Pin It

Δεν έχω διαμορφώσει σαφή άποψη για την περιπέτεια του Βασίλη Δημάκη γιατί δεν είχα και δεν έχω καθόλου τον χρόνο να κάνω τη σχετική έρευνα.

Αλλά…

Ο Δημάκης βρίσκεται από το 1998 ουσιαστικά στη φυλακή για διάφορα εγκλήματα. Η συμπεριφορά του δεν ήταν άψογη, κάθε άλλο. Παραβίασε συχνά τους όρους αποφυλάκισης ή άδειας και διέπραξε αρκετά εγκλήματα. Όμως, από ένα σημείο και έπειτα προσπάθησε πραγματικά να αλλάξει. 

Τελείωσε (από τη φυλακή) με Άριστα το Λύκειο (19,9!) και μπήκε με πανελλήνιες στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ (δεύτερος στην κατάταξη ανάμεσα στους μαθητές των εσπερινών λυκείων). Πέρασε και τα μαθήματα του πρώτου έτους του τμήματος.

Σήμερα είναι 39 ετών και βρίσκεται στην 28η μέρα απεργίας πείνας και 6η μέρα απεργίας δίψας. Και τι ζητά; Να του επιτρέψουν να σπουδάσει κανονικά, να παρακολουθήσει μαθήματα στο τμήμα του, φορώντας βραχιολάκι. Η αίτησή του όμως απορρίφθηκε 3-4 φορές μέχρι τώρα. Γιατί, λέει, το τμήμα είναι θεωρητικό και δεν χρειάζεται παρακολούθηση!

Δεν θα το σχολιάσω αυτό με τον τρόπο που θα ήθελα, άλλωστε τις απόψεις μου τις ξέρετε: εγώ στα «θεωρητικά» μου μαθήματα έχω υποχρεωτικές παρουσίες. Αναρωτιέμαι όμως ποιος άσχετος και αστοιχείωτος γραφειοκράτης το σκέφτηκε. Πάντως οι καθηγητές του τμήματος βεβαίωσαν εγγράφως ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι ΠΡΟΦΑΝΩΣ απαραίτητη. Αλλά οι "αρμόδιοι" έκριναν ότι μπορείς να σπουδάσεις και εξ αποστάσεως με μια ώρα την εβδομάδα (ναι, μία την εβδομάδα) πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς πρόσβαση σε βιβλιοθήκη, χωρίς επαφή με τις καθηγήτριες και τους καθηγητές σου. Και όλα αυτά είναι το λιγότερο. Εδώ ο άνθρωπος ζει στις άθλιες ελληνικές φυλακές.

Έτσι, στις 14 Μαρτίου ξεκίνησε την απεργία πείνας και πλέον κινδυνεύει να πεθάνει.

Επαναλαμβάνω ότι δεν γνωρίζω λεπτομέρειες και δεν έχω χρόνο να το κάνω, ούτε να μπω σε συζητήσεις για το θέμα. Για μένα τα πράγματα είναι απλά.

(α) Η ποινή δεν πρέπει να έχει στόχο την εκδίκηση, την ανταπόδοση, την εξόντωση αλλά τον σωφρονισμό ή καλύτερα τη «θεραπεία» με την έννοια που χρησιμοποιούν τη λέξη therapeutic οι φιλελεύθεροι Αμερικανοί νομικοί (όχι με έμφαση στον πατερναλισμό αλλά την αυτονομία).

(β) Ο άνθρωπος κινδυνεύει να πεθάνει. Δεν φτάνεις τον εαυτό σου στο όριο για να αποδράσεις από τη φυλακή ή για να κάνεις άλλη μια ληστεία.

(γ) Κανείς δεν θα κινδυνεύσει από τον Βασίλη Δημάκη στο κτίριο της Νομικής (που θα φοιτά) περισσότερο απ’ ό,τι κινδυνεύει τώρα στο ίδιο κτίριο και τη γύρω περιοχή.

Σήμερα, η «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση. Την προσυπογράφω:

«Δικαίωμα στην εκπαίδευση και δικαίωμα στη ζωή

Η απεργία πείνας και δίψας του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη θέτει εκ νέου - με δραματικό τρόπο - το ζήτημα της ουσιαστικής άσκησης του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει παρέμβει επανειλημμένα με απόψεις και θέσεις για τα ζητήματα του σωφρονιστικού συστήματος. Η απόδοση συγκεκριμένων δικαιωμάτων στους κρατούμενους είναι ουσιαστική για τον εξανθρωπισμό των φυλακών και την πραγμάτωση του ουσιαστικού σκοπού της μελλοντικής ομαλής επανόδου του κρατούμενου στην κοινωνική ζωή.

Ανάμεσα σε αυτά, το δικαίωμα του κρατούμενου στην εκπαίδευση είναι εμβληματικό, καθώς συμβολίζει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την δυνατότητα αλλαγής πορείας της ζωής του κρατούμενου.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα έπρεπε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (από το αρμόδιο υπουργείο ως τα συμβούλια φυλακής) να εξαντλούν κάθε δυνατότητα προκειμένου να διευκολύνεται η ουσιαστική άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος. Εξ άλλου, εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει αξιοποιήσει έως σήμερα ιδιαίτερα θετικά τις δυνατότητες που του παρασχέθηκαν σε σχέση με τις σπουδές του.

Καταδίκες ή παραβιάσεις όρων που ανάγονται σε πολύ προγενέστερο χρόνο αποτελούν στοιχεία που μπορούν να συνεκτιμηθούν, χωρίς όμως - κατά την εκτίμησή μας - να είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τα οφέλη που προκύπτουν από την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση πανεπιστημιακών μαθημάτων, όταν μάλιστα είναι δυνατό να αξιοποιηθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικού εντοπισμού μέσω βραχιολιού.
Τέλος, τονίζουμε το αυτονόητο. Η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτερο αγαθό. Το γεγονός ότι ένας κρατούμενος συνάνθρωπός μας βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο ζωής διεκδικώντας να έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα θα έπρεπε να κινητοποιήσει άμεσα κάθε αρμόδιο.»

Υ.Γ. Για τους υποψήφιους Ιαβέρηδες: δώστε τη μάχη σας εναντίον του Δημάκη αλλού, όχι εδώ. Όπως εξήγησα, είμαι πνιγμένος και δεν έχω χρόνο για διαμάχες στο προφίλ μου. Άλλωστε όσα γράφω παραπάνω και ιδιαίτερα οι αρχές μου, δεν αλλάζουν.

 

*Το συγκεκριμένο κείμενο είναι ανάρτηση του Αριστείδη Χατζή στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook

Tags: