Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση ο γερασμένος στόλος των επιβατηγών αυτοκινήτων!

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ο μέσος όρος ηλικίας των Ι.Χ αυτοκινήτων στην Ευρώπη διαφέρει ανάλογα τη χώρα και τη γεωγραφική της θέση.

Έρευνα που διεξήχθη από την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) και αφορά το έτος 2018 αναφέρει πολλά σημαντικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν μία σημαντική διαφορά στην ηλικία των τετράτροχων οχημάτων ανάμεσα σε χώρες της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα οι χώρες που διαθέτουν τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας για τα επιβατικά αυτοκίνητα είναι η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Μ. Βρετανία, ενώ στον αντίποδα με τα πιο γερασμένα οχήματα βρίσκονται οι Λιθουανία, Εσθονία και Ρουμανία.

Πρωταθλητής για την παραπάνω έρευνα είναι το Λουξεμβούργο με μέσο όρο μόλις τα 6,4 έτη, ενώ ακολουθεί η Μ.Βρετανία με 8,0 έτη και η Αυστρία με 8,2 έτη. Κοιτώντας και συγκρίνοντας άλλες χώρες, κυρίως αυτές που βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη, παρατηρούμε ότι οι διαφορές είναι τεράστιες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κράτη της Βαλτικής, όπως η Λιθουανία και η Εσθονία, με τις δύο χώρες να έχουν το πιο γερασμένο στόλο ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., με 16,9 και 16,7 έτη αντίστοιχα. Ακολουθεί η Ρουμανία με 16,3 έτη, ενώ τέταρτη βρίσκεται η Ελλάδα με 15,7 έτη, ένα γεγονός που προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία έχει θέσει ένα φιλόδοξο αλλά εφικτό στόχο, το 2030 η αναλογία 1/3 των νέων μοντέλων να είναι ηλεκτρικά.