Πολωνία και ΕΕ έτοιμες να βοηθήσουν την Ουκρανία με τη μεταφορά εμπορευμάτων μετά την αποχώρηση της Ρωσίας

Μετά την «απ’ όριστον» αποχώριση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, η Πολωνία δήλωσε σήμερα ότι μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της είναι έτοιμη να παράσχει στην Ουκρανία περαιτέρω βοήθεια στη μεταφορά βασικών αγαθών όπως δήλωσε σήμερα Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών της Βαρσοβίας.

Η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας προσέφερε «αποτελεί ακόμη μια απόδειξη ότι η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να τηρήσει καμία διεθνή συμφωνία», πρόσθεσε το υπουργείο στο Twitter.

Νωφρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε νωρίτερα σήμερα τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της να αποχωρήσει από τη συμφωνία. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε στο twitter ότι «η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της για αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία για τα σιτηρά».

Ο κ. Μπορέλ προσθέτει ότι «η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας θέτει σε κίνδυνο την κύρια οδό εξαγωγής των τόσο απαραίτητων σιτηρών και λιπασμάτων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».