Pin It

Ο Βασίλης Καπερνάρος, νομικός εκπρόσωπος των οικογενειών που έχασαν τους συγγενείς τους στο Μάτι, αποκαλύπτει, στο meaculpa.gr και την Ελένη Κριτσιδήμα, ότι υπάρχουν στοιχεία, τα οποία δείχνουν τετελεσμένα κακουργήματα και δόλο... Ο πρώην βουλευτής χαρακτηρίζει άβουλους εντολοδόχους των κομμάτων τους σημερινούς βουλευτές και δηλώνει πως πρέπει να διαλυθούν τα γκέτο της πρωτεύουσας.

Κύριε Καπερνάρε, θα ήθελα να ξεκινήσουμε σχολιάζοντας τα γεγονότα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ειδικότερα, να μιλήσουμε για την επονομαζόμενη -πια- «τροπολογία Κουντουρά». Αν εσείς ήσαστε βουλευτής και σκοπεύατε να κατέλθετε στις ευρωεκλογές, θα δεχόσασταν τη φωτογραφική αλλαγή του νόμου ή όχι; 

Ανοίγετε μία μεγάλη κουβέντα για το ρόλο του βουλευτή σήμερα. Είναι πολλοί εκείνοι που δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο Έλληνας βουλευτής είναι ένας απλός εντολοδόχος του κόμματός του, χωρίς ενημέρωση, χωρίς άποψη και χωρίς καμία δυνατότητα πρωτοβουλίας.

Δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν, ωστόσο αυτή είναι η πραγματικότητα που έζησα εγώ στο κοινοβούλιο και γι’ αυτό δεν είμαι μέλος του σήμερα. Δυστυχώς, το κόμμα αποφασίζει και δίνει την εντολή, ο βουλευτής απλώς υπακούει. Από εκεί και πέρα, ο καθένας έχει το δικό του, προσωπικό μέτρο αξιοπρέπειας και ηθικής. Έχει και το δικαίωμα όμως να αυτοεκτίθεται… Προσωπικά, δεν θα δεχόμουν!

Στο παρελθόν, είχατε εκλεγεί βουλευτής με τους ΑΝΕΛ, όμως παραιτηθήκατε. Γιατί;

Είναι πολύ σημαντικό, στον δικό μου κώδικα συμπεριφοράς και πορείας στη ζωή, να μένω πιστός σε αυτά που λέω και κάνω. Αυτό έκανα. Για την ακρίβεια, δεν παραιτήθηκα, ανεξαρτητοποιήθηκα και καταψήφισα την εκλογή του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν ψήφισα ποτέ μνημόνιο, γιατί αυτό είχα πει στους ψηφοφόρους μου πριν εκλεγώ. Δεν έκανα καμία μυστική συμφωνία, γιατί αυτό είχα πει στους ψηφοφόρους μου και δεν συμβιβάστηκα ούτε προς τα αριστερά, ούτε προς τα δεξιά για καμία καρέκλα γιατί δεν είχα τέτοια εξουσιοδότηση από αυτούς που με έστειλαν στη βουλή. Ξέρετε, ο κόσμος, όταν σε ψηφίζει, δεν σου δίνει «magna carta», είσαι υπόλογος, φέρεις ευθύνη κι εγώ δεν μπορούσα να πω στις δεκάδες χιλιάδες που με ψήφισαν ότι θα κάνω του κεφαλιού μου. Δεν κατάγομαι από πολιτικό τζάκι και δεν έχω καμία εξάρτηση από την πολιτική. Αυτό μου δίνει την δυνατότητα να λειτουργώ έχοντας ως μπούσουλα τις αρχές και τα πιστεύω μου γι’ αυτή τη χώρα.

Είστε δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και μάλιστα, διεκδικείτε τη θέση Δημάρχου. Θα ήθελα να μας πείτε ένα σημαντικό έργο της σημερινής δημοτικής αρχής και ένα μεγάλο λάθος της, κατά τη γνώμη σας.

Την απάντηση για το έργο του κυρίου Καμίνη μπορούν να τη δώσουν μόνο οι Αθηναίοι. Ο ίδιος και η παράταξή του θεωρούν  μεγάλο επίτευγμα το συμμάζεμα των οικονομικών του Δήμου. Είναι κάτι που μπορούν να δουν μόνο αυτοί, γιατί οι δημότες δεν το βλέπουν.

Επαίρονται ότι έβαλαν σε τάξη τα οικονομικά χωρίς να διαθέσουν ούτε ένα ευρώ για την καθαριότητα, ούτε ένα ευρώ για το φωτισμό ή την ασφάλεια. Αυτό θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος τους. Ότι εγκατέλειψαν την Αθήνα στην τύχη της.

Το έκαναν συνειδητά, ήταν επιλογή τους. Άφησαν να αλωθεί η πρωτεύουσα από την εγκληματικότητα αλλά και τους Κινέζους, δήθεν επενδυτές που έδιωξαν τους Αθηναίους από τις εστίες τους για να αγοράσουν ολόκληρες πολυκατοικίες. Υπηρέτησαν τις ιδεοληψίες του ψευτοπροοδευτισμού τους και παρέδωσαν τις γειτονιές στους μετανάστες χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς καμία τάξη.

Αν εκλεγείτε, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας;

Οι προτεραιότητες έχουν  τεθεί ήδη από τους Αθηναίους. Το πρώτο θέμα που τους απασχολεί είναι η ασφάλεια. Την ώρα που η πλειονότητα των Αθηναίων θεωρεί ως πιο σημαντικό θέμα την ασφάλεια, ακούει τον Ηλιόπουλο να λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ακούει τον Γερουλάνο να λέει ότι πρέπει να κάνουμε παιδικές χαρές, τον Μπακογιάννη να λέει ότι θα αντιμετωπίσουμε την εγκληματικότητα με καθαριότητα και τη Χρυσή Αυγή ότι θα διώξουμε τους μετανάστες.

Εμείς λέμε το αυτονόητο που είναι όμως και το πιο δύσκολο. Εφαρμογή του νόμου παντού. Όλοι οι μετανάστες καταγεγραμμένοι από τον Δήμο και όχι από τις ΜΚΟ. Κανένας έξω από την ΑΣΟΕΕ να πουλάει το παράνομο εμπόρευμά του. Κανένας έμπορος ναρκωτικών στους δρόμους της Αθήνας, κανένα καλάσνικοφ στα Εξάρχεια. Η προτεραιότητα είναι: Τέλος στα γκέτο της Αθήνας.

Οι Αθηναίοι είναι απογοητευμένοι από τα «μεγάλα λόγια». Εσείς πως θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους;

Γι αυτόν τον λόγο δεν χρησιμοποιώ μεγάλα λόγια και από τότε που μπήκα στο Δημοτικό Συμβούλιο, παλεύω για να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Από το να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα στην Αθήνα, να μειώσουμε την εγκληματικότητα, να καθαρίσουμε και να φτιάξουμε τα πεζοδρόμιά της και να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Η Αθήνα σήμερα δεν είναι μία κανονική πόλη. Πρέπει να μηδενίσουμε το κοντέρ, να επιστρέψει στην κανονικότητά της και να αρχίσουμε να χτίζουμε από την αρχή. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν σε σωστές βάσεις. Ο Αθηναίος, δικαίως κουράστηκε από τα μεγάλα λόγια. Εξαντλήθηκε από την  πολιτική των υποσχέσεων που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Τι μπορείς να υποσχεθείς στον κάτοικο που δεν μπορεί να κυκλοφορήσει όταν πέφτει το σκοτάδι.

Τι μπορείς να υποσχεθείς στον καταστηματάρχη που χάνει το 50% του τζίρου του λόγω του παρεμπορίου, τι μπορείς να πεις στον δημότη που περπατάει σε βρώμικα και σπασμένα πεζοδρόμια. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τον κοιτάξεις στα μάτια και να του πεις ότι είσαι μαζί του και μαζί θα κάνετε προσπάθεια να εφαρμοστεί ο νόμος.

Κύριε Καπερνάρε είστε μάχιμος δικηγόρος και αυτή την περίοδο εκπροσωπείτε οικογένειες θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Πείτε μας, παρακαλώ, πως κρίνετε τις κατηγορίες για πλημμέλημα;

Εμείς θεωρούμε πως η δίωξη θα έπρεπε να είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Κοινοποιήσαμε την κακουργηματική υπόσταση των κακουργημάτων στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου αλλά παρ’ όλα αυτά δεν κλήθηκαν προς απολογία τα υποδεικνυόμενα από εμάς υπεύθυνα πρόσωπα. Προς τούτο θα καταθέσουμε νεότερη, πιο ενδελεχή  έγκληση που θα ζητούμε εκ νέου τα στοιχεία που το αποδεικνύουν.

Στο παρελθόν είπατε πως στα έγγραφα που έχουν κατατεθεί υπάρχει κι ένα αλλοιωμένο. Πιστεύετε πως υπάρχει σκόπιμη εμπλοκή στην υπόθεση κι αν ναι, ποιων;

Ακόμα δεν έχουμε πάρει τα αντίγραφα που είχαμε ζητήσει. Πιστεύω όμως ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα τα γνωστοποιήσουν και τότε, που θα έχουν το κύρος επίσημου δικογράφου,  θα τοποθετηθούμε σχετικά.

Το κράτος πρόσφατα αρνήθηκε τη χορήγηση εγγράφων, στην πελάτισσά σας κα Φύτρου, η οποία έχασε σύζυγο και παιδιά από τη φωτιά. Για να καταλάβει ο κόσμος, πείτε μας πως αιτιολογήθηκε η άρνηση και πώς σκοπεύετε να κινηθείτε για να κερδίσετε αυτή τη μάχη

Αρχικά περιμένουμε την απόφαση του Δικαστηρίου. Έπειτα, για να μιλήσουμε επί της ουσίας, η άρνησή τους επικυρώνει τ’ αναφερθέντα προηγουμένως. Τρέμουν δηλαδή την αποκάλυψη των στοιχείων που δείχνουν τετελεσμένα κακουργήματα, όπως της Έκθεσης και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο διά παραλείψεως.

Σας ευχαριστούμε. Καλό Πάσχα!

Καλή Ανάσταση σ' εσάς και τους αναγνώστες σας.

Tags: