Pin It

Το πλακί είναι ένας τρόπος μαγειρέματος που ταιριάζει σε ψάρια με άσπρο κρέας, κυρίως μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Τέτοια ψάρια είναι το φαγκρί, η συναγρίδα, η σφυρίδα, ο μπακαλιάρος, η γλώσσα, ο ξιφίας, ο κολιός.

Υλικά για 1kg ψάρι

- 60γρ μαϊντανός (1/2 ματσάκι)
- 60γρ άνηθος (1/2 ματσάκι)
- 4-5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο (250ml)
- 4 μέτρια κρεμμύδια (250γρ)
- 500γρ (2-3 μέτριες) πατάτες
- 400γρ φρέσκια ντομάτα τριμμένη 
- 70γρ (3 κ.σ.) πελτέ ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 φλιτζ. (125ml) νερό
- αλάτι, πιπέρι 

Προετοιμασία: Σε αυτή τη συνταγή είναι πολύ σημαντική η προετοιμασία. Πρέπει πριν ψήσουμε τα ψάρια να τα έχουμε καθαρίσει πολύ καλά από τα λέπια τους και να τα έχουμε φιλετάρει αν είναι μεγάλα. Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί.

Έχοντας ήδη ετοιμάσει τα ψάρια μας (βλ. προετοιμασία), κόβουμε τα μυρωδικά και τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Το μαϊντανό και τον άνηθο, τους κόβουμε σε χοντρά κομμάτια 2-3 εκ. μήκους. Το σκόρδο σε φέτες, τα κρεμμύδια και τις πατάτες τα κόβουμε σε μέτριου πάχους φέτες (περίπου μισό εκατοστό το κρεμμύδι και 1 εκατοστό τις πατάτες).
Ανακατεύουμε τον πελτέ στην τριμμένη ντομάτα ώστε να γίνει ομοιογενές μείγμα.
Όταν όλα τα υλικά μας είναι έτοιμα, τα βάζουμε μαζί με το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και τη δάφνη μέσα στο ταψί με τα ψάρια. Ανακατεύουμε τα υλικά για να πάνε παντού μέσα στο ταψί (προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας). Προσθέτουμε το νερό και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα (μεσαία θέση, πάνω κάτω σχάρα).
Περίπου 20 λεπτά πριν το τέλος, γυρνάμε προσεκτικά τα ψάρια και τις πατάτες από την άλλη πλευρά.

Tags: