Πόσο ζυγίζουν όλοι οι κορωνοϊοί του κόσμου

327

Λιγότερο από όσο φαντάζεστε.

 

Η ανθρωπότητα έπεσε θύμα μιας πανδημικής απειλής που δεν ζυγίζει περισσότερο από ένα μωρό δύο ετών, αποκαλύπτει μελέτη που υπολόγισε τη συνολική μάζα όλων των κορωνοϊών SARS-CoV-2.

Η αμερικανο-ισραηλινή έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από πειραματόζωα για να εκτιμήσει πόσα σωματίδια του ιού κυκλοφορούν κατά μέσο όρο στον οργανισμό κάθε ασθενή. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης, το νούμερο κυμαίνεται από 10 έως 100 δισεκατομμύρια ιικά σωματίδια.

Δεδομένου ότι ανά πάσα στιγμή υπάρχουν στον πλανήτη 1 με 10 εκατομμύρια ενεργά κρούσματα, το συνολικό βάρος των ιικών σωματιδίων πρέπει να κυμαίνεται από 100 γραμμάρια έως 10 κιλά, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PNAS.

Η μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενες εκτιμήσεις της μάζας του κορωνοϊού , η οποία υπολογίστηκε χονδρικά με βάση τη διάμετρό του: κάθε ιός ζυγίζει 1 femptogram, ή 10-15 γραμμάρια.

Για να υπολογίσουν τη συνολική μάζα ιικών σωματιδίων στον μέσο ασθενή, οι ερευνητές βασίστηκαν σε προηγούμενες μετρήσεις του ιικού φορτίου σε προσβεβλημένους μακάκους ρέζους. Ο αριθμός των ιικών σωματιδίων ανά γραμμάριο ιστού πολλαπλασιάστηκε στη συνέχεια με το βάρος του μέσου ανθρώπου.

Οι υπολογισμοί έδειξαν τελικά ότι ο μέσος ασθενής μεταφέρει ιικά σωματίδια συνολικού βάρους 1-10 εκατομμυριοστών του γραμμαρίου.

Στην πράξη, όμως, ο αριθμός μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο έως και κατά 6 τάξεις μεγέθους, κάτι που σημαίνει ότι σε ορισμένους ασθενείς ο αριθμός των ιικών σωματιδίων, και επομένως η μάζα τους, είναι εκατομμύρια φορές μεγαλύτερος.

Οι εκτιμήσεις αυτού του είδους, λένε οι ερευνητές, δίνουν μια καλύτερα εικόνα για τη δυναμική της λοίμωξης στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως το πόσα κύτταρα είναι μολυσμένα ανά πάσα στιγμή και πόσα ιικά σωματίδια απελευθερώνουν.

Η μελέτη όμως δεν σταμάτησε εκεί –οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης τον αριθμό μεταλλάξεων που αναμένεται να εμφανίσει ο κορωνοϊός σε κάθε ασθενή.

Για να το υπολογίσουν βασίστηκαν σε προηγούμενες εκτιμήσεις του ρυθμού μετάλλαξης σε κάθε χημική βάση του μορίου RNA που χρησιμοποιεί ο ιός ως γενετικό υλικό. Ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάστηκε με τον συνολικό αριθμό βάσεων και στη συνέχεια επί τον αριθμό των αντιγράφων που παράγει ο ιός στη διάρκεια της λοίμωξης.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ότι ο κορωνοϊός συγκεντρώνει γύρω στις 3 μεταλλάξεις ανά μήνα, αριθμός που βρίσκεται σε συμφωνία με προηγούμενες εκτιμήσεις του ρυθμού εξέλιξης, λένε οι ερευνητές.