Pin It

Η Ορεινή Ναυπακτία είναι ένας από τους ομορφότερους τόπους της Ελλάδας κατάλληλος για χειμερινές αλλά και για καλοκαιρινές αποδράσεις. Αποτελείται από ένα σύμπλεγμα χωριών, αρμονικά χωροθετημένα μέσα στο πράσινο. Έλατα,πλατάνια, κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά, ο ποταμός Εύηνος, η μαγευτική Ευηνολίμνη, μονοπάτια σε ρεματιές και δασικοί δρόμοι συνθέτουν την εικόνα της Ορεινής Ναυπακτίας.

Λιμνίτσα: Είναι το πρώτο χωριό που συναντά κανείς ερχόμενος από την Ναύπακτο, κοντά στα όρια με τη Φωκίδα. Ένα «μπαλκόνι» με θέα στην περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας.

Τερψιθέα, όμορφο χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά. Oι κατάφυτες πλαγιές με τα πλατάνια και τα έλατα, μαρτυρούν και το όνομά της, καθώς προσφέρει στον επισκέπτη θέα μοναδικής ομορφιάς. Ακόμη νοτιότερα, κοντά στα όρια με τη Φωκίδα, βρίσκεται η Λιμνίτσα, «μπαλκόνι» με θέα στην περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας.

Ο Πλάτανος, το όμορφο κεφαλοχώρι, που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και εκπλήσσει ευχάριστα όσους το επισκέπτονται, αποτελεί τη δεύτερη κορυφή του νοητού τριγώνου που σχηματίζεται στο χάρτη της Ορεινής Ναυπακτίας. Εδώ θα δείτε από κοντά τον ανδριάντα του Καραϊσκάκη, που είχε εκεί το αρχηγείο του καθώς και το περίφημο δάσος με τα σπάνια είδη δέντρων και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τα μοναδικά εκκλησιαστικά κειμήλια.

Η Ελατού είναι κτισμένη στις πυκνοδασωμένες πλαγιές του Κερασοβουνίου, γνωστό στους ντόπιους ως Ορος Ομάλια (1.694 υψ.). Η διαδρομή είναι πραγματικά παραμυθένια καθώς οι στροφές γίνονται όλο και περισσότερες και το τοπίο πιο αποκαλυπτικό. Οι πρώτοι κάτοικοι κατέφυγαν εδώ πριν από την Επανάσταση του 1821 από τις ακτές και τον Μοριά για ν' αποφύγουν την τούρκικη καταπίεση.

Η Ανω Χώρα βρίσκεται στη μέση ενός καταπληκτικού δάσους με έλατα και καστανιές που εισχωρούν μέχρι το χωριό, σε ύψος 1.100 μέτρων. Είναι μια περιοχή πολύ ιδιαίτερη και μοναδική στην Ελλάδα και δίκαια έχει χαρακτηριστεί σαν τις «Άλπεις» της Ελλάδας.

Λίγο χαμηλότερα βρίσκεται η Κάτω Χώρα, ένα σαφώς πιο μικρό οικιστικό σύμπλεγμα, αλλά είναι. ένα γραφικό χωριό ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση από έλατα. Ανάμεσα στην Άνω και Κάτω Χώρα Ναυπακτίας υπάρχει το φαράγγι του Κότσαλου το οποίο μπορούν να διασχίσουν οι φυσιολάτρες.

Ποταμός Εύηνος

Έχει συνολικό μήκος περίπου 80 χλμ, με έντονη παραποτάμια βλάστηση αλλά όχι τόσο μεγάλη παροχή νερού, η οποία μάλιστα το καλοκαίρι μειώνεται ή διακόπτεται τελείως. Ο Εύηνος είναι ιδανικός για αθλητικές δραστηριότητες όπως το κανόε-καγιάκ και το ράφτινγκ. Στην περιοχή της γέφυρας του Μπανιά έχουν δημιουργηθεί σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι πιο ολοκληρωμένες στην Ελλάδα μετά τις αντίστοιχες ολυμπιακές της Αθήνας. Οι επισκέπτες της περιοχής του Ευήνου ασχολούνται επίσης με την πεζοπορία, την ορειβασία, το ποδήλατο βουνού και την ιππασία.

Το μονοπάτι του Κάκαβου

Είναι γνωστό και σαν «μονοπάτι του Ηρακλή» γιατί σύμφωνα με τη μυθολογία αυτό χρησιμοποίησε ο ημίθεος για να πάει από την Πελοπόννησο στην πόλη Πλεύρωνα της Αιτωλίας. Συνδέει τα χωριά Άνω Χώρα και Αμπελακιώτισσα περνώντας μέσα από την πανέμορφη χαράδρα την οποία διατρέχει ο ποταμός Κάκαβος.  Το μονοπάτι δεν συντηρείται σωστά, ωστόσο για τον έμπειρο πεζοπόρο παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρον. Σχετικά πιο βατό είναι το πρώτο τμήμα από Άνω Χώρα μέχρι το ποτάμι και το πέτρινο γεφύρι.

 

Πως θα πάτε:

Η ορεινή Ναυπακτία απέχει περίπου 270 χλμ. από την Αθήνα και 55 χλμ. από τη Ναύπακτο. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους φιδίσιους δρόμους που οδηγούν στα χωριά καθώς τον χειμώνα με τον πάγο η ανάβαση είναι επικίνδυνη.