Σάββατο 18.01.2020
  • Αρχική
  • Pop
  • Τα ellinikahoaxes έκαναν φύλλο και φτερό τη ζωή της Ελένης Αντωνιάδου

Τα ellinikahoaxes έκαναν φύλλο και φτερό τη ζωή της Ελένης Αντωνιάδου

Σάλος έχει προκληθεί με το θέμα της Ελένης Αντωνιάδου, και τη σχέση της με τη NASA.

Ενα άλλο θέμα που απασχολεί σχετικά με την κυρία Αντωνιάδου είναι και το αν κατασκεύασε ή όχι την πρώτη τεχνητή τραχεία, η οποία μεταμοσχεύτηκε σε άνθρωπο (με πλήρη αποτυχία, όμως). Η συζήτηση και η αμφισβήτηση για την πανεπιστημιακή, ερευνητική και επαγγελματική πορεία της κυρίας Αντωνιάδου ξεκίνησαν μετά την ανάρτηση του αναπληρωτή καθηγητή Κώστα Μπουγιούκου, μετά και τη βράβευσή της από τα βραβεία Θαλλής.

Η Ελένη Αντωνιάδου έχει γίνει γνωστή στην Ελλάδα ως μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες επιστήμονες, λόγω της συνεργασίας της με τη NASA αλλά και της συμμετοχή της στην κατασκευή τεχνητής τραχείας, έχει λάβει πολλά βραβεία, ενώ και η Mattel την έκανε Barbie την πρώτη Ελληνίδα role model της διάσημης κούκλας. Το θέμα της συνεργασίας της με τη NASA αλά και τη συμμετοχή της στην κατασκευή της τεχνητής τραχείας έψαξαν τα ellinikahoaxes.

Για την τεχνητή τραχεία που... δημιούργησε η Ελένη Αντωνιάδου
Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό ότι η Ελένη Αντωνιάδου (η ίδια απάντησε σε όλο αυτό το σάλο χθες) είναι «η επιστήμονας που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία στο κόσμο από βλαστοκύτταρα η οποία μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε ασθενή» γράφουν τα ellinikahoaxes.gr: «Η σχετική υπόθεση ξεκινά τη περίοδο 2009 με 2010 όπου στο εργαστήριο του καθηγητή Alexander Seifalian στο UCL του Λονδίνου, η διδακτορική του φοιτήτρια Claire Crowley εργαζόταν με εντατικούς ρυθμούς για να κατασκευάσει την εν λόγω τραχεία σε 10 μέρες. Αυτή η τραχεία μεταμοσχεύτηκε στον Ισλανδό ασθενή Andemariam Beyene ο οποίος είχε ήδη εγχειριστεί για καρκινικό όγκο στην τραχεία και έδειχνε να έχει επιπλοκές. Η συγκεκριμένη εγχείρηση ήταν η πρώτη στην ιστορία όπου το μόσχευμα ήταν βιοσυνθετικό όργανο, η κατασκευή του οποίου έγινε στο εργαστήριο από έναν πλαστικό σκελετό, όπου επάνω του αναπτύχθηκαν βλαστοκύτταρα του ασθενή.

Η επιτυχία της εγχείρισης είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς θα άνοιγε τον δρόμο για την κατασκευή οποιουδήποτε οργάνου στο εργαστήριο χωρίς να χρειάζονται δότες και συνεχή λήψη ανοσοκαταστολέων. Την εγχείρηση πραγματοποίησε ο Dr. Paolo Macchiarini ο οποίος εργαζόταν στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα (ο οργανισμός που δίνει τα βραβεία Νόμπελ) και είχε προσληφθεί εκεί με την επιδοκιμασία των μελών της επιτροπής Νόμπελ για να φέρει ένα ακόμη βραβείο στη Σουηδία.Το αποτέλεσμα ήταν ο ασθενής να εγχειριστεί στις 09/06/2011 από τον Dr. Macchiarini και δυστυχώς να πεθάνει στις 30/01/2014 από επιπλοκές. Επιπλέον, ο Dr. Paolo Macchiarini έχει κάνει πολλές εγχειρήσεις τραχείας από τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία (~90%) ήταν αποτυχημένες οδηγώντας στον θάνατο τους ασθενείς του.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία τις ιατρικής αλλά και της επιστήμης το οποίο οδήγησε στην απόλυση του Dr. Macchiarini από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, του καθηγητή Alexander Seifalian από το UCL, αλλά και την παραίτηση μελών της επιτροπής Νόμπελ.

Οι πληροφορίες που αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής είναι γνωστές λόγω της δημοσιότητας που δόθηκε στο θέμα. Σχετικά άγνωστο είναι ότι την περίοδο που κατασκευαζόταν η συγκεκριμένη τραχεία, στο εργαστήριο του καθηγητή Alexander Seifalian, μαζί με την διδακτορική του φοιτήτρια Claire Crowley συμμετείχε στην ομάδα και μια φοιτήτρια επιπέδου μάστερ, η Ελένη Αντωνιάδου».

Είναι λοιπόν η Ελένη Αντωνιάδου «η επιστήμονας που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία στο κόσμο από βλαστοκύτταρα η οποία μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε ασθενή»; Τα ellinahoaxes αναφέρουν ότι αυτό είναι ψευδές, καθώς, όπως σημειώνουν: «για αυτές τις τραχείες απολύθηκαν οι υπεύθυνοι καθηγητές Paolo Macchiarini και Alexander Seifalian, για πολλαπλές παραβάσεις βασικών επιστημονικών αρχών. Η πιο βασική αρχή που παραβιάστηκε ήταν πως όλες αυτές οι επεμβάσεις δεν έγιναν πρώτα σε πειραματόζωα και ότι οι ασθενείς χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα οδηγούμενοι εν τέλει στον θάνατο».

Και προσθέτουν: «Ένα επιπλέον σημείο προσοχής είναι η συμβολή της κ. Αντωνιάδου στην κατασκευή της τραχείας. Η συμβολή ενός επιστήμονα στο εκάστοτε ερευνητικό έργο αποδεικνύεται από την συμμετοχή και την σειρά εμφάνισης στην ομάδα συγγραφέων του άρθρου. Η κ. Αντωνιάδου είναι απούσα από την συγγραφική ομάδα ενώ δεν αναφέρεται ούτε στο σημείο «Acknowlegements» της σχετικής μελέτης, στο οποίο πολλές φορές αναφέρονται εξωτερικοί συνεργάτες. Να σημειωθεί εδώ ότι η συγκεκριμένη μελέτη έχει αποσυρθεί από το περιοδικό Lancet λόγω των προβλημάτων που αναφέρθηκαν ήδη».Επιπλέον, μια απλή αναζήτηση στο Pubmed, την μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης επιστημονικών άρθρων, με τις λέξεις κλειδιά «trachea» και «Antoniadou» δεν δίνει κανένα αποτέλεσμα.

Τα ellinikahoaxes καταλήγουν για το θέμα της τεχνητής τραχείας: «Επομένως είναι προφανές πως ο ισχυρισμός ότι η κ. Αντωνιάδου είναι η επιστήμονας που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία παγκοσμίως από βλαστοκύτταρα, η οποία μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε ασθενή, είναι ψευδής. Πρέπει να τονιστεί επίσης πως η Claire Crowley, ως διδακτορική ερευνήτρια, εργάζεται καθημερινά για περίπου 4 έτη, ενώ μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια επιπέδου μάστερ όπως η Ελένη Αντωνιάδου το πολύ 2-3 μήνες».

Η Αντωνιάδου ισχυριζόταν ότι ο ασθενής με την τεχνητή τραχεία επέζησε
Οπως αναφέρουν τα ellinikahoaxes η κυρία Αντωνιάδου εμφανίζεται σε πολυάριθμες συνεντεύξεις, αρκετούς μήνες μετά τον θάνατο του ασθενή στον οποίο μεταμοσχεύθηκε η τραχεία να αναφέρει πως επέζησε, όπως στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου στις 12/03/2014 όπου ανέφερε ότι ο ασθενής στον οποίο μεταμοσχεύθηκε η τραχεία που έφτιαξε είναι ζωντανός και θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένος με την εξέλιξη. Ο ασθενής ωστόσο ήταν ήδη νεκρός από τις 30/01/2014 λόγω κατάρρευσης της τραχείας που μεταμοσχεύθηκε.

Και γράφουν τα ellinikahoaxes: «Είναι προφανές ότι η ανάμιξή της στην κατασκευή της τραχείας ήταν πολύ μικρή, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα ενημερωνόταν άμεσα για τον θάνατο του ασθενή και δεν θα τον παρουσίαζε ως ζωντανό σε σχετικές συνεντεύξεις. Συγκεκριμένα, παρότι πέρασαν πάνω από 4 χρόνια από τον θάνατο του ασθενή, η κ. Αντωνιάδου εμφανίζεται ακόμα σε πολλές συνεντεύξεις όπου γίνεται αναφορά στο θέμα της τραχείας και δεν διορθώνει τα λάθη στη πληροφόρηση σχετικά με την εγχείρηση. Ή τουλάχιστον, δεν προσπαθεί να εξηγήσει τι έγινε στην υπόθεση αυτή και αν γνώριζε ότι ο ασθενής, ή άλλοι ασθενείς, χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα».

Και συνεχίζουν τα ellinikahoaxes: «Η αλήθεια ίσως βρίσκεται σε αυτό που αναφέρει η ίδια η κ. Αντωνιάδου σε μια συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό NatureJobs. Εκεί αναφέρει καθαρά ότι κατά το μάστερ της στο UCL εργάστηκε πάνω σε βιοϋλικά τα οποία μπορούν αν γίνουν τεχνητά νεύρα και όχι στην τραχεία. Επίσης λέει ότι συμμετείχε απλά στην ανάπτυξη ενός business plan για την τεχνητή τραχεία χωρίς να αναφέρει συνεισφορά στην κατασκευή της. Επομένως είναι προφανές ακόμα και από τα λεγόμενά της στην συνέντευξη στο Naturejobs, ότι η συμβολή της στην κατασκευή της τραχείας ήταν μηδαμινή». Όπως αναφέρει η ίδια το 2014: «Το πάθος μου για καινοτόμες τεχνολογίες που μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων και να διαμορφώσουν το μέλλον με ώθησαν να μελετήσω την ανάπτυξη τεχνητών οργάνων και να αποκτήσω μάστερ στη Νανοτεχνολογία και την Αναγεννητική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL). Ως πτυχιούχος φοιτητής, εργάστηκα στην ανάπτυξη νευρικών μηχανισμών ιστών για άτομα που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες και χρειάζονται τεχνητές μεταμοσχεύσεις και εμφυτεύματα εγκεφάλου για ασθενείς με αναπηρίες και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.» Σε κανένα σημείο δεν ισχυρίζεται πως κατασκεύασε ή βοήθησε στην κατασκευή της πρώτης τεχνητής τραχείας».

Με τη NASA τι γίνεται;
Σε ότι αφορά τη σχέση της Ελένης Αντωνιάδου με τη NASA, τα ellinikahoaxes αναφέρονται στα δημοσιεύματα αλλά και στις συνεντεύεις που η ίδια έδωσε («σε πρόσφατη συνέντευξη της στο περιοδικό Down Town γίνεται συνεχής αναφορά στη δουλειά της και οι απαντήσεις της δίνουν την εντύπωση ότι εργάζεται στην ΝASA. Επιπρόσθετα, στην συνέντευξη στην εκπομπή «Μίλα» στις 12/03/2014 αναφέρει ότι εργάζεται στην NASA και εκπαιδεύει αστροναύτες»).

Και παραθέτουν τα ellinikahoaxes τα στοιχεία που εντόπισαν και προέκυψαν και με τη συνομιλία τους με τον κ.Κριμιζή: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κ. Αντωνιάδου έχει παρακολουθήσει σαν μαθήτρια ένα σύντομο κύκλο μαθημάτων για 10 εβδομάδες (summer school) στη NASA, όμως τίποτα άλλο δεν φαίνεται να την συνδέει με την διαστημική υπηρεσία. Το πρόγραμμα αυτό βοηθά τους μαθητές να βρεθούν στο περιβάλλον της NASA και να καταλάβουν πώς είναι να εργάζεσαι εκεί. Σε καμία περίπτωση όμως η συμμετοχή σε αυτόν τον κύκλο μαθημάτων δεν αποτελεί εργασία στην NASA όπως μας διαβεβαιώνει ο διεθνούς φήμης διαστημικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της NASA, Σ. Κριμιζής, ο οποίος έχει συμμετάσχει ως κύριος επιβλέπων σε αποστολές της NASA που αποτέλεσαν σταθμούς στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, όπως τα προγράμματα Voyager 1 και 2, ή το Cassini–Huygens».

Εχει βραβευτεί από τη NASA και την ESA η Αντωνιάδου;
Σε ότι αφορά βραβείο που φέρεται να έχει λάβει από τη NASA και την ESA η κυρία Αντωνιάδου, τα ellinikahoaxes γράφουν: «Επίσης, η κ. Αντωνιάδου φαίνεται να έχει λάβει το βραβείο NASA – ESA Outstanding Researcher Award για το 2012. Μετά από έρευνα δεν μπορέσαμε να βρούμε κανένα στοιχείο γι αυτό το βραβείο, ή κάποιον άλλο ερευνητή που να το έχει λάβει. Φαίνεται να είναι μια πληροφορία που αναπαράγεται μόνο σε κάποιες Ελληνικές ιστοσελίδες και πάντα αναφέρεται το όνομα της κ. Αντωνιάδου. Επίσης σε επικοινωνία μας με τον Δρ. Σ. Κριμιζή μας ενημέρωσε ότι από όσα γνωρίζει η NASA και η ESA έχουν ξεχωριστά βραβεία και δεν έχουν κάποιο που απονέμουν από κοινού. Επιπρόσθετα σε λίστα της NASA η οποία περιέχει ονόματα ληπτών βραβείων τα οποία έχει απονέμει μέχρι το 2012 δεν υπάρχει το όνομα της κυρίας Αντωνιάδου. Με βάση αυτές τις πληροφορίες συμπεραίνουμε πως αυτό το βραβείο πιθανότατα δεν υπάρχει».

Το βιογραφικό στο NASA/FDL Handbook 2019
Η κα Αντωνιάδου αναφέρεται στο NASA/FDL Handbook 2019 -Frontier Development Lab (FDL), και παρουσιάζεται με το παρακάτω βιογραφικό, ως ερευνήτρια πάνω σε δεδομένα βιοαισθητήρων:

Και σχολιάζουν τα ellinikahoaxes για το βιογραφικό της Ελένης Αντωνιάδου: «Στο βιογραφικό διαβάζουμε πως κάνει έρευνα πάνω στην Αναγεννητική Ιατρική και την Βιοαστροναυτική, καθώς και σε βλαστοκύτταρα και 3D βιοεκτυπώσεις για διαστημικές εφαρμογές. Σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται ότι εργάζεται απευθείας για τη NASA, ή πως εκπαιδεύει αστροναύτες. Καμία αναφορά δεν γίνεται επίσης στο βραβείο NASA – ESA Outstanding Researcher Award.

Το Frontier Development Lab (FDL) εφαρμόζει τεχνολογίες AI στην επιστήμη του διαστήματος για να βοηθήσει στην επίλυση μερικών από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Αυτές κυμαίνονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πρόβλεψη του διαστημικού καιρού, τη βελτίωση της απόκρισης σε καταστροφές, κτλ. Η FDL έχει μια εταιρική σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με την NASA στις ΗΠΑ και την ESA στην Ευρώπη, και τη συνεργασία ιδιωτικών τεχνολογικών κολοσσών όπως η IBM και η Lockheed Martin. Οι ερευνητές που συμμετέχουν λαμβάνουν ένα χρηματικό ποσό για τα έξοδά τους, ενώ τους παρέχεται στέγαση και μεταφορά για τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων του πρότζεκτ. Επομένως δεν μιλάμε για απευθείας εργασία στη NASA, αλλά για συμμετοχή σε ένα από τα πολλά ερευνητικά προγράμματα, στα οποία η εν λόγω διαστημική υπηρεσία παρέχει αρωγή».

Οπως σημειώνουν τα ellinikahoaxes: «Μετά από ενδελεχή έρευνα ήταν αδύνατο να βρούμε οποιαδήποτε άλλη συμμετοχή της κας Αντωνιάδου σε προγράμματα της NASA όπως επίσης και επιστημονικές δημοσιεύσεις που να προέρχονται από την εργασία της εκεί ή σε κάποιο σχετικό πρόγραμμα».

Η Ελένη Αντωνιάδου δεν έχει καν διδακτορικό
Σύμφωνα με τα ellinikahoaxes η Ελένη Αντωνιάδου δεν έχει διδακτορικό. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι είχε ξεκινήσει ένα διδακτορικό το 2010 στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, στο εργαστήριο του καθηγητή Kong Hyun Joon, το οποίο όμως φαίνεται πως δεν ολοκληρώθηκε καθώς η κ. Αντωνιάδου εμφανίζεται να τελειώνει τις σπουδές της τον Δεκέμβριο του 2012 στο Ιλλινόις με έναν τίτλο μάστερ (MSc – εδώ φαίνεται και η διατριβή της) και όχι με διδακτορικό τίτλο σε επίπεδο PhD. Επίσης δεν εμφανίζεται καν στο πρώην προσωπικό του εργαστηρίου του καθηγητή Kong, παρόλο που είναι γνωστό ότι έχει εργαστεί εκεί, ενώ στην σελίδα των πρώην μελών του εργαστηρίου εμφανίζονται ακόμη και οι προπτυχιακοί φοιτητές.

Επίσης, πλέον εμφανίζεται να κάνει διδακτορικό με τον καθηγητή Paolo De Coppi στο UCL του Λονδίνου όμως το ηλεκτρονικό προφίλ της είναι ανενεργό. Σύμφωνα λοιπόν με τις σχετικές πληροφορίες η κ. Αντωνιάδου δεν είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου, αλλά κάτοχος δύο τίτλων μάστερ, ενός στο UCL και ενός στο Ιλλινόις που όμως φαίνεται ότι ξεκίνησε σαν διδακτορικό και μετά μετατράπηκε σε μάστερ».

Είναι η Ελένη Αντωνιάδου μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες επιστήμονες;
Σχετικά με την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ότι η Ελένη Αντωνιάδου είναι μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες επιστήμονες, τα ellinikahoaxes αναφέρουν:

«Ένας τέτοιος ισχυρισμός μπορεί να ελεγχθεί από τον αριθμό και την ποιότητα των δημοσιεύσεών της. Ελέγξαμε στο Scopus και εμφανίζεται να έχει 8 δημοσιεύσεις με ένα χαμηλό h-index γύρω στο 7 που δεν ανταποκρίνεται σε βιογραφικό αντίστοιχο της «μεγαλύτερης Ελληνίδας επιστήμονα». Να σημειώσουμε εδώ ότι ο γνωστός καθηγητής Δ. Νανόπουλος έχει 550 δημοσιεύσεις και h-index 91 ενώ αρκετοί διδακτορικοί φοιτητές τελειώνουν τα διδακτορικά τους με h-index μεγαλύτερα του 7 ενώ είναι πρώτοι συγγραφείς σε πολλές ερευνητικές εργασίες.

Επίσης, από τις 8 δημοσιεύσεις της κ. Αντωνιάδου, οι 3 είναι συμμετοχές σε συνέδρια, και η μία είναι βιβλιογραφική ανασκόπηση. Από τις εναπομείνασες 4 δημοσιεύσεις πρωτότυπης έρευνας σε καμία δεν είναι πρώτη ή τελευταία συγγραφέας, που σημαίνει ότι η συνεισφορά της είναι μικρή και δεν ήταν υπεύθυνη για την έρευνα, αλλά βοήθησε τους κύριους συγγραφείς και ερευνητές. Επομένως το επιστημονικό της έργο δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση σε αυτό που θα περιμέναμε από την «μεγαλύτερη Ελληνίδα επιστήμονα».

Είναι σημαντική επιχειρηματίας η Ελένη Αντωνιάδου;
Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό πως η κ. Ελένη Αντωνιάδου είναι σημαντική επιχειρηματίας στον τομέα της υγείας καθώς έχει φτιάξει την εταιρεία Transplants Without Donors, τα ellinikahoaxes σημειώνουν:

«Η κ. Αντωνιάδου όντως εμφανίζεται να είναι CEO στην εταιρεία Transplants Without Donors, η οποία όμως φαίνεται να είναι ανύπαρκτη καθώς η ιστοσελίδα της δεν είναι καν ενεργοποιημένη, ενώ στάθηκε αδύνατο να βρούμε οποιαδήποτε άλλη πληροφορία γι’ αυτήν την επιχείρηση. Η εν λόγω ιστοσελίδα (tissueeng.com), υπάρχει τουλάχιστον από το 1999, και φαίνεται να ανήκε στην εταιρία Tissue Engineering Sciences Inc. H εταιρία φέρεται να ειδικευόταν στη κατασκευή νέων βιοαντιδραστήριων και αυτοματοποιημένων
συστημάτων για εφαρμογές μηχανικής σε in vitro και in vivo κύτταρα και ιστούς.

Λίγο αργότερα η εταιρία φαίνεται πως κλείνει και το όνομα domain είναι ανοιχτό προς αγορά. Από το 2013, το domain περνά στα χέρια της Transplants Without Donors, ωστόσο μέχρι σήμερα, η ιστοσελίδα είναι ουσιαστικά ανενεργή.

Σε συνέντευξή στο NatureJobs το 2014 η κ. Αντωνιάδου, αναφέρει ότι ελπίζει να έχει προϊόντα στην αγορά εντός του 2015, τα οποία θα είναι αντιδραστήρες και ικριώματα για διάφορα όργανα, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να έχει συμβεί μέχρι τώρα.

Οι αλλαγές στη Wikipedia και τα βραβεία
«Να σημειωθεί εδώ ότι η Αγγλική Wikipedia έχει αφαιρέσει κείμενο για την κ. Αντωνιάδου με βάση όλα αυτά που αναφέρονται εδώ ενώ η Γαλλική Wikipedia έχει προβεί σε μετατροπές για την πιο ακριβή απόδοση των γεγονότων.

Να σημειωθεί εδώ ότι πρόσφατα η κ. Αντωνιάδου αποδέχθηκε βραβείο Τeaching Leader που διοργανώνεται από την RDC Informatics δίπλα σε ανθρώπους που έχουν αφιερώσει την καριέρα τους στον τομέα της εκπαίδευσης. Καθηγητές από δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια βραβεύθηκαν για τις επιδόσεις τους, την αφοσίωση και την καινοτομία στα μέσα διδασκαλίας. Μεταξύ άλλων και ο καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, του οποίου η σημαντική ερευνητική και ακαδημαϊκή πορεία αδιαμφισβήτητη».

Το επίσημο βιογραφικό της Ελένης Αντωνιάδου
Το παρακάτω βιογραφικό σημείωμα συντάχθηκε από την ίδια την κα Αντωνιάδου, και στάλθηκε στην εταιρία δημοσίων σχέσεων Palladian στις 4/9/2019, η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση των βραβείων Θαλλής.

Βιογραφικό: Ελένη Αντωνιάδου, Ερευνήτρια Αναγεννητικής Ιατρικής & Βιοαστροναυτικής
Η Ελένη Αντωνιάδου είναι ερευνήτρια στους τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής και Βιοαστροναυτικής με εξειδίκευση στην ανάπλαση τεχνητών οργάνων από βλαστοκύτταρα για μεταμοσχεύσεις. Είναι ακτιβίστρια κατά του παρεμπορίου οργάνων και σθεναρή υποστηρίκτρια για την ενασχόληση των κοριτσιών με τον χώρο της καινοτομίας και των επιστημών.
Έχει πραγματοποιήσει διεπιστημονικές σπουδές κερδίζοντας πάνω από 15 υποτροφίες στους τομείς της Βιοϊατρικής Πληροφορικής, της Νανοτεχνολογίας, της Βιομηχανικής των Ιστών και της Αναγεννητικής Ιατρικής. Έχει αποφοιτήσει από την ακαδημία της ΝΑΣΑ και έχει εργαστεί στο Εργαστήριο Εξερεύνησης του Πλανήτη Άρη πάνω στις επιδράσεις της ραδιενέργειας στον κεντρικό νευρικό σύστημα, στον τομέα Εκπαίδευσης Αστροναυτών για πειράματα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και μετέπειτα συμμετείχε ως αστροναύτης προσομοίωσης διαστημικών πειραμάτων. Σήμερα, ως νέα ερευνήτρια, η δουλειά της στη ΝΑΣΑ επικεντρώνεται στη δημιουργία νέων διαγνωστικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την προστασία των αστροναυτών από τις επιδράσεις της ραδιενέργειας και της μικροβαρύτητας.
Έχει συνεργαστεί με βιοτεχνολογικές και φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρώπη, στην Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε κλινικές μελέτες για την δημιουργία νέων βλαστικών θεραπειών και μοσχευμάτων. Οι ερευνητικές της προσπάθειες στον χώρο της διασπαστικής καινοτομίας ενώνοντας τις κουκίδες μεταξύ έρευνας, πολιτικών υγείας και επιχειρηματικότητας έχουν υποστηριχθεί από δεκάδες ιδρύματα και έχει διακριθεί ως Young Global Leader από το World Economic Forum, 30under30 για το USA Forbes, Global Leader από το Tallberg Foundation, Laureate για την Cartier USA, European Young Leader από το Friends of Europe. To 2016 επιλέχθηκε να αντιπροσωπευθεί για την συμβολή της στην ιατρική καινοτομία ως ένα από τα 16 διαδραστικά γλυπτά μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής έκθεσης «Οι Αγέρωχοι Άνθρωποι: Τεχνολογίες για την Ζωή».
Το 2019 επιλέχθηκε ως η πρώτη Ελληνίδα για το πρόγραμμα Barbie Sheroes ανάμεσα στις διεθνούς φήμης Katherine Johnson μαθηματικό της ΝΑΣΑ, και Sallie Ride την πρώτη γυναίκα αστροναύτης των ΗΠΑ, για την προώθηση των επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών στα μικρά κορίτσια από το παγκόσμιο πρόγραμμα Barbie Role Models. Έχει αναγνωριστεί στις 100 πιο σημαντικές γυναίκες από το BBC 100Women, 100 γυναίκες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Διεθνή Αμνηστία, έχει λάβει το βραβείο Επιστημών & Έρευνας από τα Διεθνή Sciacca Awards, και τιμητική βράβευση για το ανθρωπιστικό της έργο από την UNESCO και έχει τιμηθεί ως Γυναίκα της Χρονιάς (’13) και Γυναίκα Επιχειρηματίας της Χρονιάς (’15) στη Βρετανία και Γυναίκα της Χρονιάς για την Επιστήμη στην Ελλάδα (’17) ανάμεσα σε άλλα».

Και σχολιάζουν τα ellinikahoaxes: «Ωστόσο όπως ήδη εξηγήσαμε, η σχέση της κας Αντωνιάδου με τη NASA δεν είναι άμεση, δηλαδή δεν εργάστηκε ποτέ απευθείας σε αυτή. Η κα Αντωνιάδου έχει παρακολουθήσει ένα summer camp στη NASA Academy, και εμφανίζεται στο NASA/FDL Handbook 2019, ως συμμετέχουσα στο Frontier Development Lab, ένα πρόγραμμα 8 εβδομάδων υπό την αιγίδα της NASA και της ESA. Όσον αφορά τη συμμετοχή της στο «Εργαστήριο Εξερεύνησης του Πλανήτη Άρη», φαίνεται πως αναφέρεται στην αποστολή Mars Science Laboratory (MSL), που εκτοξεύτηκε το 2009, και μετέφερε το ρόβερ Curiocity στον πλανήτη Άρη.Η συμμετοχή της ωστόσο είναι αδύνατη, τουλάχιστον στο αρχικό μέρος της αποστολής, διότι το 2009, φοιτούσε ακόμη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τυχόν μετέπειτα εμπλοκή της στη μελέτη δεδομένων πάνω στην ακτινοβολία στον Άρη, που συλλέχθηκαν από το Curiosity, δεν προκύπτει από κάποια επιστημονική δημοσίευση».

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.