογή της Τουρκίας να επικηρύξει σήμερα τους 8 Τούρκους δεν είναι τυχαία

Κουβέλης: Η επιλογή της Τουρκίας να επικηρύξει σήμερα τους 8 Τούρκους δεν είναι τυχαία

«Η επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα παράγει από μόνη της το αποτέλεσμα ότι οι δύο χώρες θέλουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα τα οποία απασχολούν τη γειτνίαση, τη συνεργασία κι αποτελούν στοιχεία που έχουν σχέση με την ευρύτερη περιοχή, κατά συνέπεια σημαντικό στοιχείο εξωτερικής πολιτικής» εκτίμησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, που αναμένει «ποια θα είναι η θέση του κυρίου Ερντογάν αναφορικά με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου και της Μεσογείου».

Κατά τον κ. Κουβέλη, μεγάλο ζήτημα είναι αν η συνάντηση θα οδηγήσει στη λήψη κάποιων συγκεκριμένων αποφάσεων σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, καθώς επίσης και για τα ενεργειακά θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Εκτιμώ ότι δε θα υπάρξει από τη συνάντηση η απόφαση εκείνη που θα δρομολογήσει άμεσες διαδικασίες για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος, όμως θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις για την επίλυσή του. Πλέον το πρόβλημα δεν είναι ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αλλά παρεμβαίνει αποφασιστικά η Τουρκία, η οποία χειραγωγεί και ετεροκαθορίζει τις όποιες αποφάσεις έχουν σχέση με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αναφορικά με τη δρομολόγηση διαδικασιών για την επίλυση του ζητήματος, που έχει περιπλακεί διότι έχει ενταχθεί από τη Τουρκία και το θέμα της ΑΟΖ».

«Τα όσα πράττει η Τουρκία τόσο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο δεν είναι για να ανακαθορίσουν ή να επικαιροποιήσουν τη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά επειδή θέλει να κρατάει ανοιχτό το πεδίο των διαπραγματεύσεων, στην προσπάθειά της να βρεθεί παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ» υποστήριξε ο υπουργός.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η επιλογή της Τουρκίας να επικηρύξει σήμερα τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς «δεν είναι τυχαία. Θέλει με αυτό τον τρόπο να εντάξει στην ατζέντα της συνάντησης του κ. Ερντογάν με τον κ. Τσίπρα και το συγκεκριμένο ζήτημα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης «έχει ένα ιδιαίτερο ιστορικό βάρος, ανοίγει στο επίπεδο του συμβολισμού μια καινούρια συζήτηση και για την επαναλειτουργία της σχολής».

Αναφερόμενος στα θέματα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι άμεση προτεραιότητα του υπουργείου τις επόμενες μέρες είναι το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί, με το οποίο δέκα λιμάνια-οργανισμοί θα έχουν τη δυνατότητα να προκηρύξουν διεθνείς διαγωνισμούς, στη βάση του εθνικού και ενωσιακού δικαίου, προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις σε σχέση με συγκεκριμένες δραστηριότητες τις οποίες το κάθε λιμάνι έχει.

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.