Τετάρτη 19.02.2020

Όλα τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε πλειάδα έκτακτων μέτρων αρωγής για τους πυρόπληκτους στην Ανατολική Αττική.

Η οικογένεια του κάθε θανόντα θα λάθει οικονομική ενίσχυση 10.000 ευρώ.

Ανήλικα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στην φωτιά θα λάβουν 1.000 ευρώ ανά μήνα έως την ενηλικίωσή τους. Σε περίπτωση που σπουδάζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα λαμβάνουν το επίδομα έως την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Επίσης, τα εν λόγω παιδιά θα έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στο ΑΕΙ ή ΤΕΙ που είναι πλησιέστερο στην οικογενειακή κατοικία τους εάν εισαχθούν φέτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή εάν είναι ήδη φοιτητές. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί και τα επόμενα έτη με απόφαση του υπουργού Παιδείας.

Όσα παιδιά συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές θα λάβουν προσαύξηση 20% στον βαθμό τους και θα έχουν την δυνατότητα να εισαχθούν στις σχολές τους ως υπεράριθμοι. Και αυτή η ρύθμιση μπορεί να επαναληφθεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας.

Επίσης, συγγενικό πρόσωπο α' ή β' βαθμού ή σύζυγος θύματος από την πυρκαγιά αποκτά δικαίωμα διορισμού σε φορείς της γενικής κυβέρνησης. Δικαίωμα διορισμού αποκτούν και τα άτομα που υπέστησαν αναπηρία ποσοστού 67% και άνω λόγω της πυρκαγιάς.

Βοηθήματα

Νοικοκυριά των οποίων η περιουσία έχει υποστεί ζημιές θα λάβουν εφάπαξ επίδομα ύψους 5.000 ευρώ, ενώ για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες το βοήθημα θα ανέλθει στα 6.000 ευρώ.

Πληγείσες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση ύψους 8.000 ευρώ.

Όσοι έχουν μείνει άνεργοι διότι η επιχείρηση όπου απασχολούνταν καταστράφηκε λόγω της φωτιάς θα λάβουν εφάπαξ 650 ευρώ συν επίδομα ανεργίας.

Πυρόπληκτοι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ θα λάβουν εφάπαξ βοήθημα που ισοδυναμεί με δύο μηνιαίες συντάξεις. Πληγέντες που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης ή σχεδιάζουν να την υποβάλουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα δουν την αίτησή τους να επισπεύδεται άνευ χρονολογικής σειράς.

Φορολογικές διευκολύνσεις

Πέραν της οικονομικής στήριξης, τα μέτρα περιλαμβάνουν φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις.

Ακίνητα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές απαλλάσσονται από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος.

Παράλληλα, για τους πληγέντες η προθεσμία για κατάθεση φορολογικών δηλώσεων παρατείνεται έως τις 30 Οκτωβρίου, ενώ η καταβολή του φόρου θα γίνει σε τρεις μηνιαίες δόσεις από την 31η Οκτωβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου.

Το χρονικό περιθώριο για υποβολή της δήλωσης Ε9 για ακίνητη περιουσία παρατείνεται έως το τέλος του έτους.

Έως την ίδια ημερομηνία αναστέλλεται η εξυπηρέτηση εισφορών, εκκαθαρίσεων και ρυθμίσεων οφειλών, δίχως να χάνονται οι ρυθμίσεις.

Ο κ. Τζανακόπουλος δεν διευκρίνισε τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ούτε αποτίμηση της καταστροφής. Άγνωστο παραμένει επίσης πόσους θα αφορούν τα μέτρα, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει τελικός απολογισμός. Οι νεκροί έως τώρα ανέρχονται σε τουλάχιστον 81.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.