Τετάρτη 03.06.2020
  • Αρχική
  • Pop
  • News
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Τσίπρας: Ελάχιστη αναγνώριση των θυσιών η απόφαση του Eurogroup - Mέρισμα αλληλεγγύης φέτος

Τσίπρας: Ελάχιστη αναγνώριση των θυσιών η απόφαση του Eurogroup - Mέρισμα αλληλεγγύης φέτος

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε συγκεκριμένα μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους, που θα επιτρέψουν μια ομαλή έξοδος της χώρας, στις αγορές.

«Είναι η πρώτη μας συνεδρίαση μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου που έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των μνημονίων και έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» ανέφερε ο πρωθυπουργός,

«Το σύνολο των διεθνών αναλυτών, των οίκων αξιολόγησης που αναβαθμίζουν ξανά την Ελλάδα ο ένας μετά το άλλο, των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και των πολιτικών τους ηγεσιών, αναγνωρίζουν τον ιστορικό χαρακτήρα της απόφασης αυτής» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η απόφαση του Eurogroup ήταν μία απόφαση που η Ελλάδα εδικαιούτο. Μία απόφαση που αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση στις θυσίες του ελληνικού λαού, που δεν ήταν πάντα δίκαιες, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο.

«Δεν πρέπει να επισημαίνουμε διαρκώς και τα λάθη και τις υπερβολές και τις αστοχίες των μνημονιακών προγραμμάτων. Για τις οποίες ευθύνη έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος. Αλλά όχι μόνο αυτές. Ευθύνη έχουν και οι θεσμοί που τα σχεδίασαν και πολλές φορές επέβαλαν την εφαρμογή τους» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα μέτρα για το χρέος, επεσήμανε πως η Ελλάδα εξασφάλισε την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα σε ετήσια βάση, εφόσον η Ελλάδα τηρεί τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί. Σημείωσε επιπλέον ότι είναι μεγάλο το όφελος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, αν και όπως διευκρίνισε, δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμη με ακρίβεια. Ωστόσο, όπως είπε, τα πιο περιορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ήδη εφαρμόζονται, αποτιμώνται από τον ESM στα 60 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πως μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος της ελάφρυνσης από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

«Όποιος θέλει να δει την αλήθεια είναι εκεί για να την αναγνώσει. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας θα είναι στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη που βρέθηκαν σε ανάλογη θέση», υπογράμμισε επιπλέον, συμπληρώνοντας ότι «η μόνη διαφορά δύο εκθέσεις επιπλέον ετησίως».

«Αποκούμπι» το buffer

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αποκούμπι» για ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές το «μαξιλάρι» των 25 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσε, είναι ένα κρίσιμο εργαλείο, που οι επιτρέπει οι έξοδοι στις αγορές να γίνονται χωρίς πίεση. «Είναι πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της ένα τεράστιο αποθεματικό», τόνισε και καταλόγισε ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις για «άδεια ταμεία».

Μιλώντας για το μέλλον, τόνισε πως «η νέα μέρα που καλούμαστε να σχεδιάσουμε δεν μπορεί να είναι μια επιστροφή στο παρελθόν, στις μέρες διαφθοράς, στις μέρες επίπλαστης αφθονίας των λίγων, χρειάζεται μια λελογισμένη επέκταση στη βάση των δυνατοτήτων της χώρας». Προανήγγειλε επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, με επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαναφορά του κατώτατου μισθού και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Ο Πρωθυπουργός επέμεινε πως «όσο θα απομακρυνόμαστε από τη μνημονιακή περίοδο και όσο η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης θα γίνεται πολιτική πράξη και δράση, τόσο οι διαχωριστικές πολιτικές γραμμές θα γίνονται πιο ορατές και σαφείς». 

Κατηγόρησε, δε, την ηγεσία της Ν.Δ. πως «παίρνει το μέρος της ακραίας δεξιάς στην Ευρώπη». Τόνισε ότι ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς «όχι μόνο ανατροφοδοτεί μία αντιμεταναστευτική ρητορική αλλά τη συνδυάζει με μία ακραία νεοφιλελεύθερη πρόταση. Όπως πρόσφατα, που ψήφισε νόμο για 12ωρη υποχρεωτική εργασία». «Αυτή είναι η νέα πολιτική οικογένεια του κ. Μητσοτάκη. Η πολιτική συμμαχία μιας ακραίας δεξιάς που θέλει να αφήσει μόνη της την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και να επιβάλει στην Ευρώπη την πιο αντικοινωνική ατζέντα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα δια της κυβέρνησης της σήμερα, παίρνει για μια ακόμη φορά το σωστό μέρος της ιστορίας».

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.