Pin It

Ο «Μάνατζερ» στον οποίο οι Πειραιώτες εμπιστεύθηκαν το «τιμόνι» της πόλης τους μιλάει στο Meaculpa.gr και την Ελένη Κριτσιδήμα για τον Δήμο, τον Ολυμπιακό,  τη συμβολή του Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά και τα λάθη του. Μοιράζεται τ’ όραμά του για το πρώτο λιμάνι της χώρας αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ανατρέχει στα χρόνια, που ήταν φοιτητής του ΠΑ.ΠΕΙ και την εποχή που διατέλεσε Πρόεδρος της SuperLeague. Ο Γιάννης Μώραλης, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, δράττει τις ερωτήσεις και τις μετατρέπει σε απαντήσεις προς όλους όσοι του χρεώνουν φήμες πως η ΠΑΕ ΟΣΦΠ κέρδισε τις εκλογές το 2014.

- Κε Μώραλη, χρόνια πολλά! Επιτρέψτε μου πριν ξεκινήσουμε να σας ευχαριστήσω που δεχτήκατε να δώσετε στο MeaCulpa.gr την πρώτη σας συνέντευξη για το 2019.

- Σας ευχαριστώ κι εγώ για την πρόταση, να είμαι εγώ που κάνω ποδαρικό στον νέο κύκλο συνεντεύξεων που ξεκινάτε. Χρόνια πολλά σ’ εσάς αλλά και τους αναγνώστες σας.

- Δήμαρχε, πολλοί σας χρεώνουν πως δεν είστε Πειραιώτης. Ωστόσο η σχέση σας με το λιμάνι ξεκινά απ' όταν ήσασταν φοιτητής στο ΠΑΠΕΙ. Τι νοσταλγείτε από εκείνα τα χρόνια στον Πειραιά;

Πράγματι, παρότι δεν έχω γεννηθεί στον Πειραιά, η πόλη αυτή πρωταγωνιστεί στη ζωή μου τα τελευταία 30 χρόνια. Μπήκα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, εργάστηκα στον Πειραιά από  το 1995 όταν ξεκίνησε η πορεία μου στον Ολυμπιακό. Μέσα από αυτή την 20ετη και πλέον διαδρομή μου σε διάφορες θέσεις στην Π.Α.Ε. έχω γνωρίσει πολύ καλά αυτή την πόλη, τις γειτονιές και τους ανθρώπους της. Αυτό που νοσταλγώ από εκείνη την εποχή της νεότητάς μου, είναι όπως αντιλαμβάνεστε η ανεμελιά, αν και η αλήθεια είναι ότι δεν την απόλαυσα όσο θα ήθελα αφού από νεαρή ηλικία, 19 ετών ,ξεκίνησα να εργάζομαι.

 - Κάτω από ποιες σκέψεις, με ποια κίνητρα οδηγηθήκατε στην απόφαση να διεκδικήσετε το δημαρχιακό θώκο;

- Όπως προανέφερα, γνωρίζω πολύ καλά τον Πειραιά και τα προβλήματά του. Το 2014, όταν διεκδικήσαμε την ψήφο των Πειραιωτών με τον «Πειραιά Νικητή», η πόλη μας ήταν μια στάσιμη, εσωστρεφής πόλη, βαθιά επηρεασμένη από την οικονομική κρίση, χωρίς δυναμική και χωρίς στρατηγικό σχέδιο και όραμα για το μέλλον. Αυτόν τον προβληματισμό μοιραστήκαμε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τον Πειραιά, με εμπνευστή τον Βαγγέλη Μαρινάκη, έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της χώρας. Για αυτό και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα κοινά, με αγάπη και πάθος, με σχέδιο και σκληρή δουλειά, όπως είχαμε μάθει να δουλεύουμε και στην προσωπική επαγγελματική μας πορεία. Προκειμένου ο Πειραιάς να γίνει μια πόλη αντάξια του ονόματος, της θέσης και της ιστορίας του.

moralis paidiki xara

- Θα ήθελα να μου πείτε για ποια απόφαση σας, στο πέρασμα των 4 ετών στην αυτοδιοίκηση, αισθάνεστε δικαιωμένος και για ποιο έργο υπερήφανος.

- Δικαιωμένος αισθάνομαι, διότι μέσα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για ολόκληρη τη χώρα και ειδικά για την πόλη του Πειραιά, δεν το βάλαμε κάτω, αντίθετα το παλέψαμε, αξιοποιώντας όλα τα μέσα και τους πόρους που θα μπορούσαμε να έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να «πέσουν» χρήματα στον Πειραιά για έργα και επενδύσεις. Έχουμε αντλήσει περισσότερα από 111.000.000 ευρώ, από Ευρωπαϊκούς πόρους, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ για μεγάλα έργα αλλά και για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, την οποία θέσαμε προς χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Αττικής, πήρε την υψηλότερη βαθμολογία σε μια «ανταγωνιστική» διαδικασία μεταξύ άλλων Δήμων με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν στην διάθεση του Δήμου, 80 εκ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό και σε συνδυασμό με άλλους πόρους που έχουμε εξασφαλίσει, περίπου 30 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής, υλοποιούμε στον Πειραιά το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο στην ιστορία της πόλης. Ο Πειραιάς αυτή τη στιγμή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς προορισμούς στη χώρας και σε αυτό έχουμε συμβάλλει και εμείς, ως μια Δημοτική Αρχή εξωστρεφής, η οποία υποστηρίζει τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Τα αποτελέσματα δε, θα είναι τα επόμενα χρόνια περισσότερο ορατά, τόσο στην πόλη, όσο και στη ζωή των Πειραιωτών.

Υπερήφανος αισθάνομαι για το γεγονός ότι στη διάρκεια της δικής μας θητείας, δόθηκαν λύσεις ή έχουν δρομολογηθεί οι λύσεις σε προβλήματα τα οποία ταλάνιζαν την πόλη και τις γειτονιές για δεκαετίες. Αναφέρομαι στην ανάπλαση του Μικρολίμανου, ενός από τα πιο γνωστά και όμορφα σημεία στην πόλη του Πειραιά, του οποίου η εικόνα θα αλλάξει ριζικά. Αναφέρομαι στην ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου, μια πολύ μεγάλη έκταση δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία έως σήμερα ήταν υποβαθμισμένη. Θα γίνουν παρεμβάσεις αστικού τύπου, όπως πεζοδρόμια, φωτισμός, πράσινο κ.λ.π. έτσι ώστε η περιοχή αυτή να προσελκύσει νέες οικονομικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Αναφέρομαι και στον Πύργο του Πειραιά ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τον Δήμο Πειραιά, το οποίο εδώ και 45 χρόνια είναι απολύτως αναξιοποίητο. Μέχρι το τέλος του έτους θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρησή του. Η τωρινή συγκυρία, με το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται στον Πειραιά, αλλάζει τα δεδομένα και ο Πύργος έχει μετατραπεί σε ένα πολύ ελκυστικό επενδυτικό ακίνητο.

- Λέτε εύκολα Mea Culpa εσείς;

- Φυσικά και παραδέχομαι τα λάθη μου. Έχω μάθει από την οικογένειά μου να είμαι δίκαιος στη ζωή μου και να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Θεωρώ ότι μόνο όσοι δεν δουλεύουν δεν κάνουν λάθη. Μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε, εξελισσόμαστε και γινόμαστε καλύτεροι σε όλους τους τομείς, επαγγελματικούς ή προσωπικούς.

moralis oly

 - Όταν εκλεχθήκατε πολλοί είπαν πως πήρε τον Δήμο ο Ολυμπιακός. Στις επόμενες εκλογές όμως θα έχετε να επιδείξετε έργο. Θα νιώσετε αδικία αν ξανακουστεί το ίδιο;

- Ούτως ή άλλως, ούτε την πρώτη φορά πήρε τον Δήμο ο Ολυμπιακός. Αυτή η φράση σημαίνει για εμένα ότι ο Ολυμπιακός αποκόμισε ή είχε κάποιο όφελος από το γεγονός ότι ο δικός μας συνδυασμός, στον οποίο συμμετέχουν πολλοί εμπλεκόμενοι με τον Ολυμπιακό, κέρδισε τις εκλογές. Ο Ολυμπιακός δεν πήρε και δεν κέρδισε τίποτα από τον Δήμο. Το αντίθετο μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, ο Ολυμπιακός μόνο προσφέρει στην πόλη μας, σε επίπεδο έργων και αναπλάσεων, αλλά και μέσα από τις σημαντικές πρωτοβουλίες αθλητικού, ψυχαγωγικού και κοινωνικού  περιεχομένου.

-Πράγματι, ο Ολυμπιακός στηρίζει οικονομικά τον Δήμο με δωρεές. Με το χέρι στην καρδιά, πείτε μου αν πιστεύετε πως θα τα καταφέρνατε εξίσου καλά χωρίς τη συμβολή του.

- Είναι αλήθεια πως χάρη στον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη προσωπικά, έχουν γίνει αρκετά πράγματα  στην πόλη μας. Έχει φτιάξει με δικά του   έξοδα,   πλατείες   και   γήπεδα,   αναλαμβάνει   κάθε   χρόνο   τις χριστουγεννιάτικες και αποκριάτικες εκδηλώσεις για τα παιδιά στις γειτονιές της πόλης μας, στηρίζει ανελλιπώς τα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου μας, με δωρεάν εκδρομές και υλικοτεχνική υποδομή για τους συμπολίτες μας της Τρίτης Ηλικίας, προσφέρει καλοκαιρινά αθλητικά camps για περίπου 1.000 παιδιά το χρόνο και άλλα πολλά, τα οποία νομίζω ότι δεν θα μπορούσαμε να είχαμε επιτύχει τόσο άμεσα χωρίς τη δική του οικονομική συμβολή, δεδομένης της πολύ κακής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν ο Δήμος Πειραιά το 2014. Ο Ολυμπιακός ήταν από την αρχή ο μεγαλύτερος αρωγός στην προσπάθειά μας και είμαστε τυχεροί που τον έχουμε δίπλα μας και στηρίζει το έργο μας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα πάντα στην πόλη γίνονται χάρη στον Ολυμπιακό ή ότι αρκετά και σημαντικά  πράγματα δεν θα είχαν γίνει χωρίς τη συμβολή του. Ως Δημοτική Αρχή ενθαρρύνουμε την ενεργό συμμετοχή των ιδιωτών. Επιθυμία μας είναι το παράδειγμα του Βαγγέλη Μαρινάκη να το ακολουθήσουν και άλλοι στην πόλη μας.

moralis marinakis

-Στο Facebook υπάρχει μια ομάδα "Τα στραβά του Πειραιά". Εκεί, κάτοικοι και δημότες παραθέτουν προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητά τους. Την παρακολουθείτε; Λαμβάνετε υπ’ όψιν όσα γράφονται;

- Στην εποχή μας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν, εκτός των άλλων, πεδίο δόξης λαμπρό για κριτική  και παράπονα. Αυτό δεν είναι κακό κατά τη γνώμη μου, όμως θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερο όποιος έχει ένα πρόβλημα να μπορεί να το λύνει μέσω των υπηρεσιών και αυτό βεβαίως είναι θέμα και της Δημοτικής Αρχής. Για το λόγο αυτό από το 2015 λειτουργεί στον Δήμο μας τηλεφωνικό κέντρο όπως και εφαρμογή για smartphοnes, προκειμένου να καταγράφονται προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα για να επιλύονται το συντομότερο δυνατό. Γενικά πιστεύω στις ομάδες ενεργών πολιτών και μάλιστα έχω συναντηθεί και με αυτή και με αντίστοιχες ομάδες και έχουμε συζητήσει θέματα που αφορούν στην πόλη, αρκεί βέβαια αυτά που γράφονται να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και να μην υπάρχουν από πίσω σκοπιμότητες κομματικές ή άλλες.

- Σας αποκαλούν "ο μάνατζερ" και θέλω να ρωτήσω: Ο Δήμαρχος τελικά είναι ένας μάνατζερ;

- Θεωρώ τιμητικό αυτόν τον τίτλο γιατί όντως πιστεύω ότι ένας Δήμαρχος πριν και πάνω απ’ όλα πρέπει να διαθέτει αυτό το προσόν. Να μπορεί να διοικεί, κάτι το οποίο πιστέψτε με είναι πάρα πολύ δύσκολο στον δημόσιο τομέα. Όλοι γνωρίζουμε πόσο απαιτητικός και σκληρός είναι ο ιδιωτικός τομέας, όμως η γραφειοκρατία και οι παγιωμένες αντιλήψεις του δημοσίου, δυσκολεύουν πάρα πολύ το έργο ενός αιρετού.  

- Πως φιλοδοξείτε να παραδώσετε τον Πειραιά στους κατοίκους του;

- Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως στόχο να αλλάξουμε τον Πειραιά. Έχουν γίνει αρκετά σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όμως, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα χρόνια ο Πειραιάς να έχει γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, φιλική για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει αναβάθμιση των δημόσιων χώρων, βελτίωση του κυκλοφοριακού, εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και εξοικονόμηση πόρων, βελτίωση της ποιότητας ζωής στο κέντρο και τις γειτονιές μας, κοινωνική αλληλεγγύη για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και φυσικά, οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας που τόσο έχει ανάγκη αυτή η πόλη. 

moralis kapi

- Με την ανακοίνωση υποψηφιότητας Βλαχάκου, αλλά και τις φήμες που θέλουν τον Β. Μιχαλολιάκο και πάλι υποψήφιο... πιστεύετε πως θα είναι εύκολη η μάχη της πρώτης Κυριακής;

Η μάχη για τον Πειραιά είναι εξ ορισμού δύσκολη, καθώς πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο Δήμο και μια πόλη σημαντική για ολόκληρη τη χώρα, εξαιτίας του λιμανιού. Εύχομαι ο προεκλογικός αγώνας στον Πειραιά να γίνει με αξιοπρέπεια, με αλληλοσεβασμό μεταξύ των υποψηφίων, χωρίς ψέματα, συκοφαντίες ή λασπολογίες. Εμείς θα σεβαστούμε τον οποιονδήποτε αντίπαλο, του οποίου το κίνητρο είναι το καλό του Πειραιά. Πιστεύουμε πολύ στο έργο μας και θεωρώ ότι οι Πειραιώτες θα μας ξαναεμπιστευθούν για να συνεχίσουμε μαζί την προσπάθεια για την πόλη μας. 

- Καταλαβαίνετε πως δε γίνεται να σταθώ μόνο στον Δήμο Πειραιά. Είστε διοικητικό στέλεχος του ΟΣΦΠ από το 1995. Φανταζόσασταν, όταν ξεκινούσατε, πως θα γινόσασταν Πρόεδρος της ΠΑΕ;

- Αν σας πω ότι είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου ότι θα γινόμουν Πρόεδρος του Ολυμπιακού θα σας έλεγα ψέματα. Η ομάδα αυτή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής μου και την έχω υπηρετήσει από πολλές και διάφορες θέσεις. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για εμένα ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, εμπιστεύτηκε στο πρόσωπό μου αυτόν τον τίτλο, του Προέδρου της Π.Α.Ε., για το χρονικό διάστημα που απαιτείται έως ότου δικαιωθεί οριστικά  και επανέλθει στη θέση του. 

- Έχετε υπάρξει Πρόεδρος και της Super League. Σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι υπό διεθνή επιτροπεία. Ένα ποδοσφαιρικό μνημόνιο. Πιστεύετε ότι μπορεί η κατάσταση να βελτιωθεί; Και πως;

 Υπήρξα Πρόεδρος της Super League για δύο χρόνια και νομίζω ο μόνος μέχρι σήμερα. Είναι μια ακόμα διοικητική θέση από την οποία πήρα σημαντικές εμπειρίες. Με στεναχωρεί το γεγονός, καθώς αγαπώ το ποδόσφαιρο, ότι οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία δυο χρόνια όχι μόνο δεν βελτίωσαν το Ελληνικό Ποδόσφαιρο, αλλά μάλλον το έφεραν σε χειρότερη κατάσταση, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την επιτροπεία, όπως την ονομάζετε και που μέχρι σήμερα  δεν δείχνει και αυτή να έχει βοηθήσει.

Για να βελτιωθεί το Ελληνικό Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, απαιτείται ο καθένας να ανακτήσει τον ρόλο του και να μείνει σε αυτόν. Η πολιτεία να ασχολείται με τα θέματα που την αφορούν και είναι ξεκάθαρη αρμοδιότητα της όπως τα θέματα βίας η τα οικονομικά των ομάδων απέναντι στο κράτος, το ποδόσφαιρο με τα καθαρά ποδοσφαιρικά θέματα και οι διεθνείς φορείς να παρακολουθούν και όταν απαιτείται να παρεμβαίνουν αλλά με θετικό τρόπο. Παράλληλα θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των ομάδων να επενδύσουν σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, γήπεδα και προπονητήρια, στην ανάπτυξη των ακαδημιών προκειμένου να παράγουν και  να μην αγοράζουν μόνο ποδοσφαιριστές, να κερδίσουν τελικά με τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες τους  το ποδοσφαιρικό κοινό που σαφέστατα υπάρχει αλλά απέχει. Τέλος θα πρέπει και οι φίλαθλοι να αγαπήσουν περισσότερο το ποδόσφαιρο γιατί μέχρι σήμερα αυτό που η πλειοψηφία αγαπά είναι η νίκη της ομάδας τους αλλά όχι το ποδόσφαιρο ως άθλημα.

- Σας ευχαριστούμε θερμά.

Tags: