Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας η παράλειψη πρωινού;

462

Όχι τυχαία όλοι οι διατροφολόγοι επιμένουν ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.

Ο λόγος είναι ότι μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και παράλληλα νιώθουμε πλήρεις μέχρι το μεσημέρι και δεν κινδυνεύουμε να υποκύψουμε σε ανθυγιεινές επιλογές.

Την αδιαμφισβήτητη σημασία του πρωινού για την υγεία και τη σιλουέτα επιβεβαιώνει νέα έρευνα της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ.

Πολλοί παραλείπουν το πρώτο γεύμα της ημέρας σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις θερμίδες, σύμφωνα ωστόσο με τους ειδικούς, η εν λόγω τακτική είναι λανθασμένη.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό κάθε πρωί είναι πιο αδύνατοι και είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν βάρος με την πάροδο του χρόνου, διαπιστώνει η νέα μελέτη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 350 ενηλίκων και έδειξε ότι οι όσοι έτρωγαν πρωινό είχαν μικρότερη περίμετρο μέσης, ενώ σε βάθος δεκαετίας έπαιρναν το πολύ τρία κιλά, ενώ όσοι απείχαν από την κατανάλωση πρωινού είδαν τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει επικίνδυνα και τα παχάκια στην περιφέρεια να αυξάνονται.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το πρωινό έχει τέτοιο αντίκτυπο στην αύξηση του σωματικού βάρους, το πιθανότερο είναι ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα δημητριακά και φρούτα σε καθημερινή βάση, εάν δεν παραλείπουν το πρωινό γεύμα.

Ο δρ Virend Somers, καρδιολόγος στην Κλινική Μάγιο, παρακολούθησε 347 υγιείς ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων 100 ανθρώπων που δήλωσαν ότι ποτέ δεν έτρωγαν πρωινό ή το παρέλειπαν μία έως τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Όσοι κατανάλωναν πρωινό τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα ήταν πιο υγιείς.

Μόνο το 11% εξ αυτών ταξινομήθηκαν ως παχύσαρκοι, σε σύγκριση με το 27% αυτών που παρέλειπαν το πρωινό.

Κατά τα επόμενα 12 χρόνια της μελέτης, η διαφορά αυτή έγινε ακόμα πιο έντονη.

Πηγή Onmed.gr