Πολλά τα ερωτήματα για την πρώτη του Antonov στην Καβάλα – Ξεκινούν οι έρευνες

480

Συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των βλημάτων από την περιοχή που συνετρίβη το Σάββατο στη Καβάλα το αεροπλάνο Antonov 12, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ Ουκρανοί, μέλη του πληρώματος.

Oλοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής η επιχείρηση ανάσυρσης 8 σορών από το Antonov που κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου στην Καβάλα. Οι Αρχές θα ξεκινήσουν με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων την ανάλυση όλων των ευρημάτων από το μοιραίο αεροσκάφος, ώστε να συνθέσουν το «παζλ» του δυστυχήματος.

Από σήμερα το πρωί, θα ξεκινήσουν οι έρευνες των πυροτεχνουργών, οι οποίοι θα εξετάσουν το χώρο σε ακτίνα 500 – 1.000 μέτρων, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι όλα τα βλήματα θα απομακρυνθούν από το σημείο της αεροπορικής τραγωδίας.

Η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, ενώ έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο ασφαλείς δίοδοι, ώστε να προσεγγίσουν την περιοχή.

Μέσω Twitter η Πυροσβεστική ανακοίνωσε χθες ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης των σορών των επιβαινόντων στο αεροσκάφος, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Nοσοκομείο Κομοτηνής.

Παράλληλα, κατόπιν αιτήματος από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) διατέθηκε όχημα από τις Ένοπλες Δυνάμεις για τη μεταφορά των σορών από τη περιοχή του δυστυχήματος.

Απαντήσεις στα αίτια της συντριβής αναζητούν οι αρχές. Μεσολάβησαν 38 λεπτά από τη στιγμή που το Antonov 12 μπήκε στον ελληνικό εναέριο χώρο έως και τη στιγμή που χάθηκε το στίγμα του από τα ραντάρ.

Ο διοικητής του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς δήλωσε χθες Κυριακή πως έχει βρεθεί και αντικείμενο που πιθανολογείται ότι είναι το «μαύρο» κουτί.

Στο σημείο της συντριβής βρίσκεται το ΤΕΝΞ για να ερευνήσει και να σημάνει τα βλήματα, ενώ κλιμάκιο του ΓΕΕΘΑ έδωσε το «πράσινο φως» για την επιχείρηση, καθώς διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες (Χημικές, Βιολογικές, Ραδιολογικές και Πυρηνικές).

Μετά την έρευνα και τη σήμανση των βλημάτων, θα ακολουθήσει η διαδικασία συγκέντρωσης και απομάκρυνσης ή επί τόπου εξουδετέρωσης, ανάλογα με την κρίση των πυροτεχνουργών.

«Δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες στο σημείο της συντριβής»
Ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι ανέφερε ότι δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες στο χώρο όπου κατέπεσε το Σάββατο το αεροσκάφος, έπειτα από τις μετρήσεις που έγιναν .

Τα τελευταία 38 λεπτά της μοιραίας πτήσης – Το χρονικό της τραγωδίας

Στη δημοσιότητα ήρθαν οι τελευταίες στιγμές του αεροσκάφους Antonov που συνετρίβη στην Καβάλα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του και τα 8 μέλη του πληρώματος.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) παρουσιάζονται περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία του μοιραίου αεροσκάφους.

Το ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Antonov 12, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στην Σερβία με οκταμελές πλήρωμα και εντεκάμιση (11,5) τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods). Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές (Ντάκα) με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία (Αμμάν), την Σαουδική Αραβία (Ριάντ) και την Ινδία (Αχμενταμπάντ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το αεροσκάφος μπήκε στον Ελληνικό εναέριο χώρο στις 22:09 (το βράδυ του Σαββάτου) και σε 38 λεπτά χάθηκε στο στίγμα του από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας. Λίγο νωρίτερα τα μέλη του πληρώματος είχαν αναφέρει στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον κινητήρα τέσσερα που είχε πιάσει φωτιά.

Το αεροπλάνο στις 22:37 ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για το τελικό του προορισμό και ότι θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης.

Στις 22:42 πετώντας ανατολικά της Χαλκιδικής ενημέρωσε τους Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην προσέγγιση Θεσσαλονίκης ότι έχει πρόβλημα στον κινητήρα νούμερο τέσσερα αναφέροντας:  may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα. Η ΥΠΑ άμεσα κήρυξε κατάσταση κινδύνου με την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται. Στις 22:45 το αεροσκάφος είχε συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας και ενημέρωσε ότι κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση. Αμέσως δόθηκε άδεια προσγείωσης για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα.  Στις 22:47 το στίγμα του αεροσκάφους  χάθηκε από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για την κατάσταση κινδύνου και εν συνεχεία για την απώλεια επικοινωνίας και ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία εντοπισμού, έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα κινητοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τοπικοί φορείς)  για την απώλεια  στίγματος του αεροπλάνου στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.

Για το αεροπορικό δυστύχημα έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ).

Από την πτώση του αεροσκάφους, που καταστράφηκε ολοσχερώς, έχασαν τη ζωή τους και τα 8 μέλη του πληρώματος. Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Κυριακής εντοπίστηκαν και οι 8 σοροί.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής καθώς στα συντρίμμια του Antonov δεν βρέθηκε κάποια ουσία που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα. Υπενθυμίζεται ότι το iefimerida έφερε στο φως τρεις φωτογραφίες από Drone που απεικονίζουν τις σορούς των θυμάτων και τα πυρομαχικά.