Πως η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο υδρογονανθράκων – Ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες μελέτες στο Β. Ιόνιο

297

Οι υδρογονάνθρακες, αποτελούν απαραίτητο συστατικό μιας ισορροπημένης ενεργειακής μετάβασης, η οποία αναμένονταν να διαρκέσει για αρκετές δεκαετίες (και μετά από το 2050). Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογραμμίζει εμφατικά την ανάγκη επίσπευσής της.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναδύονται οι σημαντικές επενδυτικές προοπτικές που δημιουργεί η αγορά υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Με αφετηρία την Ελλάδα, η ελληνική βιομηχανία αναμένεται να δραστηριοποιηθεί προς την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Διεθνείς ενεργειακές εταιρείες, οργανισμοί αλλά και παράγοντες της περιφερειακής αγοράς, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Θεωρούν ότι μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος και σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο.

Το δυναμικό των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου (τα μεγάλα ευρήματα στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ) έχει επισημανθεί και προσελκύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Πέραν τούτου, υπάρχουν μεγάλες προοπτικές και για επενδύσεις στη φθηνή καθαρή ενέργεια.

Η Αιγύπτος, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα, είναι χώρες που συμμετέχουν σε μεγάλα έργα μεταφοράς φθηνής καθαρής ενέργειας, όπως τα EuroAsia και EuroAfrica Interconnector. Η ελληνική πολιτική ηγεσία, αναφέρεται συχνά στην αποδοτική στρατηγική εισαγωγής και εξαγωγής στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι επιχειρήσεις TotalEnergies και ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται στο ελληνικό upstream και είναι οι ισχυροί παίκτες του κλάδου. Θα πρέπει να τονισθεί, ότι εμπλουτίζουν το χαρτοφυλάκιο τους με την ανάπτυξη σημαντικών έργων ΑΠΕ.

Οι ΗΠΑ και γενικότερα η Δύση, αναγνωρίζει τα στρατηγικά και πολιτικά πλεονεκτήματα της ενεργειακής και κλιματικής διπλωματίας στην ΝΑ Μεσόγειο. Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το ενδιαφέρον για τη συμβολή της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων στην ενεργειακή μετάβαση καθίσταται εντονότερο.

Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες της δεύτερης φάσης ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη θαλάσσια γεωφυσική (σεισμική) έρευνα στο Βόρειο Ιόνιο Πέλαγος, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Shearwater για λογαριασμό των ΕΛΠΕ, ανακοίνωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των ερευνών που ολοκληρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2022 στο Νότιο Ιόνιο.

«Ο στόχος των ερευνών που ήταν να αξιολογηθούν το μέγεθος των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου τής χώρας, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου το ενεργειακό κόστος αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και επικεντρωνόμαστε σε θέματα στρατηγικής ασφάλειας του εφοδιασμού. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η επεξεργασία των συλλεγμένων δεδομένων προκειμένου να αναλυθούν και να αξιολογηθούν. Η ποιότητα και η ταχύτητα υλοποίησης των επόμενων εργασιών αποτελούν προτεραιότητα προκειμένου να ωριμάσουν οι σχετικές επενδυτικές αποφάσεις για τις συγκεκριμένες περιοχές», αναφέρει η ΕΔΕΥ.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Rikard Scoufias, σχολίασε: «Συγχαίρω όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των υπεράκτιων ερευνών. Η πρόοδος αυτή αντιπροσωπεύει σημαντικά βήματα προς την αξιοποίηση των πόρων φυσικού αερίου της Ελλάδας και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και αξιοποίηση των ενεργειακών στρατηγικών εξελίξεων που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό πρωταγωνιστή στην περιοχή και την Ευρώπη».

*Με πληροφορίες από ΕΔΕΥ και pelop.gr