Σάββατο 30.05.2020
  • Αρχική
  • Pop
  • Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Να για ποιους λόγους είναι καλό να έχετε κατοικίδιο

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Να για ποιους λόγους είναι καλό να έχετε κατοικίδιο

Τα οφέλη είναι πολλαπλά.

Έχετε παρατηρήσει ότι αισθάνεστε καλύτερα όταν είστε μαζί με το κατοικίδιο σας; Όσοι έχετε ένα ζωάκι στο σπίτι δεν χρειάζεστε υπενθύμιση για το πόσο ευεργετική είναι η παρουσία του. Όμως τα κατοικίδια δεν μας προσφέρουν μόνο συντροφιά και ευτυχία, αλλά μας κρατάνε υγιείς με πολλούς τρόπους που δεν είχαμε μέχρι τώρα φανταστεί. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.

Βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία 

Το σκυλάκι ή το γατάκι σας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Γιατί; Οι ιδιοκτήτες σκύλων περπατάνε περισσότερο και έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από τους ανθρώπους που δεν έχουν σκυλιά. Οι γάτες είναι εξαιρετικές για την καρδιά, αφού σύμφωνα με μελέτες όσοι δεν έχουν γάτα, εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Μειώνουν το στρες

Όταν χαϊδεύετε ένα σκύλο ή μια γάτα νιώθετε όμορφα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι απελευθερώνεται η σεροτονίνη, μια ορμόνη που βοηθάει στη χαλάρωση και μειώνει τα επίπεδα του στρες. Χρειαζόμαστε μόλις λίγα λεπτά χαϊδεύοντας το κατοικίδιο μας, για να αισθανθούμε ευεξία και να χαλαρώσουμε.

Καταπολεμούν την κατάθλιψη

Μια από τις πολλές πρακτικές των ψυχιάτρων είναι να προτείνουν σε ασθενείς με κατάθλιψη να έρχονται σε επαφή με ένα σκύλο ή μια γάτα. Και αυτό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις κατάθλιψης, οι πάσχοντες νιώθουν ότι δεν τους αγαπάει κανένας. Τα κατοικίδια προσφέρουν αγνή και ανιδιοτελή αγάπη και δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ.

Μας κάνουν ευτυχισμένους

Οι άνθρωποι που έχουν ζώα στο σπίτι είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πιο κοινωνικοί σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια.

Τα παιδιά έχουν λιγότερες αλλεργίες και δυνατότερο ανοσοποιητικό

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με  γάτα ή σκύλο, θα αναπτύξουν λιγότερες αλλεργίες, ενώ θα έχουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, εάν το μωρό σας μεγαλώσει παρέα με ένα κατοικίδιο έχει μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσει άσθμα στη μετέπειτα ζωή του. Τα ζώα δεν βοηθούν μόνο στην πρόληψη, αλλά και στη θεραπεία διάφορων νοσημάτων.

Προσφέρουν κοινωνική υποστήριξη στα αυτιστικά παιδιά

Τα παιδιά με αυτισμό συχνά δυσκολεύονται στην επικοινωνία με άλλους, γι αυτό δεν μπορούν αναπτύξουν φιλίες.  Όμως, μπορούν να ωφεληθούν από την παρουσία ενός σκύλου, ο οποίος προσφέρει αγάπη και συντροφικότητα άνευ όρων.

Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρέπει να επισημάνουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο αδέσποτα ζώα, όπου πολλά από αυτά έχουν κακοποιηθεί, κάποια κυκλοφορούν πεινασμένα και φοβισμένα στους δρόμους και κάποια άλλα φιλοξενούνται, περιμένοντας να βρουν ένα σπίτι.

Ας βοηθήσουμε όσο μπορούμε και ας υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο και αν δεν μπορούμε να πάρουμε ένα ζωάκι στο σπίτι, τουλάχιστον να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα τους, καταδικάζοντας οποιαδήποτε άσχημη πράξη εναντίον τους. Γιατί μην ξεχνάτε αυτά δεν έχουν φωνή, εμείς είμαστε η φωνή τους.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.