Σάββατο 11.07.2020

Τι δείκτη προστασίας πρέπει να έχει το αντηλιακό σου;

Οι επιλογές αντηλιακού είναι πολλές αυτή τη στιγμή και η επιλογή που θα κάνεις, θα σε συντροφεύσει όλο το καλοκαίρι

Οπότε, τι πρέπει να προσέξεις; Τι πρέπει να έχει το αντηλιακό που θα επιλέξεις και ποιος είναι ο επιθυμητός δείκτης προστασίας;

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογία, μια πολύ απλή οδηγία είναι η επιλογή SPF 30. Όταν μιλάμε για SPF αναφερόμαστε στο ακρωνύμιο των λέξεων Sun Protection Factor, δηλαδή, δείκτης αντηλιακής προστασίας.

Η επιλογή του SPF30 είναι ιδανική για καθημερινή χρήση ενώ το SPF50 είναι κατάλληλο αν η καθημερινότητά σου περιλαμβάνει δραστηριότητες εκτός γραφείου.

Όταν μιλάμε για SPF30, σημαίνει πως θα χρειαστεί 30 φορές περισσότερες ο ήλιος για να κάψει το δέρμα σου, σε σχέση με την έκθεση σε αυτόν μη φορώντας αντηλιακό. Αν δηλαδή, μπορείς να μείνεις 1 λεπτό στον ήλιο χωρίς να καείς, με το SPF30 μπορείς να μείνεις 30 λεπτά, προτού επαναλάβεις. Τα λεπτά και ο υπολογισμός αλλάζει και τροποποιείται και σύμφωνα με τη δραστηριότητά σου, αν κολυμπάς για παράδειγμα, πρέπει αμέσως μετά την έξοδο από τη θάλασσα να ανανεώσεις το αντηλιακό.

Στο εμπόριο υπάρχουν πια παγκοσμίως αντηλιακά που αναφέρουν και δείκτη SPF100, αλλά αυτή τη στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρξει ετικέτα στα αντηλιακά με δείκτη SPF50+ για όλα εκείνα που υπερβαίνουν το SPF50.

Οι άνθρωποι που έχουν διαφορετικό χρωματικό τόνο, πρέπει να φορούν διαφορετικό δείκτη SPF;

Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως χρωματικού τόνου επιδερμίδας πρέπει να φορούν αντηλιακό καθώς ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος σε όλους ανεξαιρέτως.  

Ακτίνες UVA και UVB

Ο δείκτης SPF δεν είναι ο μόνος δείκτης αντηλιακής προστασίας. Το αντηλιακό σου πρέπει να μπλοκάρει και τις ακτίνες UVA και UVB. Οι ακτίνες UVB ευθύνονται για το έγκαυμα (όπου Β = Burn) και οι UVAεισχωρούν ακόμα πιο βαθιά στην επιδερμίδα, προκαλώντας σημάδια, ρυτίδες, ελιές (όπου Α = aging).

Φυσικά ή χημικά αντηλιακά φίλτρα;

Υπάρχει η άποψη που λέει ότι τα αντηλιακά που περιέχουν χημικά φίλτρα είναι πιο φωτοσταθερά ενώ αυτά που περιέχουν φυσικά φίλτρα (διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου) είναι πιο ευαίσθητα. Αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, επίλεξε φυσικό αντηλιακό φίλτρο το οποίο εκτρέπει τις ακτίνες του ήλιου, σε αντίθεση με τα χημικά φίλτρα που απορροφούν τις ακτίνες και τις μετατρέπουν σε θερμότητα. Από την άλλη, τα χημικά φίλτρα στα αντηλιακά, προσφέρουν ένα προϊόν ελαφρύ στην υφή, ιδανικό για επιδερμίδες με τάση για ακμή.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το περσινό μας αντηλιακό που δεν έχει λήξει;

Η απάντηση είναι όχι! Μπορεί η η ημερομηνία λήξης να είναι μακρινή, παρ' όλα αυτά το αντηλιακό χάνει τα  φίλτρα από την στιγμή που έχει ανοιχτεί από καιρό.


 Γενικά, θα πρέπει να επιλέξεις ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος (broad spectrum) που να σε καλύπτει συνολικά.  

Αντηλιακό παντού: Προτίμησε, ειδικά τα προϊόντα που εφαρμόζεις στο πρόσωπο καθημερινά, να έχουν όλα αντηλιακή δράση (ενυδατική κρέμα, bb ή cc κρέμα, βάση μακιγιάζ με κρέμα). Αν μπορείς να βρεις κι ένα προϊόν που να συνδυάζει όλα τα παραπάνω ακόμα καλύτερα.  

Μικρά μυστικά αντηλιακής προστασίας:

Μια καλή λύση για το αντηλιακό σώματος στη θάλασσα είναι η επιλογή σου να είναι ανθεκτική στο νερό.

Ακόμα κι έτσι, ανανέωσέ το μετά από κάθε βουτιά.

Ακόμα κι αν δεν είσαι στη θάλασσα, ανανέωσε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες τουλάχιστον.
Μην νομίζεις πως δεν χρειάζεσαι αντηλιακό αν έχει συννεφιά. Ενίσχυσε την προστασία τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο σώμα.

Πηγή: wecare.gr

 

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.