Pin It

Σε μία συνέντευξη, διαφορετική από τις συνηθισμένες, ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος συστήνεται και απαντά ανοιχτά για το ενδεχόμενο να βρίσκεται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

|Συνέντευξη στην Ελένη Κριτσιδήμα|

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και με μια δυναμική, πολυετή παρουσία στους γαλάζιους κύκλους, ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος δεν χαρακτηρίζεται αδίκως ένας από τα αξιότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ο «Έλπι της ΟΝΝΕΔ» έχει επιλέξει να ασχολείται με την πολιτική, κρατώντας όμως τις απαραίτητες αποστάσεις από αυτήν. Εκλέχθηκε πρώτος στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ και συνεχίζει να θεωρεί τον εαυτό του εθελοντή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον χαρακτήρισε ως έναν από τους καλύτερους στον τομέα του, τη στιγμή που ο ίδιος προσπαθεί να μένει προσγειωμένος.

mc idoforos papanikolopoulos 01

Κύριε Πανικολόπουλε, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με αφορμή την πρόσφατη ομιλία σας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, που συγκίνησε όχι μόνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και όλα τα γαλάζια στελέχη. Αναφέρατε πως μοναδική πυξίδα της Νέας Δημοκρατίας είναι το εθνικό συμφέρον και θα ήθελα να μας πείτε τι θεωρείται εθνικό συμφέρον για έναν νέο άνθρωπο, εσάς.

Για μένα σήμερα εθνικό καλό είναι η εξέλιξη. Η Ελλάδα σήμερα συζητά με όρους δεκαετίας 90. Χρησιμοποιεί εργαλεία που τότε ήταν πρωτοποριακά και σε διεθνές επίπεδο διεκδικεί πάνω - κάτω τα ίδια πράγματα.

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα νέο προσανατολισμό και έμφαση σε ένα σύγχρονο σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Για να απαντήσω λοιπόν στην ερώτηση σας, εθνικό συμφέρον σήμερα είναι οτιδήποτε διασφαλίζει την ακεραιότητα της χώρας και θέτει τις βάσεις για την ευημερία του αύριο.

Κάνατε λόγο και για το ιστορικό πεπρωμένο της Νέας Δημοκρατίας και πράγματι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλαβε τα ηνία της χώρας στις πιο κρίσιμες στιγμές και την κράτησε όρθια. Θεωρείτε όμως πως η κοινωνία έχει εκτιμήσει τη συμβολή της;

Η Νέα Δημοκρατία ιδρύθηκε με σκοπό να ενώσει τους Έλληνες μεταπολιτευτικά πάνω και πέρα από διχαστικές ταμπέλες. Όλες εκείνες τις στιγμές που έπρεπε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τα ηνία της χώρας με σκοπό να την κρατήσει όρθια, το έπραξε με επιτυχία. Δυστυχώς σε κάποιες κρίσιμες στιγμές ετεροπροσδιορίστηκε και έχασε για λίγο τον προσανατολισμό της με αποτέλεσμα να υποπέσει σε λάθη. Αυτό δεν βοήθησε τους πολίτες, στο παρελθόν, να εκτιμήσουν τη τεράστια συνεισφορά της.

Μιλήσατε επίσης για τη γνωριμία σας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θυμήθηκα όταν -πολλά χρόνια πριν τεθεί θέμα υποψηφιότητάς του για την ηγεσία της ΝΔ- μου είχατε πει «εγώ είμαι με τον Κυριάκο». Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρούσε από τη ΝΔ για να δημιουργήσει άλλο κόμμα, θα τον ακολουθούσατε ή θα παραμένατε στη Νέα Δημοκρατία;

Η ιστορία δε γράφεται με «αν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έφυγε ποτέ από τη Νέα Δημοκρατία, στήριξε την Παράταξη σε κρίσιμες στιγμές και η συνέπεια του αυτή τον έκανε αρχηγό της Παράταξης. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω το 2003, πριν ακόμα εκλεγεί βουλευτής και ήμουν σίγουρος για την ακεραιότητα και τη συναίσθηση ευθύνης που έχει.

mc idoforos mitsotakis2

Οπότε αισθάνεστε και δικαιωμένος.

 Μέχρι σήμερα έχει δικαιώσει όσους πιστέψαμε σ' αυτόν και είμαι σίγουρος πως θα δικαιώσει και όσους Έλληνες τον στηρίξουν για να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας.

«Είστε ένας από τους καλύτερους στον επαγγελματικό τομέα σας» το είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ. Ωστόσο, είστε και ένα από τα καλύτερα, αξιότερα στελέχη της ΝΔ. Με πολλές δράσεις, ουσιαστικές τοποθετήσεις και μια πολυετή πορεία. Αν θέλατε θα μπορούσατε να εργάζεσθε στην Πειραιώς ή οπουδήποτε στο κομματικό περιβάλλον… όμως έχετε επιλέξει τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί;

Η άποψη μου, η οποία δικαιολογεί και την έως τώρα πορεία μου, είναι πως για να μπορέσει κάποιος να είναι χρήσιμος στην πολιτική, πρέπει να είναι ανεξάρτητος από αυτή. Χρειάζεται να κρατά μόνιμα απόσταση ασφαλείας που να του επιτρέπει να βλέπει καθαρά τα πράγματα και ταυτόχρονα να συνδράμει στη βελτίωσή της μεταφέροντας καλές πρακτικές από τον απαιτητικό επαγγελματικό στίβο στη διακυβέρνηση. Είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσεις ένα πρόβλημα εάν βρίσκεσαι μόνιμα σε αποστειρωμένο περιβάλλον ή η επιβίωσή σου εξαρτάται από την ικανότητά σου να αγνοείς το συγκεκριμένο πρόβλημα. 

Ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πει αρκετές φορές πως στην επόμενη κυβέρνηση θα υπάρχουν νέοι άνθρωποι από την ελεύθερη αγορά, με γνώσεις. Έχετε συζητήσει την πιθανότητα να είσθε ένας από αυτούς;

Όχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση. Σημασία έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός για να μπορέσει η χώρα να γυρίσει σελίδα. Μόλις αναλάβει είμαι σίγουρος πως θα κάνει τις σωστές επιλογές προσώπων που θα βγουν μπροστά σε μια εθνική προσπάθεια για αναδόμηση της χώρας.

mc idoforos mitsotakis

Μεγάλο ποσοστό των νέων αποστρέφεται την πολιτική. Πιστεύετε πως υπάρχει τρόπος (κι αν ναι ποιος) να αλλάξει αυτό;

Η μαγική λέξη είναι εμπιστοσύνη. Οι σημερινοί εικοσάρηδες πιστεύουν βαθιά πως όλοι είναι ίδιοι και πως όλοι τα παίρνουν ή ότι τίποτα δε θα αλλάξει όποιος και να βγει. Αυτή τη φιλοσοφία πρέπει να αλλάξουμε.

Πιστεύετε πως είναι εύκολο;

Όχι! Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Απαιτεί μια σύγχρονη προσέγγιση από ανθρώπους που μπορούν να μιλήσουν τη γλώσσα της νέας γενιάς και να καταλάβουν τους φόβους της. Όμως μπορούμε!

Tο όνομά σας είναι συνυφασμένο με μια εποχή της ΟΝΝΕΔ. Για τον «Έλπι» μιλούν ακόμα και μέλη που δεν έτυχε να σας γνωρίσουν προσωπικά. Ξέρουν τους αγώνες σας, τη συμβολή σας. Αν σας ζητούσα να συστηθείτε και να παρουσιάσετε τον εαυτό σας, τι θα λέγατε;

Είμαι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να είναι «up to date» και αφοσιωμένος σε παραγωγικά project. Επιλέγω να ασχοληθώ μόνο με πράγματα που γνωρίζω καλά ή έχω τη δυνατότητα να μελετήσω για να μάθω. Δεν τα ξέρω όλα, ποτέ δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο. Αντίθετα μ' αρέσει να ακούω και να μαθαίνω καινούργια πράγματα. Θεωρώ πως είμαι από εκείνους που εργάζονται αρκετά και παθιάζονται με ό,τι καταπιάνονται και έχω πάντα στόχο να μην ξεχνάω από που ξεκίνησα και τι κόπο έκανα για να πετύχω ότι έχω καταφέρει στη ζωή μου. Πίστευα και πιστεύω πως η επιτυχία σε κάθε τι μετριέται με βάση το σημείο αφετηρίας του καθενός μας.

mc elpidoforos nezis

Συνήθως όσοι ασχολούνται με την πολιτική αποζητούν τη δημοσιότητα. Εσείς όμως δεν είσθε έτσι. Έχετε επιλέξει μια διακριτική στάση. Μιλάτε κι εμφανίζεστε σπάνια. Ακόμα κι όταν εκλεχθήκατε πρώτος στην Π.Ε. το μήνυμά σας ήταν λακωνικό «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ξεκίνησα ως εθελοντής και θα παραμείνω ένας εθελοντής». Είναι αυτή η διακριτικότητα πτυχή της προσωπικότητάς σας ή ένας τρόπος διαχείρισης;

Είναι ο χαρακτήρας μου. Δεν κρύβει κάποια επιτήδευση. Το αντίθετο. Προσπαθώ πάντα να είμαι προσγειωμένος και αυτό είναι τρόπος ζωής. Ξεκίνησα ως εθελοντής και παραμένω εθελοντής, αυτή είναι εν συντομία ή αλήθεια. Αν μάλιστα μπορούσα να συνοψίσω τη στάση μου και την παρουσία μου στην πολιτική μέχρι σήμερα, αυτός θα ήταν ο τίτλος. Και νομίζω φανερώνει αρκετά πράγματα για το πως αντιμετωπίζω εν γένει τη συμμετοχή τα κοινά.

Έχετε ιδιαίτερα συγκροτημένη σκέψη, αναλύετε με ψυχραιμία τα γεγονότα. Πείτε μου που αποδίδετε εσείς τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ που ναι μεν έχουν πέσει, αλλά όχι όσο θα έπρεπε μετά απ’ όσα έχουν συμβεί.

Ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ο Αλέξης Τσίπρας και οι κινήσεις που επιλέγει να κάνει, όπως για παράδειγμα το δημοψήφισμα, έχουν μεθοδικά δημιουργήσει σημαντικές διαιρέσεις στο ψυχισμό της κοινωνίας. Ξέρει καλά πως σε μια εποχή ομαλότητας και ορθολογισμού το κόμμα του δε θα είχε καμία θέση. Κανένα λόγο ύπαρξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ γεννήθηκε μέσα από το διχασμό της κοινωνίας και θα υπάρχει για όσο σκοπίμως δε γεφυρώνονται αυτά τα χάσματα. Για να επουλωθούν οι πληγές, θα περάσουν αρκετά χρόνια. Μέχρι τότε θα χρειαστεί πολύ δουλειά. Κυρίως στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πολιτών, πολιτικών κομμάτων και θεσμών.

Ας υποθέσουμε πως επόμενη κυβέρνηση είναι η Νέα Δημοκρατία και στην αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Πόσο εύκολα θα μπορούσε να τον εμπιστευθεί το κυβερνών κόμμα;

Όλοι ξέρουμε την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα. Καθόλου. Ο κ. Τσίπρας έχει αποδειχθεί παντελώς αναξιόπιστος. Εκμεταλλεύτηκε την κοινωνία, την παραπλάνησε ότι φέρνει κάτι νέο, ενώ στην πραγματικότητα, κάτω από το μανδύα της αντισυστημικότητας, είχε κρύψει τη χειρότερη εκδοχή του παλιού.

Tags: