Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσετε.
Μια σημαντική ανακάλυψη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Westminster δίνει κίνητρο σε όσους αποφεύγουν την άθληση λόγω της μυϊκής καταπόνησης να μπούν ξανά στο στίβο μάχης: τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται ότι μπορούν να μειώσουν τους μυϊκούς πόνους μετά την άσκηση.
Τι είναι τα ω-3 λιπαρά; Πρόκειται για πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που παίζουν κομβικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας καθώς προσφέρουν πολλά οφέλη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικά διότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα παράγει από μόνος του, πράγμα που σημαίνει ότι τα λαμβάνουμε από τη διατροφή μας και κυρίως από λιπαρά ψάρια και καρπούς όπως τα καρύδια. Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία της καρδιάς μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη στη λειτουγία του μυαλού και της ψυχικής μας υγείας.
Προηγούμενες μελέτες εξέτασαν την επίδραση των διαφορετικών ελαίων ψαριού ω-3 στην αποκατάσταση των μυϊκών τραυματισμών και στην φλεγμονή που ακολουθεί μετά την άσκηση. Αν και τα στοιχεία δεν ήταν ξεκάθαρα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συστηματική λήψη ωμέγα-3 λιπαρών από τη διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάκαμψη των τραυματισμών μετά την άσκηση αλλά και οφέλη στην αποτελεσματικότητα της άσκησης.
Στην τρέχουσα έρευνα, οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες κάψουλες ω-3 τρεις φορές τη μέρα σε διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων ή ένα αντίστοιχο εικονικό φάρμακο (placebo) για να αυξήσουν τα επίπεδα τους. Στη συνέχεια, συμμετείχαν σε πρόγραμμα γυμναστικής υψηλής έντασης με στόχο την πρόκληση μυϊκού πόνου και ασφαλούς μυϊκής καταπόνησης. Οι ερευνητές αργότερα μέτρησαν τα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα και τους δείκτες μυϊκής καταπόνησης, τον σωματικό πόνο και την ικανότητα των συμμετεχόντων να συσπάσουν τους μύες κάθε μέρα για τις επόμενες τρεις ημέρες.
Ανακάλυψαν ότι όσοι λάμβαναν συμπληρώματα ω-3 είχαν λιγότερη φλεγμονή και μυϊκή καταπόνηση. Παρόλα αυτά, τα ω-3 δεν φαίνεται να άλλαξαν το ποσό της μείωσης της δύναμης σε μελλοντικές μυϊκές συσπάσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα ω-3 είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στη λειτουργία των μυών, την ανάκαμψη και την μετέπειτα απόδοση, αλλά μείωσαν τον πόνο των συμμετεχόντων.
Μιλώντας για την έρευνα, η διδακτορική ερευνήτρια και επικεφαλής της έρευνας Υβόννη Κυριακίδου, από το Πανεπιστήμιο του Westminster της Σχολής Βιοεπιστημών αναφέρει σχετικά: «Αν και το συμπλήρωμα ω-3 δεν βελτίωσε την απόδοση των συμμετεχόντων, μείωσε σημαντικά τον πόνο, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό μιας και ο λόγος που οι άνθρωποι δεν προτιμούν τη γυμναστική είναι επειδή πονάνε. Αν λοιπόν δεν πονάνε τόσο πολύ, δεν θα είναι πιο ενθαρρυντικό για να συνεχίσουν ή ακόμα και να ξεκινήσουν;» καταλήγει.