Σε ισχύ η πεντάωρη εκεχειρία που ζήτησε ο Πούτιν στην Ανατολική Γούτα

Γράφτηκε στις .

Σε ισχύ τέθηκε η πεντάωρη εκεχειρία που ζήτησε η Ρωσία στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της Ανατολικής Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, με στόχο να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την περιοχή η οποία είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τον στρατό της Συρίας. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε χθες να επιβληθεί ανθρωπιστική εκεχειρία από τις 09:00 ως τις 14:00 (ώρα Συρίας και Ελλάδας) στην Ανατολική Γούτα και να δημιουργηθεί ένας «ανθρωπιστικός διάδρομος» ώστε να μπορέσουν να φύγουν από την περιοχή οι άμαχοι. Παρότι η εντολή του Πούτιν απευθύνεται στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, είναι εξαιρετικά πιθανό να την ακολουθήσουν και οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, οι οποίες στηρίζονται σε τεράστιο βαθμό στη ρωσική στρατιωτική ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι από τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού εναντίον της Ανατολικής Γούτα σε συνδυασμό με τις χερσαίες συγκρούσεις μεταξύ των καθεστωτικών και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 550 άμαχοι από τις 18 Φεβρουαρίου, ενώ τις τελευταίες οκτώ ημέρες, η Ανατολική Γούτα έχει ισοπεδωθεί από τις δυνάμεις της ρωσικής αεροπορίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Το Σάββατο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός τριάντα ημερών στη Συρία, προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή και η μεταφορά ασθενών από τις εμπόλεμες ζώνες. Εντούτοις, το ψήφισμα απέκλειε τις περιοχές της Συρίας, όπου δίνονται ακόμη μάχες εναντίον των τζιχαντιστών.

Πηγή Reuters