Pin It

Πριν μαγειρέψουμε τα καλαμάρια τα καθαρίζουμε από την πέτσα τους και από το κοκαλάκι που έχουν στο εσωτερικό τους.

ΥΛΙΚΑ
6 καλαμάρια, μεγάλα

400 γρ. σπανάκι, πλυμένο και καθαρισμένο από τα κοτσάνια

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

¼ του μάτσου άνηθο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο

150 γρ. ρύζι, γλασέ

1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη

500 γρ. χυμό ντομάτας

200 ml. Νερό

4 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των λαχανικών & έξτρα 20 ml για το μαγείρεμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα κεφάλια από τα καλαμάρια και τα ψιλοκόβουμε. 

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε τις τέσσερεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κεφάλια των καλαμαριών και μαγειρεύουμε για 2 – 3 λεπτά ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Έπειτα προσθέτουμε το σπανάκι και μόλις αυτό βγάλει την υγρασία του ρίχνουμε το ρύζι.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά ακόμα, προσθέτουμε τον άνηθο, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, το χυμό ντομάτας και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμα.
Μόλις η γέμιση είναι έτοιμη, την αδειάζουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μία μικρή τρύπα στο πίσω μέρος κάθε καλαμαριού ώστε να μη σκάσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος και με ένα κουτάλι της σούπας ξεκινάμε να γεμίζουμε τα καλαμάρια με τη γέμιση.
Μόλις γεμίσουμε όλα τα καλαμάρια τα κλείνουμε καλά με οδοντογλυφίδες.
Μεταφέρουμε τα καλαμάρια μας σε ένα πυρίμαχο σκεύος, αδειάζουμε το νερό, αδειάζουμε στα πλάγια ότι γέμιση μας περίσσεψε και σκεπάζουμε το σκεύος με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και τα καλαμάρια να έχουν μαλακώσει.
Μόλις ψηθεί το φαγητό μας το αφαιρούμε από το φούρνο, το αφήνουμε για 2 -3 λεπτά να ξεκουραστεί και σερβίρουμε.

Tags: