Που οφείλεται το κόστος ένος αυτοκινήτου νέας τεχνολογίας;

Αισθητήρες και υπολογιστές κάνουν τα αυτοκίνητά μας ασφαλέστερα, γρηγορότερα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Είναι γνωστό πως λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν ολοένα και περισσότερα ηλεκτρονικά συστήματα, όμως κανείς μας δεν θα περίμενε πως αυτά ήδη αφορούν το 40% του κόστους ενός νέου μοντέλου.

Το ποσοστό αποκάλυψε σχετική έρευνα της Deloitte που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο. Μπορεί τα μικροτσιπ να γίνονται ολοένα και φθηνότερα, όμως η ανάγκη για εκτενέστερη χρήση υπολογιστών σε σχεδόν όλα τα μέρη του αυτοκινήτου, έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του εν λόγω ποσοστού.

Ενδεικτικό είναι πως το 1970 τα ηλεκτρονικά αφορούσαν μόλις το 5% του κόστους ενός αυτοκινήτου, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2030 θα αφορούν το 50% του κόστους!

electronic systems

Αισθητήρες και υπολογιστές κάνουν τα αυτοκίνητά μας ασφαλέστερα, γρηγορότερα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν τα μέγιστα στο σχεδιασμό και την εξέλιξη των σύγχρονων αυτοκινήτων.

Η εποχή της ηλεκτροκίνησης, της αυτόνομης οδήγησης, της τεχνητής νοημοσύνης και της συνδεσιμότητας που έχει ήδη ξεκινήσει, αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο τη σημαντικότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων σε οχήματα όλων των κατηγοριών.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας των συστημάτων υποβοήθησης (ADAS). Ενδεικτικά, από τους 6 αισθητήρες που εξόπλιζαν ένα αυτοκίνητο του 2015 επιτρέποντας αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2, θα φτάσουμε στους 32 αισθητήρες μέχρι το 2040 οπότε θα έχουμε πλήρως αυτόνομη οδήγηση σε όλες τις συνθήκες.

Πηγή: Drive.gr