Πώς ανοίγει 12/4 το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα- Τι αλλάζει στο click away

Το άνοιγμα των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα τη Δευτέρα 12 Απριλίου, μια εβδομάδα μετά την υπόλοιπη Ελλάδα, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει μόνο με τη μέθοδο του click away, ενώ στην Αχαΐα με το click inside και το click away, όπως δηλαδή συμβαίνει στην Αττική.

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας έχει ως αποτέλεσμα με ομόφωνη εισήγηση λοιμωξιολόγων την ένταξη σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου για την Κω από αύριο το πρωί 10/4, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναφέροντας πως από τις 30/3 τα κρούσματα έχουν αυξηθεί από 31 σε 110.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τον δήμο Ηλιδας της Π.Ε Ηλείας που έχει 116 κρούσματα όταν στις 30/3 είχε 79.

Σε κάθε περίπτωση η επιδημιολογική εικόνα δείχνει βελτίωση σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας με αποτέλεσμα αυτές να κατεβαίνουν από το “βαθύ κόκκινο” στο κόκκινο επίπεδο από Δευτέρα 12/4.

Πρόκειται για την Αιτωλοακαρνανία της Π.Ε Δυτικής Ελλάδας, την Αργολίδα της Π.Ε Πελοποννήσου, αλλά και μέρος της Φθιώτιδας της Π.Ε Στερεάς Ελλάδας.

Αναφορικά με την Φθιώτιδα συγκεκριμένα, από τα 296 κρούσματα, τα 257 εντοπίζονται στον Δήμο Λαμιέων και Λοκρών που αναγκαστικά θα παραμείνουν σε Βαθύ Κόκκινο.

Επίσης επίπεδο κατεβαίνουν οι Δήμοι Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Αννας και Ιστιαίας Αιδηψού της Π.Ε Ευβοίας αλλά και ο Δήμος Κατερίνης της Π.Ε Πιερίας.

Τέλος από το “βαθύ κόκκινο” βγαίνουν η Αστυπάλαια και η Σκιάθος καθώς εκεί παρατηρείται το επιδημιολογικό φορτίο να έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Άρα σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκεται πλέον η Περιφέρεια Αττικής, η Π.Ε Αχαίας, η Π.Ε Βοιωτίας και Εύβοιας πλην των Δήμων Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Αννας και Ιστιαίας Αιδηψού και Ευρυτανίας. Οι Π.Ε Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Κοζάνης, Λέσβου, Ζακύνθου, Κω, Μυκόνου ,οι Δήμοι Καλυμνίων και Λέρου της Π.Ε Καλύμνου, ο Δήμος Ρόδου της Π.Ε Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Χίου, ο δήμος Ανωγίων της Π.Ε Ρεθύμνου κι ο δήμος Χανίων, οι Δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας της Π.Ε Ιωαννίνων, ο δήμος Αμφίπολης, ο δήμος Βέροιας και ο δήμος Σερρών, ο δήμος Καρδίτσας, οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος, ο δήμος Γρεβενών, η δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Λαμιέων και Λοκρών, ο δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Οι υπόλοιπες περιοχές εντάσσονται στο κόκκινο, συνόψισε ο κος Χαρδαλιάς,

Αναφερόμενος στα μέτρα που ισχύουν, ο υφυπουργός είπε πως σε συνέχεια της συνεδρίασης της επιτροπής λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκαν τα εξής:

Aπό Δευτέρα 12/4 επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ με εξαίρεση των ΚΑΔ 92001202 που αφορά τα ΟΠΑΠ play και τον ΚΑΔ 92920012 για μηχανήματα παιχνιδιών με κερματοδέκτη.

Συνεχίζεται η λειτουργία λιανεμπορίου με clickaway, ξεκαθάρισε υπογραμμίζοντας εντούτοις πως αλλάζει το όριο ατόμων στα καταστήματα, καθώς αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία έχει ως εξής: Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά. Για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών, για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.