Πού κυμάνθηκαν τα ποσοστά ανεργίας τον Αύγουστο – Βρούτσης: Τα έκτακτα μέτρα απέτρεψαν ένα ισχυρό κύμα απολύσεων

336

Τη νέα έκθεση του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τα επίπεδα της ανεργίας στην Ελλάδα παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός αρχικά αναφέρθηκε στα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο, που έδειξαν ότι η ανεργία «σκαρφάλωσε» στο 18,3% (*δείτε τον «χάρτη» με τις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε αυτό τον σύνδεσμο). Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, αυτή η αύξηση της ανεργίας «επιστρέφει» την αγορά εργασίας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019 (18,4%), ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας που είχε ήδη ξεκινήσει, “φρέναρε” λόγω του παρατεταμένου lockdown και της καθυστερημένης έναρξης της τουριστικής περιόδου στην χώρα. Ωστόσο, η αποκλιμάκωση της ανεργίας αναμένεται να επανέλθει το 2021 με την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης» τόνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για τον μήνα Αύγουστο το ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις +4.342 θέσεις εργασίας με ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στο 51,23%.

Βρούτσης: Τα μέτρα που λάβαμε απέτρεψαν ισχυρό κύμα απολύσεων

Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι «τo θετικό ισοζύγιο του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” για το μήνα Αύγουστο 2020 επιβεβαιώνει ότι τα έκτακτα μέτρα, που λάβαμε από την πρώτη ημέρα της πανδημίας έως σήμερα, συγκράτησαν το ισχυρό “κύμα” των απολύσεων, που έπληξε άλλες χώρες και λειτούργησαν ως ένα δίχτυ προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Απέναντι στις  πιέσεις που δέχεται η αγορά εργασίας από την ύφεση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, ενισχύοντας την αγορά εργασίας με σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία και διευκολύνσεις ως προς τον τρόπο παροχής της εργασίας» σχολίασε.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε, «μέτρα, όπως οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, οι άδειες ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, η κάλυψη μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικών εισφορών) σε πληττόμενους κλάδους, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην πλήρη απασχόληση, η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, η μείωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τους εποχικά εργαζόμενους και τα νέα δυναμικά προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για ενίσχυση της απασχόλησης, λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους και τους ανέργους τη δύσκολη αυτή περίοδο. Η παραπάνω δέσμη μέτρων θα ενισχυθεί, θα διευρυνθεί και θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο».