ΠΟΥ: Ο κορονοϊός δεν προέρχεται από νυχτερίδες στη Γουχάν -Θα χρειαστούν χρόνια για να γίνει κατανοητή η προέλευση του

367

Τα μέλη της ομάδας των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναζητούν στοιχεία για την προέλευση του κορονοϊού, πραγματοποιούν συνέντευξη Τύπου έπειτα από σχεδόν ένα μήνα συναντήσεων και επιτόπιων επισκέψεων στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου ταυτοποιήθηκε πρώτα η νόσος.

Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Ουχάν ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική αυτή πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019, ούτε εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος.

Ο επικεφαλής της επιτροπής ειδικών για την Covid-19 στην κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας, Λιάνγκ Ουανιάν, στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι τα μέχρι στιγμής δείγματα που πάρθηκαν από νυχτερίδες στη Γουχάν, αλλά και από άλλα ζώα δεν έδειξαν ότι ο κορονοϊός προέρχεται από αυτά. Ωστόσο όπως διευκρίνισε, η μετάδοση του ιού σε γάτες και μινγκ κάνει τους ειδικούς να εξετάζονται περιπτώσεις και άλλα ζώα, ενδεχόμενους φορείς του ιού.

Από την άλλη πλευρά, ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ, ειδικός του ΠΟΥ για τη διατροφική ασφάλεια και τις ζωονόσους δήλωσε πως υπάρχουν ενδείξεις που φανερώνουν ότι ο ιός μπορεί να προέρχεται από νυχτερίδες, όχι όμως από τη Γουχάν σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Ταυτόχρονα, επισήμανε πως μάλλον απορρίπτεται η θεωρία διαρροής του κορονοϊού από κινεζικό εργαστήριο και πως η συγκεκριμένη υπόθεση θα σταματήσει να είναι αντικείμενο μελέτης της ερευνητικής ομάδας.

“Δεν είναι ακόμα εφικτό με τα διαθέσιμα στοιχεία να προσδιορίσουμε πως έκανε την εμφάνισή του ο κορονοϊός στην ψαραγορά της Γουχάν”, τόνισε παράλληλα ο Λιάνγκ Ουανιάν, προσθέτοντας πως κάποια από τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν σε άλλες αγορές ενώ άλλα ήταν μεμονωμένα. “Η ψαραγορά ήταν από τις πρώτες εστίες διασποράς, ωστόσο δεν ήταν η μόνη”, διευκρίνισε στη συνέχεια.

Μυστήριο με την προέλευση της πανδημίας
Όπως ανακοίνωσε ο Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ, η έρευνα της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση της Covid-19 δεν μετέβαλε δραματικά την εικόνα για την εμφάνιση της επιδημίας, αλλά απέδωσε νέες πληροφορίες.

Η ομάδα έφθασε στην Ουχάν στις 14 Ιανουαρίου και έπειτα από δύο εβδομάδες καραντίνας, επισκέφθηκε σημαντικές εγκαταστάσεις, όπως η αγορά θαλασσινών της Χουανάν, όπου είχε εντοπιστεί η πρώτη γνωστή συστάδα μολύνσεων, καθώς και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που είχε συμμετάσχει στην έρευνα για τον κορονοϊό.

Μέλη της ομάδας έχουν επιδιώξει να μειώσουν τις προσδοκίες από την αποστολή, με τον ζωολόγο Πέτερ Νάζακ να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα στο Ρόιτερς πως ένας από τους στόχους τους ήταν “να προσδιορίσουν τα επόμενα βήματα για να καλυφθούν τα κενά”.

“Θα χρειαστούν χρόνια για να γίνει κατανοητή η προέλευση του ιού”
Στη συνέντευξη Τύπου παίρνουν μέρος ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ, ειδικός του ΠΟΥ για τη διατροφική ασφάλεια και τις ζωονόσους και πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας μαζί με την ιολόγο Μάριον Κόπμανς που είναι μέλος της ομάδας και ο Λιάνγκ Ουανιάν και ο επικεφαλής της επιτροπής ειδικών για την Covid-19 στην κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ένα άλλο μέλος της ομάδας, ο ειδικός στις λοιμώδεις νόσους Ντόμινικ Ντουάιερ, δήλωσε πως θα χρειαστούν πιθανόν χρόνια για να γίνει πλήρως κατανοητή η προέλευση της Covid-19.

Η ερευνητική αποστολή για την ανακάλυψη της προέλευσης του ιού και της μετάδοσής του για να λάβει τις διαστάσεις πανδημίας θεωρήθηκε σημαντική για την καλύτερη αντιμετώπιση μίας πιθανής μελλοντικής επιδημίας, αλλά συνάντησε σημαντικά εμπόδια στο έργο της, καθώς οι κινεζικές αρχές υπήρξαν εξαιρετικά απρόθυμες να επιτρέψουν την έλευση διεθνών εμπειρογνωμόνων στην Κίνα.

Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει πως η Κίνα πρέπει να είναι περισσότερο ανοικτή όσον αφορά την κοινοποίηση δεδομένων και δειγμάτων, καθώς και την πρόσβαση σε ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και εργαζομένους σε εργαστήρια. Το Πεκίνο κατηγόρησε στη συνέχεια την Ουάσινγκτον ότι πολιτικοποιεί μια επιστημονική αποστολή.