Pin It

“Challenge accepted” απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην πρόκληση της Ελένης Κριτσιδήμα και του meaculpa.gr για μια συνέντευξη, χωρίς αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε πως δεν θέλει να λαϊκίζει και παραδέχθηκε πως συμφωνεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Αποκάλυψε  τους φόβους του αλλά και τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία με τους πραγματικούς ενόχους της Novartis.

 Κύριε Γεωργιάδη, χαίρομαι που δεχθήκατε την πρόταση για μια συνέντευξη, χωρίς αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί σας κατηγορούν ότι δεν μιλάτε για κάτι άλλο.

Δεν είναι αλήθεια αυτό. Μιλάω για τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί  είναι το καθεστώς που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε… αλλά δεν θα πω περισσότερα γι’ αυτόν, αφού δεν μου επιτρέπεται! Θα τα πούμε σε μια άλλη συνέντευξη.

Έχετε δηλώσει βέβαιος  ότι η ΝΔ θα πετύχει μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές, καθώς στην κοινωνία υπάρχει ένα τεράστιο «ΦΥΓΕΤΕ» κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε πως η Νέα Δημοκρατία θα γίνει κυβέρνηση γιατί ο κόσμος θέλει μόνο να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ ή επειδή ταυτόχρονα εμπνέει και κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο, που αναφέρατε. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που άντεξε και δεν διαλύθηκε μέσα στην κρίση. Δεν ήταν ούτε αυτονόητο, ούτε εύκολο. Η παράταξή μας απέδειξε πως έχει ρίζες στην κοινωνία και ανθρώπους που της μένουν πιστοί, ανεξαρτήτως πολιτικών συγκυριών. Επίσης, η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Προεδρεία έδωσε έναν χαρακτήρα πιο φιλελεύθερο και νεωτερικό που, κατά τη γνώμη μου, έλειπε. Αυτό συνέβαλλε καθοριστικά ως προς την αλλαγή της φυσιογνωμίας του κόμματος. Έδωσε ελπίδα και σε ανθρώπους που δεν ψηφίζουν παραδοσιακά. Από την άλλη, αναγνωρίζεται η προσπάθειά μας να παρουσιάσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα μας με λεπτομέρειες. Δεν είμαστε ένα κόμμα που περιμένει σαν ώριμο φρούτο να πέσει η σημερινή κυβέρνηση για να αναλάβουμε. Θέλουμε να πείσουμε τους Έλληνες πως θα κάνουμε την ζωή τους καλύτερη και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό.

Προμετωπίδα του κυβερνητικού προγράμματος σας είναι η μείωση φόρων, μέσω μειώσεων των δημοσίων δαπανών.  Όλοι επιθυμούν τη μείωση των φόρων. Όμως μόλις αναλάβετε θα βρεθείτε αντιμέτωποι με 29 νέους φόρους, που θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση και 40 αυξήσεις υφιστάμενων. Από πού θα πρωτοξεκινήσετε; Θα γίνουν μόνο μειώσεις ή και καταργήσεις;

Είμαστε φιλελεύθεροι και θα ακολουθήσουμε φιλελεύθερο, οικονομικό μοντέλο. Θέλουμε ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο κράτος. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχουν λιγότερες κρατικές δαπάνες,  άρα μικρότερο, οικονομικό βάρος στους πολίτες. Δεν θα αντιμετωπίσουμε τους πολίτες με φοροεισπρακτική πολιτική. Αυτό σημαίνει και κατάργηση και μείωση φόρων.

Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια παραδείγματα δημοσίων δαπανών προς περιστολή;

Τα έχουμε  πολλές φορές, και κατά κωδικό. Όμως, δεν έχω λόγο να μην τα επαναλάβω. Θα γίνει αξιολόγηση στο Δημόσιο, ώστε να γίνει πιο παραγωγικό. Θα πραγματοποιούνται διαγωνισμοί για τις προμήθειες, ώστε να εξασφαλίζονται οι χαμηλότερες τιμές. Θα εντοπιστούν οι μαϊμού δαπάνες, συντάξεις και πλαστά επιδόματα. Θα γίνει περιστολή των μετακλητών υπαλλήλων και των αυξήσεων που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερθήκατε στις μαϊμού συντάξεις. Αν δεν κάνω λάθος, χάρη στη Νέα Δημοκρατία συνελήφθη και η κυρία Λοΐζου.

Ακριβώς! Επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου, ο Γιάννης Βρούτσης δημιούργησε το σύστημα «ΗΛΙΟΣ», τ’ οποίο διασταύρωνε τα πιστοποιητικά θανάτου με τις καταβαλλόμενες συντάξεις. Δεν ήταν μόνο η κα Λοΐζου. Βρέθηκαν πάρα πολλές ψεύτικες συντάξεις. Το ελληνικό Δημόσιο έχει μεγάλο περιθώριο περιστολής δαπανών, χωρίς να χρειασθεί να μειώσουμε μισθούς και συντάξεις.

Θα ψηφιοποιήσετε τη δημόσια διοίκηση; Θα περιορίσετε, επιτέλους, τη γραφειοκρατία;

Θα καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια για να γίνουν όλα ηλεκτρονικά. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών αποτελεί όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατ’ επέκταση όλης της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει η Εσθονία να πάψει να είναι το παράδειγμα προς μίμηση, ενώ βρισκόμαστε έναν αιώνα πίσω. Δεν είναι όμως μόνο η Εσθονία που έχει «ηλεκτρονικό κράτος». Επισκέφθηκα τη Γεωργία και εντυπωσιάστηκα. Εκεί, οι πολίτες κάνουν τα πάντα από ένα τηλέφωνο. Ακόμη και η έκδοση διαβατηρίου γίνεται από το  smartphone.

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα συμβάλλουν σε περισσότερα απ’ όσα φαντάζεστε. Δεν θα κάνουν μόνο ευκολότερη τη ζωή του πολίτη.  Θα αυξηθεί η παραγωγικότητα των δημόσιων υπαλλήλων, θα εξοικονομηθούν δαπάνες, θα μειωθούν τα κόστη και θα γίνουμε μια χώρα – φιλικότερη προς το περιβάλλον, αφού θα μειωθεί και το χαρτί.

mc adwnis1

Αναφορικά με το Δημόσιο, έχετε ταχθεί ανοικτά κατά των απολύσεων. Στον αντίποδα, έχετε προτάξει την ανάγκη της ουσιαστικής αξιολόγησης.  Πολλοί δεν κατανοούν πώς θα λειτουργήσει και πού θα ωφελήσει.

Εμείς λέμε πως δεν χρειάζονται απολύσεις, εφόσον ο αριθμός των υπαλλήλων βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό όρο. Δεν είναι η ποσότητα των υπαλλήλων το πρόβλημα, αλλά η παραγωγικότητα του ελληνικού Δημοσίου. Το υπάρχον προσωπικό δεν παρέχει τις υπηρεσίες, που θα έπρεπε, στους πολίτες και την οικονομία. Οπότε πρέπει να γίνει ορθότερη κατανομή του. Αυτό θα γίνει μέσω της αξιολόγησης και της κινητικότητας. Μέσω της μετακίνησης και της επανεκπαίδευσης θα αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό, που ήδη έχουμε. Έτσι θα αποφύγουμε και τις αθρόες, νέες προσλήψεις.

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε από την πρώτη μέρα;

Ασφαλώς! Δεν μπορείς να εξοικονομήσεις δαπάνες, ούτε μπορείς να βελτιώσεις την οικονομία, αν δεν έχεις ένα βέλτιστο, παραγωγικό Δημόσιο. Το Δημόσιο είναι χρήσιμο, υπό την προϋπόθεση να δουλεύει σωστά. Διαφορετικά αποτελεί βαρίδι.

H σημερινή κυβέρνηση έδωσε σωρό επιδομάτων, ειδικά τους τελευταίους μήνες. Θα συνεχίσετε την παροχή τους;

Εμείς δεν πιστεύουμε στην οικονομία των επιδομάτων. Η πολιτική μας θα βασιστεί στη δημιουργία και εύρεση εργασίας. Δε θέλουμε να δίνουμε επιδόματα αλλά ο κόσμος να έχει δουλειά και κυρίως αξιοπρέπεια.

Στο παρελθόν ήσαστε επικεφαλής στον τομέα Εθνικής Άμυνας της ΝΔ. Όταν  σύντομα – όπως όλα δείχνουν- αναλάβετε τη διακυβέρνηση της χώρας, θα αφήσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών να ξεχαστεί ως μία αμετάβλητη κατάσταση;

Είπαμε από την πρώτη στιγμή την αλήθεια στον κόσμο. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τετελεσμένα. Όποιος λέει ότι μπορεί να τα διαγράψει, με έναν μαγικό τρόπο, είναι ψεύτης. Ακόμη κι αν αλλάξει μονομερώς από την ελληνική κυβέρνηση, δεν ακυρώνεται η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Οι κινήσεις μας, από τούδε και στο εξής, πρέπει να είναι προσεκτικότατες. Αλλιώς διαπραγματεύεσαι πριν τη σύναψη μιας συμφωνίας και αλλιώς αφού υπογραφεί. Η Συμφωνία θα τηρηθεί, αφού πλέον αποτελεί διεθνή υποχρέωση της Ελλάδας. Όμως η ίδια η Συμφωνία μας δίνει την ευκαιρία να τη χρησιμοποιήσουμε ως όπλο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να βελτιώσουμε όσα θεωρούμε απαράδεκτα. Προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τη βελτίωσή της. Δεν θα την αφήσουμε να ξεχαστεί.

Απέναντί μας βρίσκεται μία Τουρκία που αντιδρά σπασμωδικά στα ευρήματα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθετεί μια πολεμική ρητορική στα Ελληνοτουρκικά ζητημάτα. Ανησυχείτε;

 Με ανησυχεί περισσότερο η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης. Όλα ξεκίνησαν με την αμφίσημη δήλωση του κου Κοτζιά πως δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάιδες στο Αιγαίο. Στη συνέχεια, ο κος Κατρούγκαλος είπε ότι η Τουρκία έχει λόγο στα ζητήματα που την αφορούν και πολλά χιλιόμετρα ακτών, άρα δε μπορεί να αγνοηθεί. Έπειτα, ο κος Τσιρώνης μίλησε για το Καστελόριζο. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα μιας κυβερνήσεως  που είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείζονα υποχώρηση, όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά οδυνηρό, ειδικά αφού θα το έκαναν λίγους μήνες πριν αποχωρήσουν. Θα έθετε τεράστιο ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης στη χώρα και θα άνοιγε την πόρτα στο χάος.

Ποιες θα είναι οι στοχεύσεις της κυβέρνησης σας, σε αυτά τα ανοιχτά, εθνικά θέματα;

Οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες. Θέλω να είμαι δίκαιος. Τις βάσεις έθεσε ο Γ. Παπανδρέου όταν συναντήθηκε με τον κο Νετανιάχου, το 2010, στη Μόσχα. Οικοδομήθηκαν αργότερα από τον Αντώνη Σαμαρά και το σχηματισμό της Τριμερούς από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Μετά, προστέθηκε η Αίγυπτος και αποκτήσαμε μια ισχυρή συμμαχία, ικανή  να προστατεύσει τα ελληνικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ευτυχώς – και τονίζω το «ευτυχώς» – ο κος Τσίπρας, παρά το φλερτ του με τους Παλαιστίνιους και τις διάφορες ακραίες ομάδες εκεί,  ως πρωθυπουργός αντιλήφθηκε το συμφέρον της χώρας μας και διατήρησε τη στρατηγική του Σαμαρά, έτσι να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι μέρος αυτής της στρατηγικής συμμαχίας. Με τέτοιου μεγέθους συμμαχίες δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα απολύτως από την Τουρκία.

Το πέρασμά σας από το υπουργείο υγείας σας έχει σημαδέψει πολιτικά, εξ αιτίας και των επιθέσεων που δεχόσασταν συστηματικά . Φεύγοντας αφήνατε στα σπάργανα το ΠΕΔΥ και την αναμόρφωση. Πέντε χρόνια μετά θα βρείτε το ΤΟΜΥ και τα νοσοκομεία σε ελεεινή κατάσταση. Ποια είναι η επόμενη ημέρα στην Υγεία με τη ΝΔ;

Είναι λυπηρό ότι τόσες άξιες μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιήθηκαν. Μετά από 4,5 χρόνια μιλούν ακόμη για τον οικογενειακό γιατρό, τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, τα registries. Αυτά είχαν νομοθετηθεί το 2014 και έμεναν λίγοι μήνες για την εφαρμογή τους. Θα κληθούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν, ίσως και από ακόμα πιο πίσω, καθώς τα ΤΟΜΥ είναι άχρηστες δομές. Πρόκειται για μια σοβιετικού τύπου έμπνευση του κου Ξανθού, για να σπαταληθεί κρατικό χρήμα.

Μου ζητήσατε να μην αναφερθούμε στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν γίνεται να μην αναφερθώ στα λάθη τους, όταν εκεί πηγαίνει η συζήτηση. Λάθη που εμείς θα πρέπει να διορθώσουμε. Έχουμε πολλή δουλειά στον τομέα της Υγείας.

Ποια θα είναι όμως η επόμενη μέρα;

Σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα νοσοκομεία , έτσι ώστε να μειώσουμε το κόστος για τον ασθενή και το κράτος και να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. 

Χάος θα συναντήσετε και στα θέματα Παιδείας.  Τα τελευταία 4,5 χρόνια έγιναν πολυάριθμες παρεμβάσεις. Ποιες θα είναι άμεσες προτεραιότητες σας και ποιο είναι το όραμα της ΝΔ για τη μορφή της εθνικής Παιδείας το 2023;

Το σωστό σύστημα Παιδείας μπορεί να χτιστεί μόνο από τα κάτω προς τα πάνω, και όχι αντίστροφα. Πρώτα, πρέπει να δημιουργήσουμε καλή, πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μετά θα ασχοληθούμε με τα Πανεπιστήμια. Πρώτα, θα φτιάξουμε άριστη, τεχνική εκπαίδευση και μετά θα ασχοληθούμε με τις πανελλαδικές. Θέλουμε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να έχει ουσία και να μπορεί να αντέξει στο σύγχρονο κόσμο.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις αλλαγές στο σύστημα των Πανελλαδικών;

Είναι ντροπή! Για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες, το σύστημα θα είναι διαβλητό και θα αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων. Αν κάτι, τόσα χρόνια, κανείς μας δεν αμφισβητούσε ήταν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Κύριε Γεωργιάδη, τι απαντάτε  σε όσους κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία πως απαξιώνει τη δημόσια Παιδεία;

Αυτά είναι ψέματα. Ποτέ δεν την απαξιώσαμε. Ποτέ δεν μιλήσαμε για διάλυση των δημόσιων πυλώνων. Είναι άλλο να μιλάμε για  σύμπραξη δημόσιου, ιδιωτικού τομέα. Άλλο να λέμε ότι πρέπει να υπάρχει και ιδιωτικός τομέας. Φυσικά, πρέπει να υπάρχει δημόσια  Παιδεία, όπως πρέπει να υπάρχει και δημόσια Υγεία.

Τι θα κάνετε με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αφού το άρθρο 16 δεν τέθηκε προς αναθεώρηση;

Δεν τέθηκε, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε. Έχουμε κάποια πλάνα στο μυαλό μας. Ίσως καταφέρουμε να το αντιμετωπίσουμε νομοθετικά

Ούτε το άρθρο 24 για το περιβάλλον τέθηκε προς αναθεώρηση.

Αυτό ήταν τεράστια ζημιά. Μεγαλύτερη από το άρθρο 16.

 Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως κύρια προϋπόθεση για την διενέργεια μεγάλων επενδύσεων, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, την αλλαγή της νομοθεσίας χρήσεων γης. Με ποιον τρόπο θα επανακαθορίσετε τους «κανόνες του παιχνιδιού», για να αφαιρεθούν οι γραφειοκρατικοί σκόπελοι;

Χωρίς την αναθεώρηση του 24, μπλοκάρει  η αναπτυξιακή πορεία της χώρας και όλες  οι μεγάλες επενδύσεις. Το να τα καταφέρουμε σε αυτόν τον τομέα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του Μητσοτάκη.

mc mitsotakis adwnis

Έχετε θέσει και τα  ζητήματα ασφαλείας ψηλά, τονίζοντας ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας. Όμως οι ένστολοι διαμαρτύρονται για ελλιπές ανθρώπινο δυναμικό, παμπάλαιους εξοπλισμούς, οχήματα 20ετίας. Πολλά από τα προβλήματά τους, μάλιστα, τα αποδίδουν σε αποφάσεις δικές σας, όταν ήσαστε κυβέρνηση. Τι θα κάνει η ΝΔ για να εξασφαλίσει μια αποτελεσματικότερη ΕΛΑΣ;

Όσον αφορά τα «αρχαία» οχήματα και τον παρωχημένο εξοπλισμό, οι αστυνομικοί έχουν απόλυτο δίκαιο. Με το πρώτο πλεόνασμα θα πρέπει να αντικατασταθούν και να δώσουμε στους αστυνομικούς μας τα κατάλληλα εφόδια για να κάνουν τη δουλειά τους αποτελεσματικά. Ωστόσο, κατ’ εμέ, το μεγαλύτερο πρόβλημα της αστυνομίας δεν είναι τα αυτοκίνητα. Είναι η πολιτική βούληση. Από εμάς θα υπάρξει πολιτική βούληση.

Θέλω να σταθούμε στα προβλήματα της ΕΛΑΣ. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί καταγγέλλουν ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων τους καταλήγει σε γραφεία πολιτικών και ως φύλαξη δημοσιογράφων και άλλων δημόσιων προσώπων. Εσείς θα μεριμνήσετε για να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους;

Όσα λέτε, τα έχω ξανακούσει από πολλές, διαφορετικές κυβερνήσεις και έχω ακούσει τις ίδιες, στερεότυπες απαντήσεις. Aκούω ότι υπάρχει μεγάλη στροφή στα επίσημα πρόσωπα. Όμως οι υπουργοί αλλάζουν, αλλά τα νούμερα μένουν αμετάβλητα. Είναι δύσκολο να πας σε κάποιον που έχεις χαρακτηρίσει «επικίνδυνο στόχο» και να αφαιρέσεις τη φύλαξη, που από το νόμο δικαιούται. Είναι ευαίσθητο θέμα.  Δεν θέλω να λαϊκίσω!

 Αντιπρόεδρε, τις τελευταίες ημέρες, έχει ξεσπάσει σάλος γύρω από την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα.  Εσείς κρίνετε πως απαιτείται ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής νομοθεσίας;

Ναι. Δεν θέλω να ισοπεδώνω τα πάντα, για χάρη της αντιπολίτευσης! Πρέπει να αναμορφωθεί ο Ποινικός Κώδικας.

Ποια είναι η άποψή σας για το σχέδιο που κατατέθηκε;

Η προτεινόμενη αλλαγή, όπως παρουσιάστηκε, δεν είναι για πέταμα. Έχει πολλά θετικά στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά δεν την υποστηρίζουμε στο σύνολό της, διότι έχει και πολλά αρνητικά. Πάντως, αποτελεί μια καλή έναρξη. Μάλιστα, χαιρετίζω την αναβολή της τελικής απόφασης κατά ένα μήνα. Θα μας δώσει το χρόνο για να συζητήσουμε ψυχραιμότερα.  Δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε για όλα στην Ελλάδα! Πιστεύω πως μπορούμε να βρούμε σημεία για να συμφωνήσουμε και να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των συνανθρώπων μας.

Προσωπικά, συμφωνώ με την πρόταση για την αλλαγή των ποινών. Ναι, μεν, θα είναι μικρότερες αλλά θα είναι εκτιθείς. Επιτρέψτε μου να δώσω ένα παράδειγμα, για να καταλάβουν οι αναγνώστες. Στη Μεγάλη Βρετανία ένας πολίτης πέταξε αυγό στον Τζέρεμι Κόρμπιν και τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 28 ημερών.  Ό,τι χρηματικό πρόστιμο και να επιβάλλεις δεν είναι το ίδιο με τη στέρηση ελευθερίας. Όταν αυτό το καταλάβουν, όλοι θα είναι περισσότερο προσεκτικοί. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και το αναγνωρίζω.

Έχει αναδειχθεί πως η επίσπευση στην απονομή της δικαιοσύνης θεωρείται επίσης προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη. Η ΝΔ έχει πρόθεση να προβεί σε παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση;

Καλύτερα δεν θα μπορούσατε να το θέσετε. Πρόκειται για το νούμερο ένα ζητούμενο για τις επενδύσεις. Ασφαλώς θα ασχοληθούμε στον μεγαλύτερο βαθμό.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση, με τις τελευταίες αλλαγές και την υιοθέτηση της απλής αναλογικής στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων υπάρχει ο κίνδυνος οι περισσότεροι εκ των νέων δημάρχων να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να μην μπορούν να κυβερνήσουν τους δήμους. Πως σκοπεύετε να ανταποκριθείτε απέναντι στον κίνδυνο αυτό;

Δεν είναι θέμα κινδύνου. Είναι η πραγματικότητα. Τα δημοτικά συμβούλια, στα οποία δεν θα υπάρχει η πλειοψηφία, θα είναι ανίσχυρα. Οι δήμαρχοι δεν θα μπορούν να κυβερνήσουν και σύντομα θα επέλθει η πλήρης ακυβερνησία. Εμείς έχουμε σκοπό να νομοθετήσουμε, ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη ισχύ σε δημάρχους και περιφερειάρχες. Ωστόσο, εγώ παραμένω σκεπτικό αν θα λειτουργήσει ακόμα κι αυτό, διότι χωρίς την πλειοψηφία του συμβουλίου ο εκάστοτε δήμαρχος ή περιφερειάρχης θα φοβάται να υπογράψει, καθώς θα βρεθεί ως ο μόνος υπόλογος έναντι όποιου κακόβουλου τον οδηγήσει στα δικαστήρια. Ενώ η πλειοψηφία του συμβουλίου αποτελεί μια ασπίδα. Δυστυχώς, η επόμενη τετραετία θα είναι δύσκολη για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Θα ήθελα να σταθούμε στην επιχείρηση χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και την παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο αυτής. Δεν πρόκειται μόνο για νομοσχέδια που ψηφίστηκαν νύχτα για να ευνοηθούν πρόσωπα συνδεδεμένα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για τις γνωστές πια σχέσεις του πρωθυπουργού με την κα Θάνου αλλά για καταγγελίες από τους ίδιους τους δικαστικούς. Θα το αφήσετε έτσι αυτό;

Τα όσα έχουμε ακούσει και δει  προκαλούν φρίκη σε κάθε δημοκράτη. Πριν λίγες μέρες, ένας ανόητος πέταξε  μολότοφ στο σπίτι του κου Πολάκη. Είναι μια απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια. Όμως… ο κος πολάκης είπε πως του πέταξαν τη βόμβα, επειδή ετοιμάζονται διώξεις για τα σκάνδαλα που αποκάλυψε. Το διανοείσθε; Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προαναγγέλλει διώξεις. Αυτά δεν γίνονται ούτε σε τυραννίες. Είναι αδιανόητες καταστάσεις κι όμως συμβαίνουν.

Αυτό πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι σε κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Το καμπανάκι έχει χτυπήσει ήδη στην κοινή γνώμη, αντιπρόεδρε.

Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι, να είστε σίγουρη.

Όσον αφορά τη «μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως του ελληνικού κράτους», την υπόθεση Novartis… Οι πολίτες ζητούν να μη μείνουν ατιμώρητοι οι ένοχοι. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή από την επόμενη βουλή, όπου θα προσκληθούν οι λεγόμενοι προστατευόμενοι μάρτυρες, χωρίς προστασία και θα απαντήσουν στο ποιος τους ζήτησε να πουν ψέματα. Από τις μαρτυρίες τους θα προκύψουν και θα προσκληθούν οι επόμενοι μάρτυρες …κάποια στιγμή η αλήθεια θα λάμψει. Εύχομαι να μην αποδειχθεί η εμπλοκή κανενός από τους νυν κυβερνώντες, γιατί θα είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία. Αν όμως αποδειχθεί πως είναι αναμειγμένα κάποια από τα σημερινά κυβερνητικά στελέχη στην οργάνωση αυτής της σκευωρίας  - όπως φαίνεται και είναι το πιθανότερο- θα επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις ΚΑΙ προς παραδειγματισμό για το μέλλον.

Ελπιδοφόρο ακούγεται αυτό για τη Δημοκρατία. Ο κύριος Μητσοτάκης έχει αναφέρει πως θα καταργήσει τους νόμους Κατρούγκαλου, Παρασκευόπουλου, Παππά, το άρθρο που αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο και φυσικά θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Πώς θα γίνει η ιεράρχηση αυτών των καταργήσεων, που -αναμφίβολα- θα ανακουφίσουν την κοινωνία;

Ήδη έχει γίνει! Εσείς νομίζετε πως ασχολούμαστε μόνο με την επικαιρότητα και τα δελτία ειδήσεων. Εργαζόμαστε νυχθημερόν. Γράφονται νομοσχέδια. Συζητάμε μεταξύ μας, τα εξετάζουμε. Έχουμε βάλει τα πάντα σε μία σειρά. Ξέρουμε πολύ καλά πως θα κινηθούμε. Δεν θα κυβερνήσουμε στα τυφλά. Είμαστε πανέτοιμοι. Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί με την ψήφο του, θα κυβερνήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.

Κλείνοντας, φοβάστε μην αναλάβετε και βρεθείτε εμπρός σε στοιχεία και δεδομένα που δεν γνωρίζετε / δεν έχουν δει το φως τη δημοσιότητας και θα δυσκολέψουν το έργο σας;

Κοιτάξτε, όποιος αναλαμβάνει μια κυβερνητική θέση και δεν αισθάνεται έναν φόβο, μια ανησυχία για το πως θα τα καταφέρει και τι θα αντιμετωπίσει είναι αλαζόνας. Από την άλλη, όποιος κυριαρχείται από αυτό το φόβο… δεν κάνει! Εμείς ανησυχούμε, διότι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης να καλυτερεύσουμε τη ζωή των συμπολιτών μας αλλά δεν φοβόμαστε την ίδια την ευθύνη.

Κύριε Γεωργιάδη, σας ευχαριστώ πολύ. Όχι μόνο δεν αναφερθήκατε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μας εξηγήσατε εκτενώς πως θα κινηθείτε εσείς ως κυβέρνηση.

Εγώ σας ευχαριστώ.

Tags: