Δευτέρα 25.05.2020
  • Αρχική
  • Pop
  • News
  • ΕΛΛΑΣ
  • Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες αντιδρά στο νομοσχέδιο για το άσυλο

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες αντιδρά στο νομοσχέδιο για το άσυλο

Σύμφωνα με το το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) το νομοσχέδιο για το άσυλο, που κατατέθηκε σήμερα, οδηγεί σε «κατάφωρη υπονόμευση θεμελιωδών εγγυήσεων και δικαιωμάτων των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, κατά παράβαση του διεθνούς, ενωσιακού και εθνικού δικαίου, καθώς και της αρχής της μη επαναπροώθησης».

Όπως σημειώνει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της, με το κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο, «όχι μόνον δεν επιλύονται τα πραγματικά και συστημικά προβλήματα του ελληνικού συστήματος ασύλου και υποδοχής», αλλά «καταστρατηγούνται τα δικαιώματα αιτούντων άσυλο και προσφύγων και προτεραιοποιείται η αύξηση των επιστροφών, χωρίς μάλιστα να διασφαλίζονται οι επιβαλλόμενες, από το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο, εγγυήσεις».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι με το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων «καταργούνται βασικές εγγυήσεις για το "δίκαιο και αποτελεσματικό" της διαδικασίας ασύλου» και «αναιρείται ουσιαστικά το δικαίωμα σε πραγματική προσφυγή».

Παράλληλα, τονίζει ότι οι αιτούντες άσυλο εκτίθενται «στον κίνδυνο επιστροφής σε χώρες όπου κινδυνεύουν, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου τους, κατά ευθεία παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας».

Επισημαίνει ότι γενικεύεται «η επιβολή της κράτησης των αιτούντων άσυλο, αδιακρίτως, ακόμη και για ευάλωτους, θύματα βασανιστηρίων, βίας, ασθενείς, ακόμη και για παιδιά, και καταργείται ο αυτόματος δικαστικός έλεγχος της απόφασης επιβολής/παράτασης της κράτησης "με σκοπό την ελάφρυνση των διοικητικών αρχών και των δικαστηρίων"».

Τέλος, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες παρατηρεί, ότι με το νομοσχέδιο «γενικεύεται ο γεωγραφικός περιορισμός των αιτούντων άσυλο, σε υλοποίηση και της Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, χωρίς εξατομικευμένη κρίση ως προς τη δυνατότητα επιβολής του μέτρου και χωρίς τη δυνατότητα δικαστικής εξέτασης, κατά παράβαση του ενωσιακού δικαίου και του άρθρου 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Ανθρώπου». 

Η μη κυβερνητική οργάνωση καλεί την ελληνική Πολιτεία «να επανεξετάσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να διασφαλίσει τα δικαιώματα αιτούντων άσυλο και προσφύγων, κατ' εφαρμογή των υποχρεώσεών της που απορρέουν από το διεθνές, ενωσιακό και εθνικό δίκαιο στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου».

Το ΕΣΠ μαζί με άλλες πέντε ΜΚΟ (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και HumanRights360) οργανώνουν την επόμενη Τρίτη κοινή συνέντευξη Τύπου με σκοπό να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο.

Οι οργανώσεις, επίσης, κάνουν λόγο για διατάξεις «που θα οδηγήσουν σε ενδεχόμενες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών» και «θα οδηγήσουν ένα πλήθος ανθρώπων σε μια γκρίζα ζώνη χωρίς χαρτιά και δικαιώματα».

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.