Κυριακή 31.05.2020

Mητσοτάκης: Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ανακύκλωση

«Πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα στη διαχείριση των απορριμμάτων, έως το 2021 παύουν οι κοινοτικές επιδοτήσεις» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην «Ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή και απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

«Μπούσουλας» είναι το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων έως το 2020, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Δήλωσε η κυβέρνηση εργάζεται για την εκπόνηση του επόμενου, με ορίζοντα το 2026, ενώ ανέφερε ότι αποδείχθηκε εξωπραγματικός ο στόχος 50% για ανάκτηση στην πηγή από τους δήμους, αφού σήμερα φθάνει το 20% και θα αναθεωρηθεί.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εθνική πολιτική για την αξιοποίηση των απορριμμάτων. «Ναι, ενθαρρύνουμε τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα στο αντικείμενο της αξιοποίησης απορριμμάτων» σχολίασε. Είμαι διατεθειμένος να συζητήσω ένα πλαίσιο συμπληρωματικής χρηματοδότησης των δήμων που επιτυγχάνουν υψηλούς στόχους ανακύκλωσης. Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ανακύκλωση στην πηγή, τόνισε. 

«Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα, είναι πρώτες ύλες, δευτερογενή προϊόντα, δευτερογενή καύσιμα» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας στο ρόλο τους στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας. 

«Κεντρικός στόχος της πολιτικής μας είναι η υιοθέτηση των καλών πρακτικών… Να καταλήγουν σε ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα εφόσον πρώτα έχουν ανακτηθεί τα προς αξιοποίηση υλικά τους» ανέφερε. 

«Το θέμα συνδέεται με την υγεία και την ίδια τη ζωή μας μέσω της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, ενώ τα κατάλοιπα της καθημερινότητάς μας μπορούν να μετατραπούν σε πλούτο. Και να οδηγήσουν σε μία αποτελεσματική κυκλική οικονομία: Με φθηνή παραγωγή ενέργειας, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη οικο-καινοτομίας. Και βέβαια, ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η χώρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι 24η στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανακύκλωση και δεύτερη στην ταφή απορριμμάτων, ενώ λειτουργούν ακόμη 53(!) παράνομες χωματερές -από τις οποίες 22 στα νησιά και 21 στην Πελοπόννησο.

 «Θάβουμε στη γη μας το 80% των αστικών απορριμμάτων μας. Όταν στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι μόλις 23%, και σε πολλές χώρες που προβαίνουν και σε ενεργειακή αξιοποίηση, να μην ξεπερνά το 5%» επισήμανε ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει: «Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα! Είναι πρώτες ύλες, είναι δευτερογενή προϊόντα, είναι δευτερογενή καύσιμα. Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η υιοθέτηση καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας. Να καταλήγουν, δηλαδή, στην ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα -αφού, προηγουμένως, θα έχουν ανακτηθεί όλα τα χρήσιμα υλικά τους».

Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε την απουσία -εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ- όλων των βουλευτών του, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανείς στην αίθουσα ούτε για τους τύπους, κατά τα άλλα ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού διαλόγου».

 

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.