Σάββατο 25.01.2020

Αίγυπτος: Χωρίς νομική βάση το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί στις συμφωνίες Τουρκίας-Λιβύης

Καταδικάζει η Αίγυπτος τα μνημόνια συνεργασίας (MoU) που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια. Όπως αναφέρει η αιγυπτιακή εφημερίδα "Ahram”, το ΥΠΕΞ της χώρας με ανακοίνωση του κάνει λόγο ότι "τα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν έχουν καμία νομική ισχύ, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η (λιβυκή) κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο (και όχι ο πρωθυπουργός της) έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες”.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του συμπληρώνει ότι "είναι γνωστό ότι το υφιστάμενο λιβυκό υπουργικό συμβούλιο δεν διαθέτει εκπροσώπηση από όλες της περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα ο ρόλος του πρωθυπουργού της χώρας να είναι περιορισμένος, ως εκ τούτου το να υπογράφει συμφωνίες με τρίτες χώρες είναι μια κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας Skhirat”. Η αιγυπτιακή πλευρά προσθέτει ότι "αυτές οι δυο συμφωνίες δεν έχουν κανέναν αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της περιοχής ή στα θαλάσσια σύνορα των χωρών της Μεσογείου”.

Παράλληλα το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί στις συμφωνίες Τουρκίας-Λιβύης, τις οποίες χαρακτήρισε ως "αρνητική κίνηση”, η οποία έρχεται σε μια χρονική στιγμή που διεξάγονται διεθνείς προσπάθειες για να υπάρξει μια συνολική λύση στην κρίση που μαστίζει τη χώρα, με έναν τέτοιο τρόπο που θα προστατεύεται η ενότητα της και θα θα αποκαθιστά τους εθνικούς θεσμούς της.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.