Πώς θα κινηθεί η οικονομία το β’ εξάμηνο του 2020

Ελλάδα

Κρίσιμο θεωρείται το β’ εξάμηνο του 2020 για την πορεία του ΑΕΠ. Στόχος μέχρι το τέλος του έτους είναι η σταθεροποίηση της ανάπτυξης και αυτό διότι οι πληγές από την πανδημία είναι ακόμη νωπές. Από το 2021 και μετά  όπου θα έχουν εισρεύσει στην οικονομία τα πρώτα χρήματα από την ΕΕ σκοπός είναι η αύξηση του ΑΕΠ και η ομαλή αποπληρωμή  του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους.

Το α’ εξάμηνο του έτους η προσοχή θεσμών και κυβέρνησης βρισκόταν  στα έσοδα των κρατικών ταμείων μιας και τότε είναι η περίοδος περισσότερων πληρωμών. Μέχρι στιγμής, είδαμε πως οι απώλειες είναι περίπου 40% σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά το β’ εξάμηνο του έτους, στο επίκεντρο βρίσκεται ο τουρισμός. Πέρυσι η Ελλάδα είχε έσοδα της τάξεως των 19 δις ευρώ ενώ φέτος αναμένουμε πως οι τουριστικές εισπράξεις θα είναι κάτω από τις μισές σε σχέση με το 2019. Ελπίδα δίνει η παράταση της τουριστικής σεζόν καθώς λόγω της εξ αποστάσεως ή ανατολής  εργασίας,  πολλοί είναι εκείνοι που αναγκαστικά  θα μεταθέσουν την άδεια τους για τους Φθινοπωρινούς μήνες. Η τόσο μεγάλη και χρόνια εξάρτησης μας από τον τουρισμό, δηλαδή έναν τομέα ο οποίος χαρακτηρίζεται από εποχικότητα είναι λανθασμένη. Η Ελλάδα θα έπρεπε να στηρίζεται σε πολλούς περισσότερους τομείς, όπως για παράδειγμα την οικοδομή η οποία πριν την χρηματοπιστωτική κρίση διαμόρφωνε το 10% του ΑΕΠ ενώ σήμερα μόλις το 1%.

Το δημόσιο χρέος της χώρας  υπολογίζεται στο 175% του ΑΕΠ. Μέχρι τον Δεκέμβριο μπορεί να φτάσει στο 190% τόσο λόγω των επιχειρήσεων που δεν έχουν καταφέρει μετά το Lock Down να επανέλθουν, όσο εξαιτίας των πρόσθετων δανείων που λάβαμε για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Αύξηση αναμένουμε και στο ιδιωτικό χρέος μέχρι τέλος του έτους τόσο λόγω των αναστολών πληρωμών όσο και   νέας  αδυναμίας πληρωμών με το μεγάλο στοίχημα να είναι αν οι πολίτες (τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα) θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις συσσωρευμένες τους υποχρεώσεις. Τα χρέη προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς αποτελούν όπως και το δημόσιο χρέος διαχρονικό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας. Ενώ στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η αβεβαιότητα είναι ενισχυμένη, μακροπρόθεσμα οι επενδυτές θεωρούν πως δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και πως ο κορωναϊός είναι ένα σόκ, δηλαδή κάτι παροδικό το οποίο δεν θα αφομοιωθεί στην δομή των οικονομιών. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζουν να υποχωρούν πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί μεγάλα επιπλέον κεφάλαια τα προσεχή έτη.

Το ερώτημα πόσο τελικά θα υποχωρήσει το ΑΕΠ φέτος; Eξακολουθεί να μένει αναπάντητο με το εύρος των προβλέψεων να κυμαίνεται από 4% μέχρι και 15% . Μια εκτίμηση με βάση την πορεία των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ μέχρι τώρα είναι ότι η χώρα μας θα έχει χαμηλότερη πτώση από ότι η υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό διότι βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο οικονομικού κύκλου. Πριν την έλευση της πανδημίας βρισκόμασταν στην μετάβαση από την παρατεταμένη κρίση σε αυτό της προσπάθειας ανάκαμψης πράγμα το οποίο σημαίνει πως η πτώση θα είναι πιο ήπια από μια χώρα η οποία βρίσκεται  ήδη σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.