Τρίτη 28.01.2020
  • Αρχική
  • Pop
  • Τι λέμε στα παιδιά: Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

Τι λέμε στα παιδιά: Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

Ο ψυχολόγος Δ. Πετρούνιας απαντάει στο αιώνιο ερώτημα, που πάντα θα ταλανίζει τους γονείς, "Να πω στο παιδί μου την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη".

Κύριε Πετρούνια, τα παιδιά μεγαλώνουν πιστεύοντας πως ο Άγιος Βασίλης είναι που τους αφήνει τα δώρα στο δέντρο. Πρόκειται για ένα όμορφο παραμύθι με μια δόση μαγείας. Βοηθά η συντήρηση της ιστορίας στην ψυχολογία του παιδιού;

Η ιστορία του Άγιου Βασίλη λειτουργεί θετικά στις ανησυχίες της παιδικής ψυχής κι εξυπηρετεί κυρίως την συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Για να αντιληφθούμε την σημαντικότητα γενικά των παραμυθιών θα μοιραστώ μια συμβουλή –παρότρυνση ενός λαμπρού επιστήμονα. Κάποτε, ο Αϊνστάιν, όταν ρωτήθηκε από μία μητέρα για το τι θα μπορούσε να κάνει ώστε ο γιος να γίνει της εξυπνότερος, απάντησε: «Διαβάζετέ του παραμύθια». Η απάντηση αυτή ήταν πέρα ως πέρα εύστοχη αφού μέσω μια ιστορίας ,όπως αυτής του Άγιου Βασίλη , ενισχύεται η φαντασία βοηθώντας κατά αυτό τον τρόπο την εξέλιξη και τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Διαμέσου μάλιστα της συγκεκριμένης ιστορίας αποτυπώνεται με έναν τόσο μαγικό τρόπο κι ένας κώδικας καλής συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθήσει το παιδί όλο τον χρόνο ώστε να αποκτήσει τα πολυπόθητα δώρα του. Τέλος,θα πρέπει να αναφέρουμε πως κάθε φορά που ο γονιός αφηγείται την ιστορία αποκτά ποιοτικό χρόνο με το παιδί κι έτσι  η σχέση τους ενισχύεται. Άλλωστε ,η αφιέρωση χρόνου για τα παιδιά μας, ιδιαίτερα όταν γίνεται με έναν δημιουργικό, ευχάριστο και ενδιαφέροντα τρόπο, είναι πραγματικά επένδυση ζωής και απόλαυσης και για τα δύο μέρη.

Ποια είναι η ιδανική απάντηση, που μπορούν να δώσουν οι γονείς στην αιφνίδια ερώτηση αν υπάρχει Άγιος Βασίλης;

Πριν απαντήσω σε αυτό το ερώτημα σας θα παραθέσω μια διαφορετική ανάγνωση. Όταν το παιδί θέσει ερώτημα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να κάνουμε με την σειρά μας ερωτήματα ώστε να αντιληφθούμε το τι ακριβώς σκέφτεται,τι νιώθει,τι φαντάζεται και βάσει αυτού στο τέλος να του καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση. Όσο αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα δεν υπάρχει ιδανική απάντηση διότι κάθε οικογένεια φέρεται αναλόγως με τις αρχές, τις εμπειρίες και τα βιώματα της. Γενικά το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι κάτι που εκφράζει την οικογενειακή θαλπωρή και οι περισσότεροι γονείς θέλουν να ενισχύσουν την πίστη του παιδιού τους. Σε αυτή την περίπτωση συντηρούμε την εικόνα του Άγιου Βασίλη ενισχύοντας την πίστη του.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να πούμε στα παιδιά την αλήθεια;

Στην ηλικία περίπου μετά τα 9 έχει αναπτυχθεί ο λογικό-αναλυτικός τρόπος σκέψης των παιδιών οπότε αναζητούν από μόνα τους την αλήθεια. Αρκετοί γονείς δεν καταθέτουν ποτέ την αλήθεια κι αφήνουν το πλήρωμα του χρόνου να την αποκαλύψει κι είναι κάτι που δεν με βρίσκει αντίθετο.

Αν το παιδί έχει φτάσει στην ηλικία του Δημοτικού αλλά θέλει να συνεχίσει να πιστεύει πως υπάρχει, το αφήνουμε να πιστεύει στο παραμύθι ή όχι;

Αργά η γρήγορα το παιδί θα αντιληφθεί πως ο Άγιος Βασίλης είναι ο πατέρας ή μητέρα του. Αν όμως καθυστερεί σημαντικά και η οικογένεια κρίνει πως πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια θα πρέπει να βρεθεί ο πιο εύπεπτος τρόπος ώστε να μην «τραυματιστεί» το παιδί . Το χιούμορ είναι πάντα μια λύση που εξυπηρετεί τέτοιες καταστάσεις.

Τελικά, τα θαύματα βοηθούν μόνο τα παιδιά ή και τους ενήλικες στην καλύτερη διάθεση;

Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη κατάσταση χρειάζεται να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να πιστέψουμε σε κάτι που θα μας δώσει εκείνη την δύναμη για να προχωρήσουμε. Η πίστη για το θαύμα αποτελεί μια έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου δίνοντας κουράγιο στον άνθρωπο και καλλιεργώντας την εντύπωση ότι υπάρχει κάποιος -μία ανώτερη δύναμη, η μοίρα - εκεί για να μας βοηθήσει, να μας στηρίξει και να πιστέψει σε εμάς.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.