Πώς θα γίνεται το self test-Υποχρεωτικό για σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό

600

Η εκστρατεία των self test θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Όπως ο ίδιος τόνισε έτσι θα οδηγηθούμε σε σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων ενώ σημείωσε πως αυτά τα τεστ πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές με τα rapid test και είναι πολύ πιο απλά στη χρήση τους και με απλές οδηγίες.

«Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών» επεσήμανε ο ίδιος και υπογράμμισε πως εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα την πρώτη εβδομάδα στα άτομα έως 67 ετών γιατί είναι εργασιακά ενεργή ηλικιακή ομάδα και για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα φαρμακεία.

Ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι σε περίπτωση που κάποιο τεστ βγει θετικό, ο πολίτης θα πρέπει να κάνει δεύτερο τεστ ταχείας διάγνωσης, ώστε να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

Τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα δωθουν οι οδηγίες για τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτοκολλά, ενώ θα δημιουργηθεί ηλεντρονικη πλατφορα – selftesting. gov. gr- ώστε να δηλώνοντι τα αποτελέσματα. Περισσότερες οδηγίες θα δοθούν τις επόμενες μέρες.

Όπως είπε, η χρήση του self test θα είναι προαιρετική για την πλειονότητα των πολιτών, αλλά υποχρεωτική για ομάδες πληθυσμού, και συγκεκριμένα σε όσους εργάζονται στους κλάδους της ακτοπλοΐας, ναυτιλίας, λιανεμπορίου, εστίασης, τουρισμού, μεταποίησης, δικαστήρια, επιχειρήσειςς.

Παράλληλα ανέφερε πως θα είναι υποχρεωτική η χρήση τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Για τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού η διεξαγωγή του τεστ θα είναι οικειοθελής.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης μελέτη του Πανεπιστημίου Yale έδειξε ότι η εβδομαδιαία διάθεση των self test θα απέτρεπε 2.8 εκατ. μολύνσεις και 15.800 θανάτους. Επιπλέον, στη Σλοβακία τα self test μείωσαν τον επιπολασμό κατά 50% και βοήθησαν στην ασφαλή λειτουργία σχολείων.

Η κα Παπαευαγγέλου νωρίτερα αναφέρθηκε επίσης στα ατομικά τεστ ως όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναλυτικά η διαδικασία:

Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2.

Δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή.

Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους. Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.
Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό καθώς επίσης και επιτόπια βοήθεια εφόσον το επιθυμούν οι πολίτες με την αμοιβή των 2€ ανά δειγματοληψία.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον αμκα τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.
Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο απο τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγειας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νοσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Προσοχή
Επί συνύπαρξης οποιασδήποτε συμπτωματολογίας θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.